zondag 28 februari 2021

Bekkenbodemklachten & Zwangerschappen

Bekkenbodemklachten & Zwangerschappen
B

Bij de bekkenfysiotherapeut komen vaak vrouwen met een klacht van de bekkenbodem na de bevalling. Veelal blijkt dan dat er in de zwangerschap nauwelijks aandacht is besteed aan de bekkenbodemspieren en de functie hiervan. Sterker nog, uit onderzoeken blijkt dat er heel wat vrouwen zijn die zich nauwelijks bewust zijn van waar hun bekkenbodemspieren zitten. Terwijl onze bekkenbodemspieren zo belangrijk voor ons vrouwen zijn!

In goede conditie zorgen ze ervoor dat we geen urineverlies hebben, dat we onze winden tegen kunnen houden, dat we geen ontlasting verliezen, dat onze blaas, baarmoeder en endeldarm niet naar beneden zakken en dat we lekker, met gevoel en zonder pijn kunnen vrijen.

Bij veel vrouwen is de bekkenbodem voor een eerste zwangerschap in orde. Klachten door conditieverlies (te ontspannen spieren) zie je zelden, dat komt vaker voor na een bevalling, maar klachten door een te gespannen bekkenbodem zien wij bekkenfysiotherapeuten te vaak.

Bij normale bekkenbodemspieren kun je rustig bekkenbodemoefeningen doen. Maar als je bekkenbodemspieren te gespannen zijn en je het ‘zwangerschapsadvies’ volgt dat je de spieren goed sterk moet maken door oefeningen, dan is dat niet goed. Je voelt dan niet goed wat je doet of je krijgt juist klachten.

Heb je voor de zwangerschap al last van klachten als buikpijn, blaasontsteking, of pijn bij het vrijen? Ga dan eens bij een bekkenfysiotherapeut langs. Die kan je adviezen geven over wat je kan doen om je bekkenbodemspieren beter te laten functioneren tijdens en na je zwangerschap.

Een bevalling heeft een heftige impact op je bekkenbodem: er komt flink wat rek op te staan. Belangrijk is om te onderstrepen dat het daar ook voor gemaakt is en dat er een grote groep vrouwen is die ook na de bevalling nauwelijks tot geen klachten geen klachten ervaart.

‘Ga niet op eigen houtje aan de slag! Wacht ook niet tot het uiteindelijk misschien wel spontaan overgaat…’

Klachten die kunnen ontstaan zijn: urineverlies, moeite hebben met het ophouden van winden of ontlasting, een veranderd gevoel bij plassen of ontlasting, pijn in de bekkenbodem door hechtingen, pijn of een verminderd gevoel bij vrijen, of een gevoel van zwaarte in de bekkenbodem.

Vaak zijn de klachten mild en verdwijnen ze in de eerste 6 maanden na de bevalling. Maar blijven de klachten bestaan, ga dan naar een bekkenfysiotherapeut en laat je begeleiden met het verhelpen van deze klachten. Het is maatwerk: voor iedereen een beetje anders. Ga niet op eigen houtje aan de slag! Wacht ook niet tot het uiteindelijk misschien wel spontaan overgaat… Durf ook eerlijk te zijn over je klachten.

Laatst kwam er een jonge vrouw bij me die 3 jaar geleden een kind had gekregen. Sinds de geboorte van haar kind had zij pijnklachten bij het vrijen, hetgeen tot gevolg had dat zij en haar partner nauwelijks meer seksueel actief waren. Ze schaamde zich en durfde niet naar haar huisarts te gaan om raad te vragen. Toen er nog een kinderwens kwam, is ze uiteindelijk toch naar de dokter gegaan en kwam ze bij mij terecht. De pijnklachten kwamen vanuit het litteken van ‘de knip’ en waren goed te verhelpen. Ze is inmiddels zwanger van haar tweede kind.

Francien Nijman – du Bois is bekkenfysiotherapeut en de oprichter van praktijk Pelvicum Fysiotherapie in Groningen. 

Luister ook de podcast over bekkenbodemklachten en mogelijke seksuele klachten.

je hebt op ilvy.com gelezen:

Bekkenbodemklachten & Zwangerschappen

Home Lezen Achtergrond Bekkenbodemklachten & Zwangerschappen

VOLG JIJ ONS AL?

advertisment

AANRADERS

Seks met: Eva Eikhout!

In deze aflevering praat Nynke Nijman (@nynkenijman) met Eva Eikhout (@hetleefjevaneefje). Eva is één van de meest unieke en talentvolle presentatrices bij BNNVARA. Eva’s armen en benen zijn grotendeels afwezig, wat naar eigen zeggen best een beetje onhandig is, maar dat mag de pret niet drukken. In 2018 ging ze in een youtube-serie voor...

Seks met: Patrick Kicken!

Relatietherapeut drs. Nynke Nijman (@nynkenijman) gaat in deze aflevering in gesprek met Patrick Kicken (@pkicken) over Seks, Relaties en Liefdes! Wat niemand weet is dat Patrick al twee...

Vriendinnen over ‘Valentijn’

Relatietherapeut drs. Nynke Nijman (@nynkenijman) gaat in deze aflevering in gesprek met drie van haar beste vriendinnen: Jenn, Lies en Daan. In deze aflevering praten Nynke en haar vriendinnen over: Valentijn!  https://open.spotify.com/episode/4y06uBsJTTXICgiq4fR3xc?si=Fb14MXwoSLa-dDQS_Bc5vw #040: S02...

Monogamie of ‘lekker los’? (gast: DJ Jean)

Er zijn zoveel verschillende relatievormen. Hoe geven wij het liefst onze relatie vorm? Is monogamie de norm? En hoe zit het dan met polyamorie?...

Seks met: Donny Roelvink!

Relatietherapeut drs. Nynke Nijman (@nynkenijman) praat in in de rubriek “Seks met...” dit keer met Donny Roelvink (@donnyroelvink). Donny kennen we als model, acteur en door zijn tv-optredens in...

Seksuele Voorlichting

Wat is er mis met de seksuele voorlichting van nu en hoe kunnen we dat veranderen? Hierover bellen we in deze aflevering met expert...

KIJK JIJ WEL EENS PORNA?

Het grote verschil tussen porno en porna is de vrouwvriendelijkheid. En daarmee bedoelen we niet dat het veel braver is, of soft (integendeel…) of dat er altijd een goed verhaal in zit (er wordt wél beter over nagedacht) of dat er alleen maar vrouwen bevredigd worden.

Kijk maar eens op: pornakijken.com