Vat van zelfwaardering

Hij kwam gespannen en onrustig mijn spreekkamer binnen. In het telefonisch contact wat we vooraf aan deze afspraak hadden, werd al duidelijk dat er een crisis in zijn huwelijk was. Verwijten, cynisme, verdriet en boosheid bij zijn vrouw na het uitkomen van zijn vreemdgaan met een collega. Zijn vrouw had hem betrapt op zijn overspel door berichten in zijn mobiel die niets te raden overlieten. Erotische foto’s en geile berichtjes die telkens weer op haar netvlies voorbij kwamen. En nu zat hij dus schuldbewust bij mij in mijn spreekkamer.

‘Ik wil niet weg bij Emma, ik ben niet verliefd op die ander en ik heb er spijt van’. Hij had zich volledig weggecijferd sinds het uitkomen van zijn bedrog. Alle emoties van zijn vrouw had hij over zich heen laten komen, maar er kwam geen verandering in de situatie tussen hen. Inmiddels was er geen normaal  gesprek meer mogelijk samen en was de lichamelijke intimiteit en seks in de relatie tot het vriespunt gedaald. ‘Ik weet niet meer wat ik moet doen en ik weet niet wat mij bezielde waarom ik het zo ver heb laten komen’. Dat dit niet de eerste keer was, blijkt al snel als hij zijn verhaal vervolgd. Hij heeft altijd de neiging gehad contact met vrouwen op te zoeken vanuit een behoefte aan aandacht, bevestiging en zoeken van spanning. ‘Help mij te vinden wat er onderliggend een rol speelt’, vervolgde hij emotioneel.

”Als je gestrest bent, wees je dan bewust van je stress.

Als je geïrriteerd bent, wees je dan bewust van je irritatie.

Als je boos bent, wees je dan bewust van je kwaadheid.

Zodra je je bewust wordt van deze gevoelens ben je er niet langer in verdwaald.

Je bewustzijn stelt je in staat er van buitenaf getuige van te zijn.

Bewustzijn is in wezen puur, als de open hemel.

Stress, irritaties en boosheid kunnen de lucht tijdelijk verduisteren, maar nooit vervuilen.

Negatieve emoties komen en gaan als wolken, maar de weidse open lucht  blijft.”

Uit: ”Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt” geschreven door Haemin Sunim

Vreemdgaan in welke vorm dan ook komt vaak voor. De cijfers doen er eigenlijk niet toe, want als we ergens niet eerlijk over zijn….

‘Vaak zie je dat er onderliggend een innerlijke leegte is die je gaat opvullen met bepaald, in dit geval seksueel gedrag’, leg ik uit. Die leegte is niet echt leeg, maar bestaat uit allerlei innerlijke processen als gedachten, gevoelens, ervaringen die een negatieve en pijnlijke blik op jezelf geven. Je kent ze wel die negatieve stemmetjes in jezelf, die traumatische gebeurtenissen uit je leven, je onzekerheden en pijn. Koppel je aan die leegte de spanning van het vreemdgaan dan kom je in een negatieve spiraal. Je voelt je achteraf slecht over het vreemdgaan en daarmee versterk je jouw leegte.

Ik leg hem de theorie uit van het vat van zelfwaardering ontwikkelt door Gertjan van Zessen. Het doel is het vergroten van je zelfwaardering en daarmee je innerlijke leegte te verkleinen. Hierdoor lukt het beter bevestiging uit jezelf te halen, beter voor jezelf te zorgen en om te gaan met je stress systeem. Het kunnen verdragen en kunnen zien van moeilijke gedachten en gevoelens in plaats van het weg moeten/willen maken. En toen las ik hem de bovenstaande tekst voor. Leer zicht te krijgen op jouw stresssysteem en probeer het te aanvaarden hoe je je kan voelen. Ga er niet tegen strijden en probeer het niet weg te maken, maar wees bewust van jouw emoties.   

Na mijn uitleg is hij met de methode van het vat van zelfwaardering aan de slag gegaan en niet zonder resultaat. Wat een gedragsverandering was er zichtbaar bij hem en hoeveel meer inzicht kreeg hij in zijn jarenlange (gedrags)patronen. Hopelijk lukt het Emma hem te vergeven zodat ze samen verder kunnen.

Geschreven door: Inger Tempels