De liefde faalt vaak en alsmaar vaker

Geen enkele activiteit begint met zoveel hoop en verwachting als liefde en toch faalt het zo vaak en faalt het als maar vaker. Scheidingspercentages inclusief die van christenen komen dicht bij het Amerikaanse percentage van 50%. Een op de twee huwelijken.

De realiteit

Als het echtpaar voor de wet is getrouwd, de zegen van de dominee heeft ontvangen en de eerste dag van de toekomst laat beginnen met een feest voor familie en vrienden, dan barst het nieuwe stel van hoop op volmaakte compleetheid. “De ander gaat mij compleet maken en ik de ander.” Er is verlangen naar een nieuwe manier van zijn, van leven, van persoonlijke groei. Natuurlijk sprak de ambtenaar van voor- en tegenspoed, de dominee van een ruwe zee en hebben ze overal om hen heen al gehoord van scheidingen bij collega’s of vrienden, maar ze beginnen toch met frisse moed aan hun levenslange monogame relatie.

Trouwen en Fantasie

Die “volmaakte compleetheid” is natuurlijk fantasie, maar we doen alsof het toch kan. Ik moet denken aan het sprookje ‘de nieuwe kleren van de keizer.’ Dit sprookje heb ik verwerkt in mijn challenge DIGS, oftewel Dubbel Inkomen Geen seks. Iedereen weet dat die volmaakte compleetheid niet bestaat, maar we zeggen het niet tegen elkaar, net zoals in het sprookje niemand hardop durft te zeggen dat de keizer helemaal geen nieuwe kleren aan heeft, maar gewoon naakt is. Een kind, zonder dubbele agenda, roept opeens “hee, de keizer heeft geen kleren aan”, en dan gaat bij iedereen de ogen open.

Kind

Dat kind uit het sprookje is in een relatie te vergelijken met de confrontatie met de werkelijkheid. Drukte, meer verantwoordelijkheden, sociale verplichtingen, familiaire relaties enz. De werkelijkheid verdringt langzamerhand het idyllische plaatje. “Hee”, roept het kind “Er is geen volmaakte compleetheid, jullie moeten praten over de werkelijkheid en realiteit en jullie relatie steeds maar weer bijsturen. Er is eb en vloed. Jullie beginnersverliefdheid is iets heel anders dan jullie wederzijds verlangen na vijf jaar naar seks. Er is geen oorzaak en gevolg, er is NU. Er is nu praten en nu investeren en nu bijsturen en nu aanpassen. En morgen weer.

DIGS

Van de groeiende verantwoordelijkheden, gezinsgrootte en financiën is intimiteit de dupe. Vermoeidheid is zwaarwegender dan intimiteit. Seks wordt minder, fantasielozer en voorspelbaarder. “We zijn getrouwd, dus het zal toch een paar keer moeten.”

DIGSers laten een aantal dingen zien:

  • Liefde heeft plaats gemaakt voor verantwoordelijkheden buiten de relatie.
  • Intimiteit wordt vermeden, want intimiteit leidt tot seks en dat is vermoeiend.
  • Weinig seks.
  • Seks was al voorspelbaar, want de vermoeidheid wint het van de niet aanwezige gepassioneerde en creatieve seks.

Kan het anders? Ja, het kan anders, maar dat te willen is een hele grote stap. De confronterende vraag wordt vroeg of laat: “Wil ik weer terug naar mijn eerste liefde, mijn relatie, die heerlijke eerste jaren en investeren in tijd, intimiteit en seks. NU.”

Als je dit echt wilt, dan daag ik je uit de challenge DIGS te volgen. Een beetje confronterend, dat wel, maar het kan ook een ommekeer in je relatie, intieme relatie en seksuele relatie betekenen.

Marc Angenent is voorganger en oprichter van De Passiecoach, een online platform dat zich richt op het christendom en seksualiteit. Hij wil zijn boodschap over seksualiteit overbrengen en schaamte, zwijgen en angst veranderen in kwaliteit, creativiteit en passie. Zijn boodschap: Intimiteit, erotiek en seksueel genot zijn geschapen door God.