Bondage, waar begin je?

Heb je altijd al een keer aan bondage willen doen maar weet je niet waar te beginnen? Onzeker over waar je op moet letten en hoe je je kan voorbereiden? Hieronder zetten we de belangrijkste tips voor je op een rijtje.

Allereerst, wat is het? Bondage is het consensueel (met wederzijdse toestemming) vastbinden van een partner, doorgaans in een setting  waarbij er sprake is van machtsuitwisseling. Dit kan met verschillende intenties zijn, van erotische bondage tot Shibari (een oude Japanse kunstvorm van bondage).

Waar bondage en sado masochisme vaak met elkaar in contact komen, zijn ze niet noodzakelijk hetzelfde. Sado masochisme is het geven of ontvangen van vernedering of pijn, al dan niet in een seksuele setting. Bondage kan op zoveel manieren beoefend worden dat er altijd wel wat bij zit dat voor jou werkt. Voel je vooral niet verplicht om een bepaalde vorm van bondage te beoefenen wanneer dit niet jouw ding is!

DO’S & DONT’S

DO: Communiceer! Het lijkt minder spannend dan spontaan in het diepe duiken, maar zowel bij S&M als bondage is het van belang dat jij en je partner op 1 lijn zitten. Dit is een compleet nieuwe en spannende ervaring waar jullie in gaan springen. Bespreek wat je verwachtingen zijn, wat je leuk lijkt om te proberen en hoe jullie dit samen aan gaan pakken.

DON’T: Ga deze nieuwe ervaring niet aan met iemand die je niet vertrouwt of die je pas net kent. Bondage heeft een mentale impact, simpelweg door het feit dat je jezelf overgeeft aan iemand. Je legt een stukje van je leven in iemands handen of zij in de jouwe. Het is belangrijk dat je elkaar kan lezen, feedback kan geven en vooral dat je elkaar vertrouwt.

DO: Spreek met je partner een stopwoord af. Het woord in kwestie kan elk mogelijk woord zijn, zolang jij maar weet dat je het je kan herinneren wanneer het belangrijk is. Maak het niet te moeilijk en houd het bijvoorbeeld bij “Stop” of “Rood”. Bepaal ook wat het stopwoord als gevolg heeft. Stopt het spel meteen en maak je elkaar direct los? Wil je eerst bij elkaar checken waarom het stopwoord gebruikt is voordat jullie stoppen? Dit punt hangt enorm samen met de DO over communiceren, dit is het halve werk.

DON’T: Drink geen alcohol of rook geen jointje van tevoren. Je wil nuchter zijn zodat jij je bewust bent van je eigen grenzen. Vooral bij je eerste keer bondage wil je geen risico’s nemen en er helemaal bij zijn.

DO: Aftercare. Mogelijk 1 van de belangrijkste puntjes van deze do’s en dont’s. Aftercare kan zowel lichamelijk als emotioneel plaatsvinden. De lichamelijke aftercare kan bijvoorbeeld een knuffel zijn, het masseren van je partner, samen een warme douche nemen of iets zoets eten. De emotionele aftercare hangt af van wat jij of je partner nodig hebben.

Bondage kan een intense ervaring zijn, voornamelijk door de mentale overgave. Vaak zorgt dit voor een zogenaamde ‘drop’ wanneer je terug in de realiteit belandt. Praat met elkaar over wat je fijn vond en wat minder prettig was, deel hoe je je voelt en wat je van elkaar nodig hebt op het vlak van aftercare. Dit zal per persoon verschillen, dus wees attent voor elkaars behoeftes.

DON’T: Laat een persoon in bondage nooit alleen. Wanneer je iemand hebt vastgebonden ben jij verantwoordelijk. Verlaat niet zomaar de kamer. Je weet namelijk niet wat er kan gebeuren en mogelijk raakt je partner in paniek.

DO: Bereid jezelf voor! Lees online over bondage technieken en knopen voor beginners. Leer over de circulatie, tintelingen en het ongemak waar je op kan letten tijdens het knopen. Zorg dat je een (nood)schaar in de buurt hebt voor wanneer het nodig is. Twijfel je aan iets? Zoek het op!

En de aller belangrijkste DO: Heb lol! Bondage is enorm breed en het kan even duren voordat je hebt gevonden waar jij je prettig bij voelt. Probeer samen dingen uit, maak fouten, lach erom en leer ervan. Bondage is een ontdekkingsreis waar je van kan genieten. Laat je niet wijsmaken dat die ene manier de beste is of dat je x, y of z moet hebben voor je echt aan bondage kan doen.

Is je interesse gewekt en wil je meer leren? Lees het boek van Two Knotty Boys, check de website van Twisted Monk, of bezoek de Ellipsis Rope website voor workshops, privé les en events in Nederland.