dinsdag 9 augustus 2022

Sexting: Wat vertel je je kinderen?

Sexting: Wat vertel je je kinderen?
S

Een bezorgde vriend benaderde mij met het verzoek te schrijven over sexting: het sturen van berichtjes of foto’s met seksuele boodschappen. Bij zijn zoon op school heeft onlangs een jonge vrouw zelfmoord gepleegd nadat een naaktfoto van haar was verspreid. En het trieste is dat zij niet de eerste is geweest.

In de afgelopen jaren hebben we vaker berichten gelezen over mensen die kapot gingen door de schaamte en pesterijen naar aanleiding van foto’s die hun eigen weg vonden op het internet. Het internet heeft ons veel goeds gebracht, maar het heeft ook een groot nadeel: Als iets er eenmaal opstaat, blijft het traceerbaar ook al denk je het te hebben verwijderd.

Als we het hebben over sexting, dan hebben we het eigenlijk over een gezond stuk seksuele nieuwsgierigheid: Wie heeft er nou niet seksueel getinte foto’s of berichtjes naar zijn of haar partner gestuurd? Het hoort eigenlijk ook wel bij het uiten van jouw seksualiteit en we doen het al eeuwen lang. Shocking is echter om te weten dat door de hedendaagse technologie zo’n 88% van die berichtjes zonder toestemming of medeweten van de zender weer wordt door gestuurd. Bij jongeren gebeurd dit iets vaker dan bij ouderen, maar toch gebeurd het ook bij volwassenen. De gevolgen hiervan zijn vaak ontzettend groot. Om te beginnen is er schaamte en spijt, maar vervolgens komen de depressieve gevoelens, sociale isolatie en zelfmoordgedachten of zelfs pogingen.

Hoe kan het ook? Of dit nou op jou van toepassing is of op je kinderen, weet dat het bij een seksuele nieuwsgierige ontwikkeling hoort. Het is niet per se een teken van risicogedrag of ‘van deze tijd’ . Alleen moet je het wel verstandig doen. Want die ontzettend leuke man die je nu de sterren van de hemel beloofd, kan ooit een aanschoten verhalenverteller of een wraakzuchtige ex worden.

Stuur vooral naaktfoto’s en geniet van die nieuwsgierigheid en spanning, maar zorg ervoor dat jij er niet volledig herkenbaar opstaat. Zorg voor je zelf zodat een ander niet over je grenzen heen kan gaan. Je mag hierbij niet van de eerlijkheid van een uitgaan. Houdt dit advies in gedachten of licht je kinderen erin voor voordat de schaamte en de spijt niet meer weg te denken zijn.

je hebt op ilvy.com gelezen:

Sexting: Wat vertel je je kinderen?

HomeILVY MagazineAchtergrondSexting: Wat vertel je je kinderen?

AANRADERS

Als sorry zeggen niet lukt

Ze is boos, boos omdat hij niet wil inzien dat zij degene was die dit keer verdrietig mocht zijn. Zij was degene die van alles voelde, nadat ze drie jaar lang niets had gezegd. En toch lukt het hem om het om hem te laten draaien. Hij was degene...

Liefdesverdriet

Singles Day!

Liefde leer je

VOLG JIJ ONS AL?

advertisment

KIJK JIJ WEL EENS PORNA?

Het grote verschil tussen porno en porna is de vrouwvriendelijkheid. En daarmee bedoelen we niet dat het veel braver is, of soft (integendeel…) of dat er altijd een goed verhaal in zit (er wordt wél beter over nagedacht) of dat er alleen maar vrouwen bevredigd worden.

Kijk maar eens op: pornakijken.com