Monogaam & Gelukkig

Monogamie staat vandaag de dag onder grote druk. Een van mijn inleidingen gaat daar ook over: De voordelen van monogamie. Er zijn bijna wekelijks wel artikelen te vinden die het tegenovergestelde beweren. Om een paar kreten te noemen: Evolutionair gezien is de mens niet voor monogamie gemaakt, monogamie is saai, monogamie houdt de ander gevangen of monogamie bevordert pornoverslaving. Maar zo nu en dan kom ik een artikel tegen dat juist de voordelen van monogamie onderstreept. Deze artikelen onderstrepen met recht de titel van deze blog: monogaam en gelukkig.

Monogaam en gelukkig

Het Kinsey Institute, niet het minste instituut, onderzocht dat mensen met een vaste en langdurige relatie seksueel gelukkiger zijn dan mensen die gaan voor losse seks. Een van de redenen hiervoor is dat partners steeds vaardiger worden om hun partner seksueel tegemoet te komen. Waarom kennen vaste partners meer seksuele tevredenheid en hebben ze een hogere seksfrequentie dan mensen met losse partners, is dan de vraag?

Respect en begrip

Monogame relaties voelen wederzijds respect en voelen zich begrepen door hun vaste relatie. Ze hebben geleerd om gevoelig te zijn voor de signalen van hun partner.

Ze luisteren om te horen en niet om te antwoorden. Een partner die de ander in de rede valt luistert niet, maar wil zijn/haar verhaal kwijt. Vaste partners doen dit beter zegt het onderzoek. Ze nemen de tijd om naar de ander te luisteren.

In de praktijk deelt men de verantwoordelijkheden in het dagelijkse leven. Er wordt gecommuniceerd om de dagelijkse bezigheden zo prettig mogelijk te laten zijn voor elk van hen. Partners voelen zich partners, spelers in één team.

Alle stellen leven wel eens langs elkaar heen en voelen zich dan alleen. Stellen in een vaste relatie krijgen het voor elkaar om snel te overleggen en gedachten en activiteiten weer op elkaar af te stemmen.

Positieve reactie

Vaste partners krijgen het voor elkaar om positief op elkaar te reageren ook als een van beiden geen zin heeft.

Zin hebben in seks varieert en soms zijn er hele seizoenen waarbij beide partners verschillen in verlangens. Meer of minder zin. Gelukkige stellen verwachten niet van elkaar dat de zin in seks altijd gelijk loopt. Ze overleggen hoe beide libidoverschillen toch iets voor elkaar kunnen betekenen. Het is niet ‘Ik heb nu geen zin. Klaar.’ Het is zoeken naar wat er toch mogelijk is als de zin wat minder is, om de andere partner tegemoet te komen. De partner met op dat moment de hoogste libido zegt niet ‘Het is alles of niets’. Deze partner zoekt naar mogelijkheden om zijn zin bij te stellen en het prettig te maken voor de andere partner.

Als beide partners hebben geleerd om transparant te zijn over hun gevoelens en behoeften (zie boek Zintimiteit) dan vindt er zelden complete seksuele afwijzing plaats.

Een boeiend leven

Beide partners in een monogame relatie houden hun individuele levens boeiend. Ook in het dagelijks leven doen deze stellen moeite om avontuurlijk en boeiend te leven en blijven ze elkaar van intimiteit, zoals aanraking, voorzien.

In langdurige relaties raakt de sekstank leeg als beide partners alleen gaan voor veiligheid, vertrouwen en voorspelbaarheid. Het is belangrijk, en tevreden stellen lukken dit, om ten aanzien van intimiteit, erotiek en seksueel genot te blijven ijveren voor avontuur, afwisseling, nieuwigheden en durf.

Hun credo is: nieuwe dingen uitproberen, nieuwe uitdagingen uitproberen, nieuwe ideeën uitproberen. Kortom: vitaliteit.

Of zoals Mark Twain het zegt: “Twintig jaar vanaf nu zul je meer teleurgesteld zijn door de dingen die je niet deed dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi het  anker los. Zeil weg van de veilige haven. Vang de wind in de zeilen. Verken. Droom. Ontdek.”

Marc Angenent is voorganger en oprichter van De Passiecoach, een online platform dat zich richt op het christendom en seksualiteit. Hij wil zijn boodschap over seksualiteit overbrengen en schaamte, zwijgen en angst veranderen in kwaliteit, creativiteit en passie. Zijn boodschap: Intimiteit, erotiek en seksueel genot zijn geschapen door God.