vrijdag 19 augustus 2022

Histoire d’O – Zonder suikerlaagje van zoete romantiek

Histoire d’O – Zonder suikerlaagje van zoete romantiek
H

Histoire d’O – Pauline Réage (1954) – Dit werk, dat bij verschijning voor veel ophef zorgde, is niet voor iedereen geschreven. Het heeft in het verleden dan ook veel kritiek gekregen vanuit de feministische hoek. Het verhaalt namelijk over O,  een succesvolle Parijse modefotografe, die akkoord gaat met haar totale onderwerping. Haar liefde voor René lijkt aanvankelijk een drijfveer voor O te zijn. Het boek begint als O door haar vriend René wordt afgeleverd bij Roissy, een kasteel waar zij getraind wordt om seksueel beschikbaar te zijn. Dit blijkt echter nog maar het begin, want na deze inwijding wordt O door René geschonken aan zijn oudere stiefbroer Sir Stephen, die de ‘opleiding’ overneemt en haar naar Samois stuurt, een landhuis waar vrouwen de dienst uitmaken en O nog verder wordt onderworpen.

Zeker in 1954 was Histoire d’O een vernieuwend en onconventioneel boek en het won een jaar later dan ook de befaamde Franse literatuurprijs Prix des Deux Magots. Het is echter even slikken als je een Fifty Shades of Grey verwacht. Hier geen suikerlaagje van zoete romantiek, en zelfs naar O’s emoties tijdens alle ontberingen blijft het gissen. De vele intense gebeurtenissen worden op een wat afstandelijke manier beschreven.

je hebt op ilvy.com gelezen:

Histoire d’O – Zonder suikerlaagje van zoete romantiek

HomeILVY MagazineAchtergrondHistoire d’O – Zonder suikerlaagje van zoete romantiek

AANRADERS

Als sorry zeggen niet lukt

Ze is boos, boos omdat hij niet wil inzien dat zij degene was die dit keer verdrietig mocht zijn. Zij was degene die van alles voelde, nadat ze drie jaar lang niets had gezegd. En toch lukt het hem om het om hem te laten draaien. Hij was degene...

Liefdesverdriet

Singles Day!

Liefde leer je

VOLG JIJ ONS AL?

advertisment

KIJK JIJ WEL EENS PORNA?

Het grote verschil tussen porno en porna is de vrouwvriendelijkheid. En daarmee bedoelen we niet dat het veel braver is, of soft (integendeel…) of dat er altijd een goed verhaal in zit (er wordt wél beter over nagedacht) of dat er alleen maar vrouwen bevredigd worden.

Kijk maar eens op: pornakijken.com