Dankbaarheid voor alles wat er wel is

Het is de ener laatste dag van 2020 en het is een bijzonder jaar geweest. Het is voor iedereen in ieder geval een jaar geweest dat anders is gelopen dan aanvankelijk werd gedacht. Terugkijkend op het afgelopen jaar, zie ik hele mooie ontwikkelingen, maar ook verdrietige momenten. Niet alleen voor mij zelf, maar ook voor de mensen om ons heen. Voor cliënten, vrienden, kennissen, vreemden..  En juist in een jaar als dit is het interessant om te zien hoe een ieder daar mee omgaat. De een denkt dat hen alles overkomt, dat alles hen wordt aangedaan, terwijl anderen juist mogelijkheden zien en dankbaar zijn.

En deze dankbaarheid is een belangrijk element in een jaar als dit, dankbaarheid voor wat er is. Het is zo makkelijk om alles te zien dat er niet is, wat ons wordt afgenomen, alles waar we over kunnen klagen. Maar dankbaarheid is zoiets groots. Dankbaarheid voor de liefde, dankbaarheid voor de mensen om je heen, dankbaarheid voor alle vormen van waardering, dankbaarheid voor intimiteit in elke andere vorm dan fysieke aanraking.

Juist de gave om dankbaar te kunnen zijn, maakt dat je dingen ziet en voelt, in plaats van alleen maar aandacht te hebben voor wat er allemaal niet is. Dankbaarheid maakt je milder en liefdevoller. Het stelt je open voor mogelijkheden ,in plaats van enkel beperkingen te zien. Dankbaarheid geeft je energie, terwijl klagen over dingen je vooral energie kost. En klagen is misschien wel een stuk eenvoudiger, maakt het maakt je oprecht een stuk minder leuk mens. Wat er vervolgens ook waarschijnlijk voor zorgt dat je minder hebt om dankbaar voor te zijn, omdat mensen voorzichtig aan afstand van je nemen. Ben je dankbaar, dan zoeken mensen je eerder op, omdat het als veel welkommer voelt voor anderen om bij je te zijn.

Het is als een vicieuze cirkel die je zelf kleurt. En dat is wat je niet moet onderschatten, dat het jouw eigen beslissing is hoe jij het kleurt. Jij beslist wat je ziet, jij beslist hoe jij je voelt. Ook al maak je de meest verschrikkelijke dingen mee, dan alsnog bepaal jij hoe jij het kleurt. Ga eens bij je zelf na wat jij hebt gedaan het afgelopen jaar. Ben jij een enorme klager geweest? Of zag jij wellicht mogelijkheden? Vond jij dat dingen jou werden afgenomen, of begreep je  de totale chaos en gaf jij die chaos de ruimte met begrip? En als je dan nu eens bij jezelf te raadde gaat, eerlijk en oprecht: vond jij jezelf een leuk mens afgelopen jaar? Of zou je het misschien anders willen aanpakken?

Indien dit het geval is, probeer dan eens of dat lukt het komende jaar. Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Vorig jaar wisten we niet waar we aan begonnen. Dit jaar kan je anticiperen op nog meer onrust en onzekerheid. Kies jij ervoor om te klagen? Of besluit jij dankbaar te zijn voor datgene wat er wel is?