Minder mensen doen soa-test: ‘We voelen ons allemaal een beetje onsterfelijk’
De gemeente Amsterdam heeft 300.000 euro uitgetrokken zodat meer mensen zich gratis kunnen laten testen op geslachtsziekten. Maar volgens experts is niet alleen geld het probleem: mensen denken tegenwoordig te makkelijk over soa’s.
Naast de kosten ziet Nynke Nijman, psycholoog gespecialiseerd in seksuele gezondheid en oprichter van ilvy.com, ook een andere belangrijke oorzaak voor de daling: mensen denken te gemakkelijk over soa’s. “Ze denken ‘dat overkomt mij niet’. We voelen ons allemaal een beetje onsterfelijk.” Daarnaast ziet Nijman dat mensen zich niet genoeg realiseren dat een soa best ernstig kan zijn.
“Mensen denken dat ze bijvoorbeeld van chlamydia heel makkelijk weer af kunnen komen”, zegt ze. “Maar er zit echt een risico aan, zeker voor vrouwen. Die kunnen er onvruchtbaar van worden.” En waar de angst voor HIV in de jaren ’80 en ’90 nog groot was, ziet zij dat die helemaal naar de achtergrond verdwenen is.
Het beste kun je volgens Nijman helemaal voorkomen dat je een soa-test moet doen, door gewoon voorbehoedsmiddelen te gebruiken. “Een condoom is eigenlijk niet sexy, maar het moet wel natuurlijk.” Ze vindt dat mannen en vrouwen samen verantwoordelijkheid moeten nemen hiervoor. “Over het algemeen is het nu nog zo dat de man het initiatief moet nemen om een condoom om te doen. En dat is niet goed natuurlijk.”