zondag 16 januari 2022

Ouder/kind gesprekken

Ouder/kind gesprekken
O

Als ouder heb je een boel taken te verrichten. Je hebt hoge verwachtingen van jezelf als ouder en er worden hoge verwachtingen gesteld door je kind. Zo zijn er verschillende verwachtingen rondom het bijdragen in de seksuele ontwikkeling van jongeren. De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al in de vroege kinderjaren en uit zich in bijvoorbeeld doktertje spelen of vader en moedertje. Meisjes zien iets bij de jongetjes en andersom. Ze zijn nieuwsgierig en willen zichzelf en de ander ontdekken. Vervolgens komt er vaak een periode waarin jongens vooral gericht zijn op jongens en meisjes op meisjes, een redelijk veilige periode voor ouders zonder seksualiteit. De tijd die daarna komt is voor veel ouders erg spannend: meisjes en jongens worden pubers en daarmee krijgen ze ineens te maken met SEKS!

Meiden worden ongesteld en jongens krijgen hun eerste natte droom. Maar wat vertel je erover als ouder zijnde? Het is makkelijker gezegd dan gedaan dat we kinderen vanaf het begin moeten stimuleren en moeten voorlichtingen over het ontdekken van hun lijf, veranderingen die het ondergaat, en daarmee uiteindelijk ook over seks. Genoeg ouders hebben geen flauw idee hoe ze daar gesprekken over moeten voeren. Ze hebben dit namelijk zelf niet meegekregen tijdens hun jeugd en beschikken dus simpelweg niet over nauwkeurige informatie. Andere ouders gaan juist openhartig het gesprek aan. Maar, welk van beide benaderingen zou beter zijn?

Sowieso verschilt het voor elk kind op welke manier ze goed benaderbaar zijn. Maar over het algemeen is het niet aan te raden om je kind van alle kennis te onthouden. Vroeg of laat komt een kind in aanraking met seksualiteit en hij of zij kan daar beter een beetje op voorbereid zijn. Daar hebben zowel jullie als de kinderen het meeste profijt van. Je kan er vanuit gaan dat ze op school of via vrienden het een en ander leren, maar dat een en ander blijkt meestal onvoldoende te zijn.

Te veel informatie verschaffen kan daarentegen ook een onprettig effect hebben: een stukje privacy voor zowel kind als ouder kan geen kwaad. Een stukje gezonde afstand, hoe graag we ook alles met onze kinderen willen delen. De meeste kinderen hebben er namelijk geen behoefte aan om te weten hoe hun ouders seksualiteit beleven. Geef vooral objectieve informatie, maar laat de rest over aan vriendinnen, de verbeelding of koop een ilvy magazine voor je kind.

Als ouder kan je nooit alles goed doen voor je kind en spelenderwijs zullen jullie naar een balans moeten zoeken die voor jullie beide prettig is. Maar voor dat die balans gevonden is: keep it safe en ga niet voor extreme opties.

je hebt op ilvy.com gelezen:

Ouder/kind gesprekken

HomeILVY MagazineAchtergrondOuder/kind gesprekken

AANRADERS

Als sorry zeggen niet lukt

Ze is boos, boos omdat hij niet wil inzien dat zij degene was die dit keer verdrietig mocht zijn. Zij was degene die van alles voelde, nadat ze drie jaar lang niets had gezegd. En toch lukt het hem om het om hem te laten draaien. Hij was degene...

Liefdesverdriet

Singles Day!

Liefde leer je

VOLG JIJ ONS AL?

advertisment

KIJK JIJ WEL EENS PORNA?

Het grote verschil tussen porno en porna is de vrouwvriendelijkheid. En daarmee bedoelen we niet dat het veel braver is, of soft (integendeel…) of dat er altijd een goed verhaal in zit (er wordt wél beter over nagedacht) of dat er alleen maar vrouwen bevredigd worden.

Kijk maar eens op: pornakijken.com