Hoe Corona onze relaties beheerst…

Vrijdagavond, het is weekend na een onrustige week. Een week waarin we allen zagen hoe het Corona virus ons dagelijks leefde beheerste. Binnen de zorg, in de ziekenhuizen, worden overuren gedraaid om alles zo goed mogelijk te laten lopen. Extra voorzieningen worden aangelegd daar waar mogelijk, terwijl de minister van Medische Zorg helaas moet aftreden als hij oververmoeid ineenzakt. Het is een onzekere tijd, waarin sommige mensen ineens heel kwetsbaar zijn. 

Maar naast de focus op de fysieke gezondheid, kwam ik afgelopen week in aanraking met de mentale gezondheid van mensen. En hoewel de fysieke gezondheid van degene die echt ziek worden nu even van cruciaal belang is, moet de impact ervan op de mentale gezondheid ook zeker niet onderschat worden. Zeker op de langere termijn, als we voorlopig nog in de situatie zitten waarin we ons nu begeven. Stemmingsklachten, maar ook angstklachten kunnen in sterke mate toenemen. Evenals de eenzaamheid die ervaren wordt door mensen die onvoldoende verbinding ervaren met de mensen om hen heen.

Mentale klachten

Ik ben me ervan bewust dat ik op een hele bijzondere positie werk, waarbij de echte verhalen, de oprechte verhalen verteld worden, over hoe Corona het leven insluipt en soms zelfs geheel overneemt. Er is zoveel dat ik hier over wil delen. En in eerste instantie omdat ik denk dat het goed is om erover te lezen op welke manieren dit mensen treft en dat jij dus niet de enige bent die hier last van heeft. Maar ook voor mezelf, om het allemaal een plekje te kunnen geven. Afgelopen week sprak ik met cliënten over de impact van het Corona Virus en de getroffen maatregelen op hun leven. En iedereen heeft er op zijn eigen manier last van. De een heeft ooit eens paniekaanvallen ontwikkeld, uit angst om een oncontroleerbare ziekte te krijgen, en zij leeft nu in haar ergste nachtmerrie. Een ander valt qua gezondheid in de risicogroep en is al 2 weken niet buiten geweest, uit angst ziek te worden. Oók niet op haar eigen balkon. Weer een ander werkt in een gevangenis instelling waar ze wachten op de eerste besmetting van een gedetineerde en de heftige gevolgen daarvan voor de gehele instelling. 

Relaties

Maar trek je de gevolgen van het virus door naar relaties, dan zie je daar ook allerlei onprettige situaties ontstaan: De onzekerheid, zorgen om de fysieke en mentale gezondheid, financiële zorgen of het verliezen van een baan. Stellen die elkaar niet zien, doordat ze door hun werk en thuiszittende kinderen gedwongen zijn om elkaar af te wisselen, waardoor ze de verbinding samen volledig missen. Of wanneer de stress toeneemt en de primaire copingsmechanismen (hoe iemand omgaat in een situatie van stress) de overhand nemen, welke zelden heel gunstig zijn voor een relatie. Maar ook het thuiswerken kan een boel onrust en frustratie met zich mee brengen, vooral als jij geacht wordt thuis te werken, en je partner voortdurend een beroep op jou doet ‘omdat je toch thuis bent’. De massa hysterie is op sommige fronten groot, wat tot escalaties en conflicten kan leiden tussen partners, of wanneer jij het er niet mee eens bent de manier waarop jouw partner met het hele idee van een sociale isolatie omgaat. En wat dacht je van de impact van de kinderen die in 24/7 bij je zijn, ook al probeer je ze af en toe onder toezicht even een frisse neus te laten halen. Of juist een situatie waarin je je dochter (mijn stiefdochter) niét ziet voor onbepaalde tijd, omdat je haar niet onnodig wil bloot stellen aan de hogere risico’s van het virus in Rotterdam, waardoor ze gedurende de komende weken / maanden bij haar moeder in Friesland zal zijn en wij haar ontzettend zullen missen.

Tijd zonder afleiding

Maar naast deze aspecten, hebben veel stellen ook ineens te maken met een eindeloze hoeveelheid aan tijd samen, die ze voorheen niet hadden. Het thuiswerken, (volledig of gedeeltelijk), en wegvallen van zakelijke afspraken of opdrachten, sportscholen die dicht zijn, sociale afspraken die niet door kunnen gaan en evenementen die worden afgelast: alle dagelijkse verplichtingen vallen ineens weg en in het meest uiterste geval zit je ineens 24/7 samen. In een huis. Ik werd hierin geraakt door het verhaal van een vrouw die nu in isolatie zit met haar man, 24/7, en waarbij er door gezondheidsrisico’s geen enkele vorm van contact met anderen mag zijn. In de afgelopen maanden heeft zij getracht zichzelf sterker te maken, autonomer te worden, om bij hem weg te gaan. En nu zit ze 24/7 met hem in een huis, waarin ze zichzelf weer ziet terug vallen in de oude relatiedynamiek. De tijd die ze nu samen hebben zouden ze in hun relatie kunnen investeren, maar bij hen gebeurt hetzelfde als bij zovelen: ja, je bent heel veel samen in huis, maar je deelt maar weinig tijd écht samen. De afleiding van alles om je heen valt weg, waardoor de input binnen de relatie ook weg valt. Het is belangrijk dat je je dan bewust bent van elkaar. Van wat je met je tijd doet. Dat je bewust samen tijd investeert. Als je de tijd aan je voorbij laat gaan, waarbij wel alle spanningen zoals eerder beschreven aanwezig zijn, kom je telkens verder van elkaar af te staan. Door deze periode juist heel bewust samen door te maken, kan het je juist sterker maken.

Praat, lach, huil, speel een spel, maak een puzzel of lees samen mijn boek De Relatie APK. Wees je bewust van wat je doet en waarom, net zo goed als dat je partner dit moet doen. Spreek naar elkaar uit wat je van elkaar verwacht of waar je tegenaan loopt, en wees je ervan bewust dat deze periode nieuw is voor iedereen. Er is werkelijk nog niemand die deze periode al heeft ervaren en er een duidelijke handleiding voor heeft. Dus geef elkaar ook wat de ruimte om te ontdekken hoe je zelf reageert in deze periode, maar ook wat jullie samen nodig hebben. Probeer elkaar uit te blijven dagen, te verrassen, te motiveren en te inspireren. Kijk naar wat er wél mogelijk is, in plaats van de focus te leggen op de angst en beperkingen die er zijn opgelegd. 

Intimiteit & Seksualiteit

Ook investeren in, of je bewust zijn van, intimiteit en in welke mate dat aanwezig is in jullie relatie kan helpen om in deze periode extra de verbinding aan te gaan. Intimiteit zit hem in zoveel kleine dingen, zoveel kleine momenten en gebaren. En veel van die momenten en gebaren gaan onbewust voorbij. Maar juist in een periode waarin je zo bent aangewezen op je partner om te voorzien in vrij veel van je sociale behoeften, is het goed om je hier wel bewust van te zijn. In mijn boek schrijf ik hier uitgebreid over. 

Naast de intimiteit is er de seks, en ik zeg met opzet ‘naast’ de intimiteit. Want het is niet hetzelfde. Er zijn een heleboel vormen van intimiteit die niets met seks te maken hebben. Hoewel het Corona virus geen SOA is, is het wel goed om je er bewust van te zijn, dat je tijdens de seks zo intiem met iemand kan zijn, dat als er sprake is van een besmetting, het wel veel gelegenheid geeft om het over te geven. Als je met je vaste partner vrijt, wellicht bij voorkeur samenwonend, dan kan je eindeloos seks hebben, mits geen van beide besmet is. Twijfel je daarover, of weet je dat er een besmetting is: vermijd seksueel contact dan voorlopig even totdat er geen klachten meer zijn. Het lastige is natuurlijk dat als je niet samenwoont, maar je wel een relatie hebt, er een minder direct overzicht is van het aantal sociale contacten dat er is geweest. Seks zou dan gewoon moeten kunnen, maar wees alsjeblieft wel voorzichtig als er enige twijfels is over een besmetting met het Corona virus. En let wel: het virus maakt geen onderscheid in wie het krijgt. Je voelt je misschien onsterfelijk, maar niemand is dat. Dus wees verstandig. Het hoogste risico zit hem in wisselende seksuele contacten… Doe dat gewoon even niet. Verman je zelf. Wees de wijste. Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid, die van je dierbaren en die van kwetsbare mensen om je heen. 

Wees lief voor elkaar en heb compassie voor iedereen die er op zijn eigen manier mee omgaat. Het is zo verdrietig om te zien hoe ontwrichtend het virus voor sommige mensen en sommige stellen is. Wees je bewust van elkaar, maar ook van jezelf. En mocht je wat tijd over hebben deze weken, dan kan ik je oprecht aanraden om mijn boek te bestellen. Het begint daarin bij jezelf, om vervolgens bewustzijn over je relatie te creëren. Het leert je over coping (hoe ga je met stress om), over emotieregulatie (hoe voel en toon jij je emoties) en hoe communiceer je samen. Maar daarnaast geeft het verdieping over intimiteit, seksualiteit, kwetsbaarheid en vergeving. Allemaal van essentieel belang in deze periode van onzekerheid. 

En wees niet eigenwijs. Alsjeblieft. Blijf thuis. 

Liefs, 

Nynke