Flirten op afstand

Merel van Groningen
Merel van Groningen

Merel van Groningen wil graag inzicht geven in seksueel misbruik. Maar waarom keurt ze het digitaal verspreiden van naaktfoto’s dan niet radicaal af?  

‘Ik ga voor een nieuwe glossy over seksualiteit schrijven’, meld ik op Twitter. ‘Mijn eerste bijdrage gaat over sexting, maar dan positief en veilig.’ De reacties zijn niet mis. Ik ontvang overwegend verkapte verwijten, omdat ik sexting als iets positiefs wil neerzetten. Dat vind ik niet zo vreemd. Ik publiceer vaak heftige verhalen over seksueel misbruik. Ik wil er niet mee choqueren, maar hoop dat de lezer er iets van kan leren. Ook met mijn boek Liefde zonder vlinders wil ik inzicht geven. Van mij hoeft sexting niet verboden te worden, maar ik juich het toe als mensen willen leren hoe ze het veilig en leuk kunnen houden.

Naaktfoto’s verspreiden

Sexting heeft een stigma, waarschijnlijk vooral door de verhalen in de media waarin het misloopt. Als je jongeren vraagt wat sexting is, antwoorden de meesten waarschijnlijk dat het gaat om het verspreiden van naaktfoto’s, en de achteloosheid van de betrokkene zou daaraan debet zijn. Maar bij het woord ‘verspreiden’ gaat het al mis. Want sexting is niets meer of minder dan het versturen van seksueel getinte berichtjes – die al dan niet voorzien zijn van pikant beeldmateriaal – naar iemand die je leuk vindt. Voor deze vorm van communicatie hebben we een woord: flirten, iets dat wij allemaal op zijn tijd leuk vinden.

‘Bij sexting mag je alle digitale stijlmiddelen uit de kast halen’

Doktertje spelen

Flirten is een vorm van sensuele communicatie tussen twee mensen, waarin bovendien seksuele interesse kan worden getoond. Denk aan oogcontact of een aanraking. Flirten kan een gesprek verluchtigen, ook via sociale media. Maar dan noemen we het sexting. Flirten is speels, zonder verwachtingen, eisen of serieuze bijbedoelingen – en zo kan sexting ook zijn. Zeker bij jongeren kan het bijdragen aan jezelf ontdekken, vergelijkbaar met het vroegere doktertje spelen. En wat is daar mis mee? Jezelf ontdekken hoort bij je seksuele ontwikkeling, en experimenteren kan bijdragen aan een positief zelfbeeld. Bij sexting kan dat het geval zijn als de ontvanger positief reageert op toegestuurde beelden of berichten.

Spannend

Sexting kan ook bijdragen aan je relatie. Het kan de communicatie spannend maken of houden en de spanning opvoeren. Je kunt sexting inzetten als voorspel bij een seksuele relatie. Het leuke is dat je ook op afstand spanning of een relatie kunt opbouwen. Sexting is flirten op afstand, waarbij alle digitale stijlmiddelen uit de kast kunnen worden gehaald!

Grens respecteren

Sexting kan op allerlei manieren positief worden ingezet, maar we moeten ons blijven realiseren dat het ook flink kan misgaan. Om reacties uit te lokken, verstuur ik een tweet met de vraag: ‘Weet jij waar de grens van sexting ligt?’ Ik ontvang antwoorden zoals: ‘Tot waar jij je prettig voelt toch?’ ‘Gewoon helemaal niet doen.’ En: ‘Ik wel, maar of kinderen en jongeren dat ook weten? Ik betwijfel het…’ In mijn ogen ligt de grens van sexting bij de verzender – en de ontvanger moet dat in alle opzichten respecteren.