50 tinten, een prachtig excuus

Christian Grey, de naam die zoveel harten sneller doet kloppen. Een man die het hart veroverd van een onschuldig meisje en haar de mysterieuze wereld van BDSM laat zien. Welke vrouw wil dat nou niet? Vrouwen gleden van hun stoel bij het lezen van 50 Shades of Grey. Het eerste boek werd een Bestseller, het tweede en het derde boek waren al meer van hetzelfde. Vanuit literair oogpunt valt er veel kritiek op te leveren, en zo ook door seksuologen en door BDSM kenners, maar waarom reageerden er dan wereldwijd zoveel vrouwen lyrisch op deze Christian Grey?

Om te genieten van seks is het belangrijk om je los te kunnen maken van alle andere dingen. En dat is nou net iets waar vrouwen niet zo goed in zijn. We houden graag de controle over werkelijk alles. Christian Grey laat zijn Anastasia Steele geen keus. Hij neemt de controle zonder dat daar een discussie over kan ontstaan. Wat hij wil gebeurd, dat is waarmee zij akkoord is gegaan. Hierdoor krijgt Ana als het ware toestemming om zich te laten gaan. Zij kan opgaan in het spel dat er wordt gespeeld waarin zij wordt overmeesterd door Christian Grey, een fantasie voor veel vrouwen: overmeesterd worden zodat zij zich over kunnen/moeten geven aan hun partner.

Bij het lezen van het boek dachten veel vrouwen ‘ hee kennelijk heb ik nog wel zin in seks’. In het boek wordt geschreven hoe er naast de seksuele relatie ook een liefdesrelatie ontstaat. De lezeres krijgt hierbij alle ruimte om zich een verhaal voor te stellen. En hier reageren vrouwen goed op als het om seksuele opwinding gaat: Wij willen een verhaal, een bepaalde context waardoor we opgewonden kunnen raken. Mannen willen een visueel beeld zien, die reageren veel sterker met opwinding op visuele, zichtbare prikkels. Alleen toen de film er na veel ophef en commotie eindelijk was, was de beloning voor vrouwen veel minder opwindend: De context en het gevoel bij het boek dat hun opwinding had gegeven, klopte niet met het visuele beeld van de film.

De komst van 50 Shades of Grey is een perfect excuus geweest voor vrouwen om eindelijk in het openbaar uit te komen voor hun seksuele fantasieën en ideeën. Alleen heeft het wel als gevaar dat het onrealistische beelden over seksualiteit met zich meebrengt. Want uiteindelijk is het grootste gedeelte van de vrouwen toch het gelukkigste met vanille seks, waar af en toe best een spannend randje aan kan zitten.