Ik wil het

Enthousiast en met een open blik stapt ze mijn spreekkamer binnen. ‘Ik wil seks hebben en daar heb ik jou hulp bij nodig’. Ze is klein van stuk, een strakke staart en ze draagt een spijkerbroek, trui en stevige schoenen. Ze schudt mij haar hand: ‘Hoi, ik ben Lisa, 31 jaar en ik heb nog nooit een relatie gehad’. Als we iets later aan een kopje thee zitten, wordt mij duidelijk dat ze vooral onzekerheid ervaart over zichzelf en haar lichaam. Natuurlijk is ze aan het daten met mannen. Ze werkt in een mannenwereld en ze kan prima opschieten met het andere geslacht. Maar na één of twee dates haken of de date of Lisa af. Het moment van stoppen met de date is het gevoel dat de ander te dichtbij komt en dat er seks wordt verwacht.

Lisa vertelt met rode konen dat ze nooit verder is gegaan dan tongzoenen. Ze heeft wel eens seksuele opwinding gevoeld, maar heeft daar nooit iets mee gedaan. Als ik vraag of ze masturbeert zegt ze dit nooit te hebben geprobeerd, want seks is voor haar altijd gekoppeld aan een partner. Maar die partner is er dus nooit geweest. De voorwaarden, respect en vertrouwen, iemand dichterbij te laten komen worden nooit bereikt in contact met iemand, want daarvoor is ze al afgehaakt. Inmiddels is ook duidelijk dat ze meerdere manieren heeft anderen (inclusief mannen) op afstand te houden. Als een gesprek te persoonlijk wordt dan gooit ze er cynisme en humor in, ze creëert letterlijk een ruimte om zich heen en in haar uiterlijk en kledingkeuze is ze degelijk en neutraal.

‘Ik wil je wel helpen met het gaan ontdekken van seksualiteit, maar dan moet je beginnen met je eigen seksualiteit’, geef ik haar terug. Pas als je je eigen seksualiteit kent en als dat er mag zijn, kan je een leuke en fijne (seksuele) relatie met een partner opbouwen. Ik benoem dat ze terug moet naar de puberteit om de gemiste stappen te gaan ontdekken. Van ontgroening naar ontmaagding in haalbare stappen, leg ik haar uit. Niet direct de druk van het moeten gaan hebben van gemeenschap. Inmiddels zit Lisa op het puntje van haar stoel.

Dit gesprek is nu drie maanden geleden. Vandaag kwam ze voor een derde gesprek en ze straalt van oor tot oor. Alle informatie, boekentips, websites en adviezen heeft ze gretig opgezocht, gelezen, bestudeerd, en zelfs uitgevoerd. Ze geeft een aantal keren aan dat ze alles zeer interessant vond en dus ook veel nieuwe dingen te weten is gekomen. Het vrouwenlichaam, de vulva en de werking van dit alles, het is allemaal nieuw voor haar. Ze heeft haar collega’s vertelt over haar moeite met intimiteit en ze is letterlijk dichterbij gekomen door haar bureaustoel niet meer weg te rollen als er iemand naast haar komt zitten. Ze heeft zelfs een arm om haar heen gevoeld en dat was fijn. Ze is naar de kapper geweest en ze vertelt dat anderen opmerkingen maken over haar uitstraling ‘die zo anders is’. ‘Ik voel mij completer nu mijn seksualiteit er mag zijn en ik dit durf te voelen. Ik voel seksuele opwinding en, hoewel ik er nog niet helemaal voor durf te gaan, maakt het mij nieuwsgierig en blij. Trouwens een bezoekje aan een sekswinkel staat gepland en ik zal wel honderd keer voorbij lopen voor ik naar binnen durf, maar ik ga het doen. Ik heb al een boodschappenlijstje gemaakt’, zegt ze lachend.

Nog een paar gesprekken met Lisa en dan weet ik zeker dat ze als een completere vrouw mij de laatste keer een hand schudt. Klaar voor meer…..