zondag 5 december 2021

Man, bevrijd uzelf! – Laten we seksueel gedrag veranderen.

Man, bevrijd uzelf! – Laten we seksueel gedrag veranderen.
M

De 20e eeuw was de eeuw, waarin het leven van de vrouw veranderd is. De 21e eeuw wordt de eeuw van de mannen.

-Esther Perel-

Ooit kocht ik lingerie, waar ik eenmaal thuis toch spijt van had. Een vriendin raadde aan om het online te verkopen. Het was immers een gewild Amerikaans merk. Nadat ik een foto van het setje had geplaatst, kreeg ik dezelfde dag nog vier reacties. Tot mijn verbazing, allemaal van mannen!

In de eerste mail werd gevraagd of ik een foto kon sturen, waarop ik het setje zelf aan had. Dan kon de afzender de pasvorm beter inschatten. Daarna mailde een vriendelijke meneer dat hij niet zozeer geïnteresseerd was in nieuw ondergoed, maar juist in gedragen ondergoed. Dat zou hij  graag afnemen. Vervolgens ging mijn mobiel. Een man vertelde dat hij samen met zijn vriendin aan het zoeken was naar iets leuks. Of het setje echt nieuw was en de kaartjes er nog aanzaten? Of het een push-up bh betrof? En bolden mijn borsten ook mooi op in dit setje? Daarop heb ik opgehangen. Toen ik de advertentie wilde verwijderen, had een andere mogelijke koper nog net een dick-pic mijn mailbox binnen weten te krijgen.

Naast vele andere interessante vragen, riep deze ervaring toch vooral het volgende bij me op: wat is er aan de hand met deze mannen? En wat kunnen we doen om een verandering teweeg te brengen, wanneer het gaat om seksueel overschrijdend gedrag?

Uit een onderzoek van Rutgers (2017) blijkt dat 53% van de vrouwen en 19% van de mannen in Nederland te maken heeft gehad met seksuele grensoverschrijding. Het is dus niet alleen een probleem waar vrouwen mee geconfronteerd worden, ook mannen krijgen ermee te maken. En hoewel mannen vaker over de schreef gaan, zijn ook vrouwen soms de daders.

Als we ons echter beperken tot hetgeen het meest voorkomt, ontoelaatbaar seksueel gedrag van mannen naar vrouwen, noemen verschillende denkers over dit onderwerp de ‘socialisatie van de man’ als oorzaak.

In zijn TEDtalk ‘A call to men’ beschrijft Tony Porter dat jongens opgevoed worden met het idee dat een ‘echte man’ hard en dominant is, iemand die de leiding neemt en vrouwen als ondergeschikt ziet, als object zelfs, met name als seksueel object. Hij noemt dit ‘the collective socialization of men’, of ‘the Man Box’. Vastomlijnde ideeën waar een man aan moet voldoen. Ideeën die seksueel overschrijdend gedrag in de hand werken. Porter roept op om deze opvattingen over mannelijkheid te heroverwegen en jongens uit ‘the Man Box’ te bevrijden. Ook Esther Perel, psychotherapeut en schrijver, is van mening dat we kinderen niet groot moeten brengen binnen ‘narrow boxes’, krappe omschrijvingen van mannelijkheid en vrouwelijkheid. Zij pleit ervoor om vooral jongens meer ruimte te geven om gevoelens te uiten en kwetsbaarheid te tonen. Uitgaand van het idee van Porter, zal seksuele grensoverschrijding hierdoor uiteindelijk afnemen.

Jackson Katz geeft in zijn TEDtalk ‘Violence against women – it’s a men’s issue’ echter aan dat we de druk van verandering niet alleen op de schouders van jongens moeten leggen. Hij moedigt iedereen aan om een ander op gedrag aan te spreken, wanneer het te ver gaat. Maar met name vraagt hij de leiders van de wereld om een standpunt in te nemen en zich uit te spreken. Want wanneer leiders ontoelaatbaar seksueel gedrag openlijk afkeuren, zullen de daders aan status inboeten.

Vrouwen laten hun stem echter al geruime tijd horen. Denk aan de feministen van de jaren ’60 en het huidige #MeToo en Time’s up. Wat mij betreft is de man nu aan zet. Wanneer we jongens meer ruimte geven in hun ontwikkeling, mannen zich uit ‘the Man Box’ bevrijden en ook zij zich durven uit te spreken, kan er een volgende stap worden gezet. Tony Porter vat het volgens mij treffend samen. “My liberation as a man, is tied to your liberation as a woman”.

je hebt op ilvy.com gelezen:

Man, bevrijd uzelf! – Laten we seksueel gedrag veranderen.

Home ILVY Magazine Achtergrond Man, bevrijd uzelf! - Laten we seksueel gedrag veranderen.

AANRADERS

Schaamte voor zijn seksualiteit

Toen hij me benaderde gaf hij aan dat hij zich erg schaamde voor zijn hulpvraag. Daarom had hij mij ook benaderd, omdat hij had gezien dat ik er al eerder eens iets over geschreven had. Hij hoopte dat als hij met mij in gesprek zou gaan, hij zich dan...

De tuin der lusten (Deel 5)

In deel 4 toont Bram aan Marije wat hij verstaat onder liefdevolle seks. Marije geniet enorm, maar op het eind vindt ze het vanille...

Liefde mogen voelen

Hij houdt oneindig veel van haar. Dat was eigenlijk al zo op het moment dat hij haar voor het eerst zag. En toch wil...

De tuin der lusten (Deel 4)

In deel 3 van dit avontuur verbaast Marije zich over het gebrek aan seksuele initiatieven van Bram, haar kersverse lover. Wat blijkt is dat...

Angst de verkeerde te kiezen

Ze is 38 jaar en weer vrijgezel. Dit keerde duurde haar relatie 6 maanden voordat ze het gevoel kreeg dat het niet oké was....

De tuin der lusten (Deel 3)

In deel 2 droomde Marije over haar onderburen. Die hadden in haar nachtelijke voorstelling onstuimige seks beleefd. Het had haar beschaamd, maar toch ook...

VOLG JIJ ONS AL?

advertisment

KIJK JIJ WEL EENS PORNA?

Het grote verschil tussen porno en porna is de vrouwvriendelijkheid. En daarmee bedoelen we niet dat het veel braver is, of soft (integendeel…) of dat er altijd een goed verhaal in zit (er wordt wél beter over nagedacht) of dat er alleen maar vrouwen bevredigd worden.

Kijk maar eens op: pornakijken.com