Dating profiel

Dating profiel: ”Ik ben een man van 34 jaar, werk in de techniek en heb moeite met intimiteit. Ik heb geen ervaring met relaties of vrouwen in mijn leven, maar ik heb wel veel liefde te geven denk ik.” 

Dit is omschrijving die ik getoond krijg. Hij heeft er goed over nagedacht en dit is wie hij is volgens hem zelf. Het mooie aan hem is, is dat hij nooit liegt. Het lastige voor hem, is dat je in het spel van de liefde soms wel een leugentje voor eigen bestwil mag vertellen. Dan wel iets minder direct hoeft te zijn, dan wel sommige informatie op een later moment mag delen.

Hij komt bij mij om te leren over intimiteit, relaties, vrouwen en seksualiteit. En hij is niet de eerste man die hiervoor hulp zoekt.  Aan de ene kant is het altijd een heel gaaf traject, waarbij je ze ziet groeien, en waarbij je jezelf als vrouw ook in mag zetten om een volwassen, vertrouwensrelatie op te bouwen met iemand die dit nooit eerder durfde. Aan de andere kant besef ik me dan ook al te goed, dat ik begrensd ben in wat ik voor ze kan betekenen. Ik kan ervoor zorgen dat de tekst op hun dating profiel wordt aangepast, maar ik kan er niet voor zorgen dat er iemand op reageert. En soms geeft dat ook een gevoel van machteloosheid: je ziet hoe graag ze het willen, dat het echt hele goede mensen zijn, maar dat ze de vaardigheden nauwelijks hebben om op een prettige manier het contact met een ander aan te gaan.

We hebben het over een angst bij hem; dat hij te ver zal gaan, simpelweg omdat hij een grens niet aanvoelt. Hij benoemt een voorbeeld waarbij hij en een aantal vrienden op een feestje waren (Pre COVID-19) en hij graag wilde dansen met een jongedame. Hij vroeg haar om met hem te dansen en ze vertelde dat ze moe was. Hij respecteerde haar grens, maar voelde zichzelf enorm bezwaard: had hij de grens niet aangevoeld? Was hij te ver gegaan? Had hij iets anders moeten doen? Oftewel: wat had hij nu weer fout gedaan?

Een paar minuten later zag hij de jongedame met een andere jongeman dansen. Hij liep op haar af en gaf aan dat hij het niet zo leuk vond dat ze nu wel met een ander danste, terwijl ze had gezegd dat ze te moe was om met hem te dansen. Toen haar vriendin de jongedame aan de arm wegtrok, voelde mijn cliënt zich wéér de sukkel. Wéér degene die het verkeerd had gedaan. Wéér degene die iets fout had gedaan.

Maar was hij degene die iets fout had gedaan? Of was hij degene die oprecht en eerlijk was geweest? Kon zij zijn eerlijkheid niet verdragen, omdat ze daarmee geconfronteerd werd met haar eigen gedrag? En hoe leer je iemand dan het spel van de liefde, als je niet op de ander kan vertrouwen?