Opnieuw leren vrijen na trauma

Ze zijn al 34 jaar getrouwd, 35 jaar samen. Ze zijn van Marokkaanse afkomst en met instemming van hun familie uit liefde getrouwd. Ze zijn gek op elkaar. Maar, ze hebben vrijwel geen seksueel contact. Niet omdat ze niet willen, maar omdat het haar niet lukt. Ze verstijft als hij haar aanraakt.

Ze komt in therapie omdat ze een seksueel trauma denkt te moeten verwerken van 40 jaar geleden. Doordat ze allebei zonder enige voorkennis over seksualiteit het huwelijk ingingen, werd het trauma hun basis, zonder dat cliënte doorhad dat het een trauma was. Mevrouw dacht dat het zo hoorde: dat seks pijn hoorde te doen en dat de spanning in haar lijf normaal was. Ze realiseerde zich dat er een trauma was, toen haar nichtje een soort gelijke situatie overkwam. 

Tijdens EMDR (een vorm van trauma behandeling) sessies werken we aan haar trauma, om vervolgens ook met haar partner in gesprek te gaan. In eerste instantie begrijpen ze niet goed waarom, want het is toch haar trauma?

Wat ze zich niet realiseert is dat haar trauma van vroeger, in de afgelopen 34 jaar ook het trauma van haar man en dus van hen samen is geworden. Elke keer als hij haar wilde aanraken, voelde hij de pijn van de afwijzing, maar ook de pijn van het idee dat hij haar grenzen niet ook over wilde gaan. Hij wilde niet ook zo’n man zijn in haar leven. Hun hele seksuele relatie is gevormd naar haar trauma en nu dat haar trauma milder voelt, kunnen zij samen opnieuw leren vrijen.  

En dit is iets wat je vaak ziet nadat er een jarenlange dynamiek is ontstaan waarbij de seks niet meer prettig is: mensen kunnen samen niet meer fijn vrijen en moeten dus samen op zoek naar een manier die wel prettig is. Ze moeten opnieuw leren vrijen. In plaats van te blijven hangen in een dynamiek die het onprettige alleen maar blijft bevestigen.

Deze lieve mensen moeten leren hoe ze elkaar mogen aanraken zonder dat het pijn doet, onprettig is of onveilig voelt. Ze moeten leren dat ze mogen ontspannen en zelfs mogen genieten van elkaar. Ze moeten leren dat er ook een andere manier van vrijen bestaat, dan dat zij tot nu toe hadden gedaan. Een manier van vrijen zonder trauma.

Eigenlijk moeten ze nu na 34 jaar voor het eerst gaan vrijen zonder het trauma. En dit keer niet als zenuwachtige onwetende jongeren, maar als twee liefhebbende volwassen partners.

Related