De illusie van eeuwige lust

Lust, het hebben van een verlangen, een lichamelijke begeerte naar iemand of het voelen van hartstocht voor iemand. Vervolgens staat daar tegenover het bevredigen van die lust in de vorm van de liefde geven, de liefde bedrijven of gepassioneerde seks. Klinkt dit niet heerlijk?

De verwachting van eeuwige lust is iets wat ik wekelijks tegenkom. Aan het begin van een contact tussen twee mensen is het een mooie hoop om te koesteren: het verlangen en de wens dat die lust voor altijd tussen jullie zal blijven. Alleen het kan zo verwarrend en ook teleurstellend zijn als je er na verloop van tijd achter komt dat deze lust er niet altijd zal zijn tussen jullie.

Dat er eeuwig lust zal zijn tussen twee geliefden is een illusie. Lust is namelijk iets wat komt en gaat, en er niet altijd zomaar is wanneer jij vindt dat het er moet zijn. En bovendien is lust iets wat je moet opwekken. Dat is waar geliefden in het begin van de relatie onbewust continu mee bezig zijn: ze denken aan elkaar, praten over elkaar of sturen elkaar de hele dag door berichtjes. Het begin van een relatie is vaak een eindeloos voorspel waar lust, of het verlangen naar elkaar, wordt opgewekt.

Geliefden waar die lust na al die jaren nog wel aanwezig is, kunnen je vertellen dat het hard werken is: al die geliefden die een rijkelijke seksuele en liefdevolle relatie hebben, werken ontzettend hard om dit vol te houden. Dat harde werken zit hem niet in het voortdurend ploeteren en discussiëren, maar wel in het accepteren, meebewegen, ervaren, lachen, houden van en verdrietig kunnen zijn.

Eeuwige lust, zomaar en voor niets, if only. Als het bestaat, dan gun ik het eenieder van harte, want hoe heerlijk zou het zijn als je er altijd op kan vertrouwen dat het verlangen naar de ander en de hartstocht onvoorwaardelijk aanwezig zullen zijn, zonder dat je hier hard voor hoeft te werken. Maar te vaak wordt de afwezigheid ervan geïnterpreteerd als teken van ‘wij horen niet bij elkaar’, of  ‘ het gaat niet goed tussen ons’ en dat is iets waar we voor moeten uitkijken. Want een relatie valt of staat niet enkel en alleen op lust. Er is meer nodig dan lust om een relatie op te bouwen, om samen een toekomst te hebben.

Als je nou merkt dat je zoekende bent naar die lust die er in het begin wel was, maar nu ver weg lijkt, geef je relatie dan niet op. Accepteer de ander voor wie hij of zij is, beweeg mee, ervaar elk moment, lach, houd van elkaar en wees samen verdrietig. En als je dat allemaal kan en voelt, dan kunnen jullie samen hard werken zodat die lust weer af en toe opgewekt kan worden, de rest van jullie leven.