Sexy invalshoeken uit de Bijbel

Terecht e-mailde een vrouw mij met de vraag: “Hoe kan ik heel concreet sensueel en geestelijk tegelijk zijn tijdens mijn seksuele momenten?” Dit naar aanleiding van mijn vorige artikel over sensualiteit. Hooglied zegt interessante dingen over 5 sexy invalshoeken.

Een Sulamitische vrouw

Voordat ik verderga eerst iets over het meisje in Hooglied dat we in deze blog gaan volgen. In de BGT (Bijbel in Gewone Taal) staat in vers 7:1: “Dans, meisje uit Jeruzalem, dans!”. In het Hebreeuws staat Sulamitische (vertaald met ‘meisje uit Jeruzalem’). Er zijn verschillende interpretaties over wie ze was. Van een meisje uit Sulam, waardoor men denkt dat dit woord een afleiding is van een vrouwelijke vorm voor een bewoonster van Jeruzalem, een metafoor voor ‘perfect, zonder vlek’, tot een interpretatie dat ze de dochter is van de Farao van Egypte omdat ze prinses genoemd wordt en met wie Salomo inderdaad ook getrouwd is (1Koningen 11:1).

Hoe dan ook, we gaan 5 erotische gedragingen (lichamelijk, aards) van deze vrouw eens nader bekijken. De volgende invalshoeken zijn een ideale mix tussen geestelijk en lichamelijk. Je kan namelijk als gelovige vrouw heel erotisch zijn en als erotische vrouw ben je gelijk ook geestelijk.

Creatief

Onze Sulamitische vriendin is creatief en speelt in op wat haar vriend zegt. De jongen plaagt haar door haar te vergelijken met een tuin in 4:12 vv. (Ik volg de tekst van BGT). “Je lijkt op een gesloten tuin.” In plaats van een gesloten tuin zouden wij vandaag de dag zeggen: “Hard to get.” Ze geniet ervan hem te laten merken dat hij wel zijn best moet doen om haar te krijgen, hij komt niet zomaar in haar tuin. (Tuin en wijngaard zijn in de Bijbel vaak metaforen voor de vrouwelijke genitaliën). Ik kan me zo voorstellen dat hij haar aanraakt, streelt en kusjes geeft en op bepaalde momenten in haar oor fluistert dat ze lijkt op een bron met fris water en dat ze heerlijk ruikt naar zoete kruiden.

De vrouw speelt en plaagt mee. Voor hem is dat een teken dat ze van hem geniet en graag zijn tuin wil zijn. Ze doet dan wel een beetje ‘hard to get’ maar geeft hem uiteindelijk toch groen licht: “Mijn liefste moet naar mijn tuin komen.”

[Ik geef overigens een leuke workshop voor kleine groepen of stellen met als thema ‘Ontwerp je eigen sekstuin.’ Sekstuin is een metafoor voor je seksualiteit en interactief ga je jouw tuin ‘ontwerpen’].

Avontuurlijk

Soms wacht de vrouw de seksuele avances van haar partner af, maar andere keren neemt ze duidelijk initiatief. Ze neemt de leiding en stelt een spannend avontuur voor. In dit geval (7:11 vv) kiest ze voor seks buiten de deur. “Kom, mijn liefste, laten we naar buiten gaan. Laten we ‘slapen’ tussen de bloemen … Daar in de wijngaard zal IK je liefhebben.”

Dat doet mij denken aan een van onze avonturen buitenshuis. We hadden vakantie op een camping in Frankrijk. Toen we de volgende dag nog eens gingen kijken waar Heleen en ik Hoogliedje hadden gespeeld, bleek dat een golfbaan te zijn geweest. Maar we vinden het ook heel leuk om elkaar kusjes te geven als we alleen in een lift zijn en dit vol te houden tot op het allerlaatste moment als de liftdeuren opengaan en wij met een uitgestreken gezicht naar buiten schrijden.

‘Ze maakt hem gek, zodat zij ook gek kan worden van zijn liefde.’

Vrijmoedig

De sexy vrouw in Hooglied heeft een vrijmoedige geest. Waar zou ze zich voor moeten schamen? Als er één iemand is bij wie ze haar opwinding, creativiteit en avontuurlijkheid niet hoeft achter te houden dan is dat natuurlijk bij haar liefje. Ze maakt hem gek, zodat zij ook gek kan worden van zijn liefde. Zij is bij uitstek de persoon die hem kan leren haar te verwennen. “Mijn vriend maakt me dronken van liefde.” Ze is opgewonden en gaat heel uitnodigend en ontvankelijk liggen zodat hij met zijn rechterhand haar kan masturberen. “Mijn hoofd ligt op zijn linkerarm, met zijn rechterhand streelt hij me.” (2:6).

Als je deze interpretatie van mij niet gelooft (masturbatie) ga dan eens samen in deze houding liggen. Vertel mij dan wat je man doet en wat jij zou willen dat hij doet als jullie opgewonden zijn? Denk je dat hij alles aanraakt behalve je ‘tuin’?

[Strelen, omarmen en omhelzen zijn vertalingen van het Hebreeuwse woord habaq. Dit woord heeft twee betekenissen: 1) iemand omarmen of omhelzen en 2) seksueel stimuleren van een geliefde (2:6 en 8:3)].

Expressief

Onze vrouwelijke ster in dit artikel is multi-expressief. Dat doet ze met woorden. Ze vergelijkt hem met een hert of met een appelboom. “Ik wil met mijn tong zijn zoete vruchten proeven.” Ze is ook expressief met een van de oudste erotische mogelijkheden die er zijn, namelijk dansen. Naakt of met een doorzichtige sluier om danst ze voor hem en ze geniet ervan om te bewegen en bekeken te worden. Hooglied 7.

Fantasievol

Deze vrouw in Hooglied fantaseert over haar vriend in Hooglied 5:10 vv. In haar fantasie ziet ze hem, ruikt ze hem en proeft ze hem. Bijna alle zintuigen komen aan bod.

  • Zien: hij is mooier dan alle andere jongens, zijn hoofd lijkt wel van goud, zijn zwarte haren hebben mooie krullen, zijn ogen zijn zo zacht.
  • Ruiken: zijn wangen ruiken heerlijk, zijn lippen zijn geurige lelies.
  • Proeven: zijn mond is zoet.
  • Voelen: zijn armen zijn stevig.

Haar vriend is niet aanwezig maar in haar gedachten kleed ze hem uit, proeft ze zijn lippen en voelt ze zijn sterke handen over haar lichaam gaan. Zo bereid ze zich voor op de seksmomenten die gaan komen.

Het staat allemaal in de bijbel.

Iemand zei eens dat christelijke mannen en vrouwen de meest sexy en erotische mensen op aarde kunnen zijn omdat ze in staat zijn om goddelijke heiligheid te combineren met lichamelijk passie.

Marc Angenent is voorganger en oprichter van De Passiecoach, een online platform dat zich richt op het christendom en seksualiteit. Hij wil zijn boodschap over seksualiteit overbrengen en schaamte, zwijgen en angst veranderen in kwaliteit, creativiteit en passie. Zijn boodschap: Intimiteit, erotiek en seksueel genot zijn geschapen door God.