De kunst van het Kwetsen..

Vanmiddag sprak ik met een man die onlangs zijn relatie heeft verbroken. Onbewust was hij er al maanden mee bezig afstand te nemen van de relatie. Hij wilde de relatie niet verbreken omdat hij zijn vriendin niet wilde kwetsen. Officieel waren ze vriend en vriendin, en zo beschreef hij haar ook, maar dat was ook het enige dat bevestigde dat zij samen waren. Nooit beschreef hij hoeveel hij om haar gaf, dat hij van haar hield, dat hij samen oud wilde worden, of dat het een leuk mens was. Hij beschreef alleen maar hoe hij elke avond zo laat mogelijk thuiskwam en hoe hij zich volop op zijn werk stortte om maar niet het gesprek met haar aan te hoeven gaan.

Wat hij niet doorhad, was dat hij al maanden aan het doen was, wat hij eigenlijk wilde voorkomen: de afstand die hij nam, kwetste haar. Toen ik hem dit vertelde krabde hij zich achter de oren. ‘Maar ik doe toch niets?’. Juist dat nietsdoen was zo kwetsend voor haar. In een relatie hoop je een onvoorwaardelijke liefde te ervaren. In een relatie wil je intimiteit, affectie en samen zijn. Alles wat zij kreeg waren avonden waarop zij alleen was, excuses en een enorm gebrek aan intimiteit en seksualiteit. Ze werd onzeker en ging telkens meer bevestiging aan hem vragen, wat haar veel minder aantrekkelijk maakte voor haar vriend. Dat gaf hem alleen maar weer bevestiging van het gevoel dat zij niet de ware voor hem was.

Soms hebben we de beste bedoelingen en willen we een ander niet kwetsen, maar hebben we niet door wat voor schade ons gedrag eigenlijk aanricht. Want was deze man 6 maanden hiervoor al eerlijk tegen zijn vriendin geweest, dan had ze zich ongetwijfeld hartstikke verdrietig gevoeld. Maar ze had teruggekeken op een goede relatie, waar hij goed voor haar was geweest, maar geen toekomst voor hen beide zag. Nu is ze gekwetst, doordat hij de laatste maanden haar eigenlijk alleen maar heeft verwaarloosd en afstand heeft genomen. En dat terwijl zij alleen maar harder haar best is gaan doen voor hen samen, tegen beter weten in.

Het leermoment van dit alles? Wees eerlijk tegen elkaar. Ook al zal het de ander op de korte termijn kwetsen, op de lange termijn zal het lonen. Het risico van een relatie aangaan met iemand, in welke vorm, is nu eenmaal dat je de ander kan kwetsen en de ander jou. We binden ons aan iemand en stellen ons gevoel open en dat maakt je kwetsbaar. Het minste wat je kan doen als je de ander moet kwetsen, wat soms onoverkomelijk is, is het met openheid en een teken van respect doen. De relatie is nu zo beschadigd dat het niet meer goed komt. Had hij het 6 maanden eerder gezegd, dan hadden ze er misschien nog samen aan kunnen werken.

Liefs.

Nynke