Lekker uitgerust, een orgasme tijdens je slaap!

Als je geluk hebt besteed je meestal veel tijd aan een goed orgasme. De stemming moet goed zijn, kaarsjes aan, voldoende adequate stimulatie en dan …. Maar je kunt er ook eentje zomaar krijgen gedurende je slaap, gratis en voor niets!

Een orgasme omschrijven we als het geestelijk en lichamelijk hoogtepunt van een seksuele stimulering. Orgasmes vinden niet altijd vrijwillig plaats, maar kunnen soms ook spontaan ontstaan. Het meest bekende spontane orgasme is de natte droom, waarbij de persoon tijdens de slaap een orgasme ervaart. Hierbij denkt men meteen aan de spontane zaadlozing die mannen kunnen krijgen, maar uit onderzoek blijkt dat vrouwen net zo vaak een natte droom hebben als mannen. Een vrouw merkt het echter niet dat zij een natte droom heeft gehad. Bij een man is dit duidelijk zichtbaar door de zaadlozing, een vrouw heeft dit niet.

Biologische oorzaak

Over de biologische oorzaak van een orgasme tijdens de slaap is nog weinig bekend. Eerder schreven we al over het gebrek aan bewijs voor nut van het vrouwelijke orgasme. Ook in het geval van een orgasme tijdens de slaap is er weinig wetenschappelijk bewijs. Het zijn het vaak alleen theorieën en mythes over dit onderwerp. Het zou kunnen dat het orgasme een effect is van een erotische droom. Volgens psycholoog en droomonderzoeker Victor Spoormaker is er een verschil tussen seksueel getinte dromen en spontane orgasmen tijdens de slaap. Uit het Canadese onderzoek blijkt dat slechts 4 procent van de seksuele dromen resulteert in een orgasme, bij zowel mannen als vrouwen. Bij de meeste natte dromen houden we het dus droog. Daarnaast hebben we ook orgasmes tijdens de slaap terwijl we geen erotische droom hebben gehad. Het blijft dus een raadsel waarom we orgasmes tijdens de slaap hebben. Het is de vraag of ze überhaupt wel een functie hebben. Maar dat neemt niet weg dat ze enorm plezierig kunnen zijn.

De werking van het orgasme tijdens de slaap

Als je gaat slapen kom je in de zogenoemde remslaap terecht. REM staat voor Rapid Eye Movement en bestaat uit vier fases. In de eerste fase slaap je nog heel erg licht en in de vierde fase slaap je heel diep. Je hartslag en ademhaling lopen in deze vierde fase op. Daarnaast beginnen je hersenen bepaalde activiteiten te starten waardoor je gaat dromen. Ook stroomt er vaak meer bloed door de zwellichamen van de penis of door de vagina. Uiteindelijk vindt er een orgasme plaats door stimulans vanuit de hersenen. Een orgasme tijdens de slaap is eigenlijk een reflex maar is vernoemd als ‘natte droom’ omdat het vaak tijdens het slapen voorkomt.

De hersenen als belangrijke factor

Er is een goede reden om te geloven dat orgasmes tijdens de slaap niet het resultaat zijn van fysieke aanrakingen, maar voortkomen uit de hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met een beschadigde ruggengraat, die dus de verbinding tussen de hersenen en de geslachtsdelen missen, nog steeds kunnen klaarkomen in hun slaap. Ook al voel je een orgasme door je hele lichaam, ze worden uiteindelijk gecontroleerd door de hersenen.  Om dezelfde reden worden jongens in hun tienerjaren geplaagd door schijnbaar onophoudelijke willekeurige erecties.

Zelf eentje ervaren?

De hoeveelheid orgasmes tijdens de slaap neemt bij mannen af naarmate ze ouder worden en meer controle krijgen over hun orgasmes, zowel wakker als slapend. Bij vrouwen ligt het anders, hun slaaporgasmes nemen toe naarmate de jaren verstrijken, met een piek na ons veertigste. Volgens Dr. Debby Herbenick komt dit omdat orgasmes bij vrouwen veel te maken hebben met zelfvertrouwen, geborgenheid en onze hersenen. “Klaarkomen wordt over het algemeen makkelijker met een paar extra levensjaren en ervaring” verteld ze. Herbenick is adjunct-hoogleraar aan de Universiteit van Indiana en heeft als onderzoeker bij het Kinsey Institute ook het boek The Coregasm Workout geschreven. Het kennen en vertrouwd voelen met je lichaam zou dus voor vrouwen de kans op een orgasme tijdens de slaap kunnen verhogen. Toch zijn er geen onderzoeken gedaan of je het nachtelijk plezier ook kan opwekken. Zie het maar als een van de cadeautjes dat ons lichaam te bieden heeft en geniet ervan.

De schrijvers van Bedmanieren zetten zich in voor het bespreekbaar maken van seksualiteit op een serieuze, maar toegankelijke manier. Dit stuk werd geschreven door drs. Feya Haagsman, psycholoog.

Related