Dé perfecte seksuele relatie

De druk die zij op de seks binnen haar relatie legt is enorm. Alles moet perfect zijn volgens haar, wat zich vooral uit in het aantal keer dat zij per week seks hebben en de mate van experimenteren. Voor haar man is dit erg lastig, want hij vindt seks hartstikke fijn, maar voelt zich ook onder druk gezet om maar te blijven presteren. Hij wil haar helemaal niet afwijzen, maar met de frequentie waarin zij initiatief neemt tot seksueel contact, moet hij haar wel afwijzen. Zij wil graag dat hij meer zin in seks heeft dan dat zij dat heeft. Hij is toch immers een man? En die hebben toch altijd zin in seks?

Hij zou graag willen dat er minder druk op de seksuele relatie wordt gelegd. Want zelfs als hij het initiatief neemt, voelt hij de druk om het moment te laten voldoen aan haar hoge verwachtingen.

In gesprek hebben we het over de betekenis die seks voor hen heeft. Hij heeft het altijd fijn gevonden, maar het is gecompliceerder geworden met de jaren. Hij ervaart een gevoel van falen als hij geen zin heeft in seks en hij haar telleurstelling ziet.

Zij komt erachter dat seks voor haar een hele andere betekenis heeft dan dat zij dacht. Het is niet perse haar perfectionisme of enorme behoefte aan seks, dat haar seksuele gedrag beïnvloedt, maar de angst om te worden zoals haar moeder.

Haar ouders zijn gescheiden toen zij 14 was, nadat haar moeder meerdere affaires heeft gehad. Elke keer weer vond ze een andere bedpartner met wie de seks beter zou zijn dan met haar vader. Ze weet dat dit haar moeder dreef, omdat haar moeder dit in geuren en kleuren heeft verteld. In eerste instantie leek haar vader het te tolereren, maar na de 4e man besloot hij van haar te scheiden. En tot op de dag van vandaag zijn ze nooit meer gelukkig geweest in de liefde.

En dit is kennelijk waar ze altijd bang voor is geweest: dat de seks met haar man niet goed of fijn genoeg zou zijn en dat ze net als haar moeder de seks elders zou zoeken. En dat dit uiteindelijk ten koste zou gaan van haar huwelijk, maar ook van haar geluk in de liefde in de toekomst.

Ze was bang dat zij net als haar moeder zou zijn, omdat ze in zoveel andere aspecten ook op elkaar lijken. Alleen had ze zich tot op heden nooit gerealiseerd dat die angst de drijvende kracht achter haar seksualiteit is.

De kunst voor hen beide was om nu los te komen van het verleden van haar ouders en terug te gaan naar hun eigen seksualiteit, hun eigen seksuele behoeften en verlangens.