Als sorry zeggen niet lukt

Ze is boos, boos omdat hij niet wil inzien dat zij degene was die dit keer verdrietig mocht zijn. Zij was degene die van alles voelde, nadat ze drie jaar lang niets had gezegd. En toch lukt het hem om het om hem te laten draaien. Hij was degene die geschrokken was en alles moest verwerken. Hij was degene die woede voelde, maar ook angst en telleurstelling.

Het was vorige week dat hij erachter kwam dat zijn vriendin drie jaar geleden een situatie had meegemaakt die heel erg grensoverschrijdend was. Het gebeurde met een collega, na een borrel op werk. Hij kwam erachter omdat hij op zoek was naar een document en terecht kwam in een bestand waarin zijn vriendin kennelijk dingen bijhield waar ze tegenaan liep. Ze waren destijds nog net niet samen, maar hij had de collega daarna wel ontmoet. Hij had tijd nodig, had hij gezegd, om alles te verwerken. Maar wat hij zich geen seconde heeft gerealiseerd is het feit dat zijn vriendin dit drie jaar lang verdrongen heeft. Ze heeft het vermeden en gedaan alsof het er niet was. Op deze manier bestond het niet en kon ze doen alsof het niet was gebeurd.

Maar de werkelijkheid was dat het wel was gebeurd en het was heel naar geweest. Op het moment dat het gebeurde liet ze het na vele ‘nee’s’ gebeuren, in de hoop dat het voorbij zou zijn. Sindsdien had ze geprobeerd om er niet aan te denken. Tot aan vorige week. En sindsdien voelt ze van alles: ze wordt geconfronteerd met een avond die ze zó hardnekkig heeft geprobeerd te negeren, ze voelt niet dat er ruimte is voor haar verdriet én ze voelt zich onwijs verantwoordelijk voor het welzijn van haar vriend. Hij is degene die zegt ruimte nodig te hebben. Hij moet het verwerken, maar hoe zit het met haar verwerkingsproces? Hoeveel ruimte mag zij innemen?

In eerste instantie wordt ze boos op hem, omdat hij alles om hem laat draaien. Totdat ze zichzelf in gesprek beseft dat hij niet anders kan. Hij weet niet hoe hij moet omgaan met haar verdriet. Hij voelt zich machteloos, omdat hij het destijds niet heeft kunnen voorkomen en omdat hij haar niet heeft kunnen beschermen. Hij wil het uitkomen van dit nieuws niet om hem laten draaien, maar hij weet niet hoe hij het op gepaste manier om haar kan laten draaien. Hij wil wel sorry zeggen voor zijn reactie, maar hij weet niet hoe. Om sorry te kunnen zeggen moet hij zich kwetsbaar op stellen en de machteloosheid kunnen verdragen, maar hij zou niet weten hoe. En dus gedraagt hij zich op een manier die allesbehalve steunend is voor haar.

En zodra ze zich dat beseffen verandert alles. Hij hoeft er namelijk alleen maar te zijn voor haar.