Van vermoeidheid naar intimiteit

“Elk onderdeel van een relatie dat veronachtzaamd wordt zal op den duur verdwijnen, vooral seks. Voor de meeste stellen geldt dat de mate van intiem plezier correspondeert met de mate van aandacht die zij het geven.” (P. Pearsall).

Murphy

Murphy’s wet zegt: “Sex makes little kids and kids make little sex.” Met ander woorden, als pa en ma eenmaal kleine kinderen hebben rondlopen dan blijft er van hun seksuele relatie niet veel meer over. Vermoeidheid en een tekort aan energie is een te hoge drempel om van seks een prioriteit te kunnen maken.

Intieme brug

We moeten eerlijk zijn. Als je als stel geen prioriteit kan geven aan intimiteit omdat je kinderen hebt die bijvoorbeeld drie en vijf jaar oud zijn, dan geef je er ook geen prioriteit aan wanneer ze dertien en vijftien jaar oud zijn. Je kunt je intieme relatie niet vijf, tien of vijftien jaar uitstellen. Je bent dan lichamelijk uit elkaar gegroeid en de intieme brug tussen jou en je partner is dan ingestort.

Nu

Nu is het de tijd om aandacht te geven aan je intieme relatie. Niet morgen, komend weekend of tijdens de aanstaande vakantie, maar nu. Je hoeft echt niet te leven alsof vandaag de laatste dag van je leven is, maar je kunt wel veel meer aandacht geven aan intimiteit alsof er alleen nog maar een ‘nu’ bestaat.

Eerlijk zijn 1

“Als je van intimiteit een prioriteit maakt, vind je altijd tijd”, zei een vrouw met zeven kinderen! Aan de twinkeling in de ogen van haar man zie ik dat ze er ook daadwerkelijk tijd voor maakt.

Eerlijk zijn 2

Een moeder van vier kinderen wil absoluut van intimiteit een prioriteit maken, maar ze is vaak te moe. “Omdat ik ervan overtuigd ben dat prioriteit voor intimiteit van groot belang is voor mijn relatie heb ik de keuze gemaakt niet te wachten op gevoelens van zin of opwinding, maar ben ik gewoon gaan DOEN! Ik ben kleine momentjes gaan uitbuiten door te kussen of op zijn schoot te gaan zitten en dat soort van dingen. En van het een bedenk je het andere.”

Eerlijk zijn 3

Zijn argumenten om van intimiteit geen prioriteit te maken soms geen vlucht om saaie en voorspelbare seks te voorkomen? Maar waarom alleen maar gaan voor seks? Intimiteit is zoveel meer dan seks alleen. Bedenk eens onderlinge lieve dingen zonder volledige seks. Blijf in ieder geval in lichamelijk contact met elkaar.

Eerlijk zijn 4

Heeft lichamelijk contact of seks je nooit echt aangesproken? Je doet het omdat het ‘moet’ of ‘hoort’ maar je leest liever een boek? Waarschijnlijk heb je nog nooit het echte verhaal gehoord over de bedoeling van seks en dat het zoveel meer kan zijn dan alleen maar recht op en neer. Misschien zit je boordevol blokkades omdat jou is voorgehouden dat seks een grote smerige boel is. Als dit de situatie is, geef jezelf dan nog een kans om seks eens op een andere manier te begrijpen. Denk bijvoorbeeld eens aan onze Rond de Tafel ‘Intense Seks.’ Of kom eens van gedachten wisselen in een gesprek.

Twee tips: van vermoeidheid naar intimiteit

Tip 1: Claim je slaapkamer voor seks.

Veel slaapkamers zijn net kantoren met een bed erin. Saai, koud en totaal niet sfeergevoelig. Claim je slaapkamer weer voor seks en breng kleine veranderingen aan om je zintuigen te prikkelen. Of kom naar onze Rond de Tafel ‘Slaapkamergeheimen’ waar we je helpen om je slaapkamer de juiste touch te geven.

Tip 2: Ga seks plannen.

Ongeplande seks betekent dat je wacht op opwinding. Die komt niet. Als je druk en moe bent komt opwinding niet. Daar moet je voor kiezen. Je plant een avond of ochtend met elkaar en hebt elkaar lief met een open einde. Niets moet. De opwinding begint dan vanzelf te stromen.

Marc Angenent is voorganger en oprichter van De Passiecoach, een online platform dat zich richt op het christendom en seksualiteit. Hij wil zijn boodschap over seksualiteit overbrengen en schaamte, zwijgen en angst veranderen in kwaliteit, creativiteit en passie. Zijn boodschap: Intimiteit, erotiek en seksueel genot zijn geschapen door God.