donderdag 21 januari 2021

Spontane zin in seks bestaat niet!

Spontane zin in seks bestaat niet!
S

‘Spontaan zin in seks’: dat is toch wel een vaak gehoorde opvatting en uitspraak in mijn spreekkamer. Daar spreekt een verwachting uit dat iets er zomaar is. En als dat iets er niet is en maar niet komt, dan overheerst de teleurstelling en na een langere tijd niets ontstaat de frustratie. Is het namelijk niet vaker zo dat verwachtingen die we hebben in werkelijkheid altijd tegenvallen?

Zin in seks, alsof het iets is dat vanuit de lucht komt vallen, als donderslag bij heldere hemel.

Als je in een nieuwe relatie zit, je verliefd bent of een zeer actief seksleven hebt dan lijkt het inderdaad allemaal vanzelf te gaan. Maar dat zin in seks geen onverwacht natuurverschijnsel is dat is inmiddels gebleken uit jarenlang onderzoek (Ellen Laan e.a.).

Zin is het begin van seksuele opwinding waar we prikkels voor nodig hebben. Zowel fantasieën, gedachten, gevoelens als onze zintuigen spelen daarin een rol. Ons lichaam reageert op die prikkels en als we de prikkels dan ook nog koppelen aan seksualiteit, kan er seksuele opwinding ontstaan. Dit alles is te kort door de bocht om te beschrijven hoe het proces rondom ‘zin in seks’ plaats vindt, maar het toont in ieder geval al aan dat een lading passie niet spontaan uit de lucht komt vallen.

Het is vaak een teleurstelling en even wennen dat er niet ergens een knopje zit wat aan kan en waarop de seks vanzelf volgt.

‘Maar wat vind je lekker dan? Nee ik vraag niet wat je allemaal niet fijn vindt, maar wat wel’. En als er een partner aanwezig is vraag ik: ‘Wist jij dat ook?’ en dan wordt duidelijk dat communicatie, doen en ontdekken dus belangrijke onderdelen zijn in de seks.

Dit doe je door aan elkaar duidelijk te maken wat je lekker en fijn vindt door met elkaar te praten, tijdens het vrijen de ander te sturen en te reageren met bijvoorbeeld geluidjes zodat je partner weet: ik ben goed bezig.

Het doen, seks dus, vraagt erom tijd en ruimte te maken ondanks alle andere prioriteiten. Het plannen en voornemen met seks bezig te gaan op woensdag. Als het jullie beter uitkomt kan het natuurlijk ook op zondagochtend. En als je dan op zondagochtend een seksafspraak met jouw partner in de agenda hebt staan dan kan die zin in seks wel ontstaan. Niet doordat het dan wel uit de lucht komt vallen, maar doordat jullie gewoon beginnen met alles wat lekker is. En als de seks die er volgt dan plezierig is dan is een veel gehoorde opmerking: ‘waarom doen we dit niet vaker?’ Maar ook de volgende keer komt niet vanzelf. Vanuit jezelf gemotiveerd zijn om met seks bezig te gaan, is ontzettend belangrijk. Daar gaat het om. En wanneer ben je gemotiveerd met iets te beginnen? Juist als hetgeen er volgt leuk is, fijn is, voldoening geeft, plezierig is, ontspannen is en meer.

Als je ontdekken opzoekt in de dikke van Dale dan staat daar letterlijk te weten komen dat iets bestaat of iets gewaarworden dat je iets bent vergeten. Zo leuk dus eigenlijk dat ontdekken: nieuwe en oude plekken (letterlijk en figuurlijk) opzoeken. En dan kan je alleen of met jouw partner op ontdekkingstocht gaan. Ben je ergens eerder geweest en is het jouw bevallen dan neem je de ander de volgende keer gewoon mee. Of ga samen voor een nieuwe bestemming en de passie keert mogelijk weer terug, of in ieder geval eventjes voor een deel. ‘Dat moeten we toch vaker doen’.

Inger Tempels-van Zetten is Seksuoloog NVVS en heeft haar eigen praktijk Leif. 

je hebt op ilvy.com gelezen:

Spontane zin in seks bestaat niet!

Home Lezen Achtergrond Spontane zin in seks bestaat niet!

VOLG JIJ ONS AL?

advertisment

AANRADERS

Vriendinnen over ‘Kerstmis’

Relatietherapeut drs. Nynke Nijman (@nynkenijman) gaat in deze ilvy podcast in gesprek met drie van haar beste vriendinnen: Jenn, Lies en Daan. In deze aflevering praten Nynke en haar vriendinnen over: Kerstmis! En de uitdagingen, teleurstellingen, moetjes en mooie momenten die daarbij komen kijken.

Seks met: Mignon Nusteling!

Relatietherapeut drs. Nynke Nijman (@nynkenijman) gaat in deze aflevering in gesprek met Mignon Nusteling (@mignonnus) over Seks, Relaties en Liefdes!

Sextoys binnen je relatie

In deze aflevering bespreken we alles op gebied van sextoys binnen je relatie. Hoe begin je erover en maakt het je seksleven...

Vluggertjes

Vluggertjes, de ramp van het huwelijk, enkel voor stiekeme romances, of een heerlijk intiem momentje dat ook binnen goede relaties prima mag?...

Seksspeeltjes Testen als Job

Relatietherapeut drs. Nynke Nijman (@nynkenijman) gaat in deze aflevering in gesprek met de Vlaamse professioneel seksspeetjes tester Miss Poppie (@miss-poppiess_poppie_reviews) .

De toys van november 2020

Iedere maand krijg je van mij een korte samenvatting van de meest opvallende seksspeeltjes die er momenteel op de markt zijn. Wat...

KIJK JIJ WEL EENS PORNA?

Het grote verschil tussen porno en porna is de vrouwvriendelijkheid. En daarmee bedoelen we niet dat het veel braver is, of soft (integendeel…) of dat er altijd een goed verhaal in zit (er wordt wél beter over nagedacht) of dat er alleen maar vrouwen bevredigd worden.

Kijk maar eens op: pornakijken.com