Dicht bij elkaar

‘Op erotiek rust in ons kleine landje nog een behoorlijk taboe. Ik ken veel meer mensen die er niet open en bloot over durven te praten, dan mensen die er uitgesproken over zijn. Het aparte is dat ook de op dit gebied gesloten types mij bewonderen om het feit dat ik geen blad voor de mond neem. We worden immers allemaal bloot geboren en als seksuele wezens bovendien, dus waarom daar niet open over zijn?

Het is overigens zo dat ik wel begrijp dat het niet in alle situaties gemakkelijk is om over erotiek te praten. Zitten er kleine kinderen aan tafel? Zit oma op gehoorsafstand? Zijn er mensen in de buurt, waarvan je weet dat ze geheimpjes meteen gaan rondbazuinen? Of onbekenden, die mee zitten te luisteren, terwijl ze doen alsof dat niet het geval is? Nee, dan houd je je mond wel over intieme zaken.

Daarbij: erotiek is uiterst persoonlijk. Waar het ene stel genoeg heeft aan steeds hetzelfde standje, leeft het andere zich uit in variatie. Wie weet, hangt je werkgever ’s avonds in de touwen, loopt de dikke buurvrouw rond in wat haar man spannende lingerie vindt en draagt de magere biologische slager een zwartleren string onder zijn schort, in afwachting van het zweepje, pats, pats. En wat te denken van je vader en je moeder, zouden die het nog doen? Brrr… laat maar! Je moet er niet aan denken.

‘Elkaar weer bewonderen, alsof je tien of twintig jaar teruggaat in de tijd’

En toch is erotiek zo’n wonderlijk verschijnsel dat al die laat-maar-zitten-gedachten niet opkomen als je aan je eigen geliefde denkt. Samen heb je immers besproken en bepaald wat je fijn en lekker vindt. En wil je doorgaan met samen experimenteren, dan weet je hoe ver dat kan gaan wil het smaakvol en passend blijven.

Wat dat betreft is het leuk om eens terug te gaan naar dat allereerste begin, toen jullie elkaar net leerden kennen. Wat heb je toen gefantaseerd over hoe het zou zijn om elkaar open en bloot te zien? Sterker nog: je zou een rollenspel kunnen spelen over toen. Ga tegenover elkaar staan en zeg tegen elkaar welk kledingstuk uit moet bij de ander. Zo wordt uitkleden weer spannend. Elkaar weer bewonderen, alsof je tien of twintig jaar teruggaat in de tijd. Daar gaan de sokken, de onderbroek en de bh. Er zijn wat rimpels bijgekomen, maar wat een vreugde, jullie lachen je tanden open en bloot, want plotseling zijn jullie closer together dan ooit tevoren!’