Corona, Seks en Relaties: tijd om in elkaar te investeren

Voor FHM beantwoord ik elke maand een lezersvraag, overwegend gesteld door heteroseksuele mannen, aangezien dat toch wel grootste gedeelte van het publiek van FHM is. De vraag die dit keer werd beantwoord, was: mag je seks hebben tijdens deze periode van sociale isolatie door het Corona Virus, COVID-19? En dit is een vraag die iedereen aangaat, niet alleen de lezers van FHM. Vandaar dat ik hem met alle liefde voor jullie hier ook deel. Maar let wel: volledig gericht op de mannelijke heteroseksuele lezer, dus vergeef mij mijn woorden en voorbeelden. 

De eerste grapjes over een babyboom rondom December-Januari zijn al gemaakt: hoeveel Corrie’s, Cor’s of Corina’s zullen er geboren worden? Net als over de goede gesprekken die je ineens doen inzien dat je vrouw, partner of vriendin best wel oké is. Maar weet jij hoe het nu echt zit met seks en Corona?  

In eerste instantie luidde het advies vanuit de RIVM om niet met meer dan 100 mensen tegelijk te zijn, ofwel: vrijpartijen met meer dan 100 mensen werden afgeraden en erotische feestjes werden massaal geannuleerd. Vervolgens moest je op 1,5 meter afstand blijven van het gezicht van een ander, waardoor er dus creatief moet worden omgegaan met seksuele standjes: een uitdaging voor degene die wat minder flexibel zijn, maar mogelijk een hele welkome variatie voor anderen. Zoenen met vreemden, of niet zo bekenden, moest worden afgeraden, laat staan op zoenafstand hoesten of proesten. 

De huidige richtlijn rondom sociale isolatie raadt onnodige seksuele contacten ten zeerste af: dat betekent dus ook seksuele contacten met anderen dan met wie je samenwoont.

Als je samenwoont en een van beide heeft het COVID-19, dan is de kans heel groot dat je elkaar besmet, ook als je geen zichtbare klachten hebt. Heb je geen klachten en ben je niet op de hoogte van een besmetting? Dan kan je gewoon seks hebben. Als je wel klachten hebt is het onverstandig, maar als jullie beide besmet zijn zal dit verder niet van invloed zijn op het virus. Vermijd het hoesten en proesten in elkaars gezicht, maar dat is sowieso niet zo smakelijk. Op het moment dat een van beide echt klachten vertoont of je wéét dat de ander besmet is, dan kan je proberen om zoveel mogelijk gescheiden van elkaar te leven, maar binnen een huis wordt dat lastig en de ander alsnog besmetten (als dat nog niet is gebeurd) kan dan ook niet worden uitgesloten. 

Is je vriendin of vrouw zwanger? Tot dusver lijkt er geen sprake te zijn van overdracht van het virus van moeder op kind, maar door het geringe aantal ‘cases’ dat er nu zijn, mogen we hier geen definitieve conclusies aan verbinden. 

Heb je intentie om je vrouw of vriendin zwanger te maken tijdens de komende weken van sociale isolatie? Denk dan ook even aan je relatie in zijn geheel. Slechts een klein detail voor als je samen een kind wil opvoeden, maar een cruciaal aspect van de komende weken: als alle sociale activiteiten (sporten, vrienden, de kroeg, werk in zijn volledige hoedanigheid, uitjes etc.) weg komen te vallen, en er komt niets voor terug dan stilte en thuis zijn, dan ben je ineens een heleboel tijd extra samen. Gewoon thuis. Zonder afleiding. En wat doe je dan? De meeste stellen zien elkaar alleen zoveel als ze op vakantie zijn en dan is er een boel afleiding. 

Mijn tip? Koop mijn boek De Relatie APK. Voor jezelf of voor je partner. Als je hem zelf koopt, scoor je punten doordat je laat zien dat je jullie relatie belangrijk vindt om in te investeren. Je neemt verantwoordelijkheid voor je relatie, en als er iets is dat aantrekkelijk maakt, is dat het wel! Je kan hem ook aan je partner cadeau doen, maar geef er dan wel een duidelijke boodschap bij dat je niet naar de ander wijst als de schuldige voor eventuele spanningen. 

Relaties zijn onwijs fijn en leuk, maar vooral als ze voor jou werken en echt van toegevoegde waarde zijn. In het boek staan allerlei thema’s beschreven, met herkenbare voorbeelden en achterliggende informatie, en zorgt ervoor dat je bewuster omgaat met je zelf, met je partner en jullie relatie. Wil jij meer tijd voor jezelf? Om te sporten of om met vrienden af te spreken? Wil je meer intiem kunnen zijn, of de seksuele relatie anders vormgeven? Heb je last van de familie van je vrouw, of hebben de kinderen een te grote impact gehad op jullie als partners? Geeft je vriendin te veel geld uit, of is ze in de loop der tijd minder aantrekkelijk geworden? Al deze thema’s worden beschreven. Een absolute must have dus als je de komende weken toch extra tijd hebt, en je je relatie weer wat bewuster de aandacht wil gaan geven die het nodig heeft. Alles wordt immers mooier als je er bewuste aandacht aan geeft.

Mijn boek De Relatie APK is nu te koop op Bol.com