Toen ik de aankondiging van ‘Van vulva tot vagina’ zag, kon ik oprecht niet wachten tot het boek zou verschijnen. Ik hoopte erop dat dit het boek zou zijn, waar we al jaren op wachten. Het boek zou een einde moeten maken aan de schaamtecultuur rondom het vrouwelijk lichaam en gezondheid, en de onzekerheden die die met zich meebrengt.
Als het boek eindelijk komt met de post, ben ik onder de indruk van de vormgeving van de kaft. De kaft voelt heerlijk aan en de kleuren werken precies goed. De binnenkant heeft wat weg van een magazine, met veel beeld, kleur en verschillende typografie. De hoofdstukken ogen kort, wat in een tijd met chronisch tijd te kort om te lezen, precies is wat ik nodig heb. Maar de vraag die op bij me opkomt is, of de hoofstukken dan wel alles omvattend zullen zijn over de onderwerpen die ze beschrijven.
Het is geschreven door zeven vrouwen die zichzelf als ervaringsdeskundige zien en vanuit hun ervaring een stukje kennisoverdracht willen doen. En al hoewel dit een prachtige en persoonlijke insteek is, met de intentie om zich kwetsbaar op te stellen en daarmee andere (vrouwen) te bereiken, maakt het ook dat de verschillende hoofdstukken allemaal een andere schrijfstijl hebben en allemaal een andere mate van diepgang hebben. Tijdens het lezen merk ik dat dit wat verwarrend kan zijn: ben ik een persoonlijk verhaal aan het lezen, of ben ik een objectief stuk aan het lezen dat ondersteunt wordt met gedegen research?
Tevens is het me, door de verscheidenheid van de onderwerpen, niet geheel duidelijk wie de doelgroep is. Wat ik me kan voorstellen is dat elk huishouden dit boek in de kast zou moeten hebben staan, en dat in de aanloop van elke levensfase het boek erbij gepakt kan worden en men het hoofdstuk kan lezen dat op dat moment van toepassing is.
‘De onderwerpen die beschreven worden, zijn onderwerpen die onmisbaar zijn voor de vrouw, maar net zo goed voor de man.’
De onderwerpen die beschreven worden, zijn onderwerpen die onmisbaar zijn voor de vrouw, maar net zo goed voor de man. Meisjes verdienen het om te weten hoe hun menstruatiecyclus verloopt, waar het voor dient en wat de wisseling van de hormonen in hun lijf gedurende hun cyclus, voor invloed kan hebben op hun emoties, hun lijf, hun voelen en ervaren. Ze moeten toegang hebben tot wat voor anticonceptie middelen er zijn, hoe hun anatomie en die van alle andere vrouwen eruit ziet. En bovendien dat een vulva een vulva heet en geen vagina. Jonge vrouwen moeten weten wat een HPV virus is, hoe een bevalling zou gaan en wat dit met je lijf doet. Hoe je van seksualiteit kan genieten en je geen schaamte zou mogen kennen over je lijf. Vrouwen moeten weten wat de overgang is en wat dit voor een vrouw, maar ook voor een partner, kan betekenen.
Er overkomt me een gevoel van vrijheid ervaren door kennis te hebben. En dat is wat alle meisjes en vrouwen wereldwijd nodig hebben en recht op hebben. Want als je kennis hebt, kan je de vrijheid ervaren om zelf keuzes te maken die betrekking hebben op jouw lichaam en zo ook je geest. Dit boek is een mooie stap richting die kennis en vrijheid, maar het vraagt van de lezer zelf ook nog wel wat verdieping in de onderwerpen die in dit boek een introductie krijgen.