dinsdag 9 augustus 2022

Psychologie Magazine: 5 communicatie-valkuilen in de liefde

Psychologie Magazine: 5 communicatie-valkuilen in de liefde
P

Open en liefdevol met je partner communiceren: het klinkt makkelijker dan het is. Psycholoog en relatietherapeut Nynke Nijman legt uit waar het vaak misgaat en hoe het beter kan.

In de beginfase van een relatie lig je nachtenlang verstrengeld in elkaars armen te praten over de grote thema’s van het leven. Je wilt elke minuut van de dag samen zijn, alles aan de ander is interessant en je begrijpt elkaar bijna zonder woorden. Tot je ineens steeds vaker boos wordt over futiliteiten zoals het vervangen van de vuilniszak. Waarom liggen in langdurige relaties zulke negatieve patronen op de loer?

‘Verliefde mensen produceren allerlei stofjes die het makkelijker maken om een verbinding met elkaar aan te gaan,’ vertelt psycholoog en relatietherapeut Nynke Nijman. ‘Oxytocine heeft bijvoorbeeld een remmende werking op het angstsysteem, waardoor beiden zich kwetsbaar op durven te stellen. Het is daardoor alsof een verliefd stel dezelfde taal spreekt.’ Door de aanmaak van onder andere serotonine en dopamine zien we elkaar ook nog eens door een zacht filter. En dat zorgt ervoor dat we eigenschappen waaraan we ons later misschien kapot ergeren, in het begin juist charmant vinden. 

Dit artikel kun je verder lezen op psychologiemagazine.nl en is tevens gepubliceerd in de print-uitgave van Februari 2020.

je hebt op ilvy.com gelezen:

Psychologie Magazine: 5 communicatie-valkuilen in de liefde

HomeOver ILVY™In de mediaPsychologie Magazine: 5 communicatie-valkuilen in de liefde

AANRADERS

Als sorry zeggen niet lukt

Ze is boos, boos omdat hij niet wil inzien dat zij degene was die dit keer verdrietig mocht zijn. Zij was degene die van alles voelde, nadat ze drie jaar lang niets had gezegd. En toch lukt het hem om het om hem te laten draaien. Hij was degene...

Liefdesverdriet

Singles Day!

Liefde leer je

VOLG JIJ ONS AL?

advertisment

KIJK JIJ WEL EENS PORNA?

Het grote verschil tussen porno en porna is de vrouwvriendelijkheid. En daarmee bedoelen we niet dat het veel braver is, of soft (integendeel…) of dat er altijd een goed verhaal in zit (er wordt wél beter over nagedacht) of dat er alleen maar vrouwen bevredigd worden.

Kijk maar eens op: pornakijken.com