vrijdag 19 augustus 2022

De erotische kunst van Jan Scholtus

De erotische kunst van Jan Scholtus
D

jan-scholtus-inspiration

 

“Fantasie is vaak veel leuker dan de werkelijkheid”

Jan Scholtus maakte dit werk speciaal voor ilvy: ‘Ik probeerde me in te leven in de fantasie van een vrouw.

Het is een dromerig beeld van een vrouw die in een sluimer toestand ligt en zich de ideale adonis voorstelt. Het goud symboliseert het toppunt van genot. Er vindt geen seks plaats, er gebeurt niets expliciets, het blijft een droombeeld.

Ik denk dat fantasie vaak veel leuker is dan de werkelijkheid. Als je de illusie in praktijk wil brengen ontstaan er diverse problemen: de tijdelijkheid van de praktijk, de vraag of de verwezenlijking van het bedenksel moreel acceptabel is, het bepalen of een activiteit al dan niet bevredigend is… Deze zaken zorgen ervoor dat het uitvoeren van fantasieën vaak uitloopt op een pijnlijke oefening.’


De erotische kunst van Jan Scholtus

Door de eeuwen heen heeft erotiek beeldend kunstenaars altijd geïnspireerd tot het maken van prachtige werken. Ook in de kunstwerken die Jan Scholtus speciaal voor ilvy maakt, speelt seksuele aantrekkingskracht een grote rol. Met een uitstraling die stoer, romantisch, stijlvol én sensueel is, spreken deze eigentijdse, vernieuwende en kleurige werken sterk tot de verbeelding.

Na de opleiding gebonden grafiek aan de Rietveld Academie is Jan als artdirector lange tijd aan diverse tijdschriften verbonden geweest, maar heeft zich ook altijd buiten het pad van gebonden grafiek bewogen. Als schilder is hij altijd geïnteresseerd geweest in portret. Zijn krachtige portret van Beatrix kreeg een eervolle vermelding bij de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’. Hij exposeert regelmatig met zijn portretten, waarbij hij de uitdaging zoekt in krijt, houtskool, olieverf, collage en gebruik van diverse materialen.

Vorig jaar heeft hij samen met Joost Leijen een expositie ingericht die nog steeds wordt uitgebreid. Hierin hebben zij de professionele expertise, creatieve input en artistieke inzichten die zij ieder op hun eigen gebied hebben op een unieke manier gecombineerd, waardoor buitengewoon verrassende kunstwerken zijn ontstaan. Jan reageert als schilder op het beeld wat Joost als fotograaf aanlevert.

Als fotograaf laat Joost zich graag inspireren door het thema muziek, maar zeker ook architectuur, stillevens en reizen. Zijn reportages kenmerken zich door een heel eigen benadering. Hij publiceert regel- matig in toonaangevende tijdschriften en er zijn diverse exposities aan zijn werk gewijd waaronder een aantal keren op het North Sea Jazz Festival. Daarnaast maakt hij als artdirector een aantal magazines, zoals ilvy.

Jan en Joost delen flink wat interesses en zitten vaak op hetzelfde (kunstzinnige) spoor. Hoewel ze graag en vaak wisselen van gedachten over kunst, vorm en schoonheid ontstond pas vorig jaar het plan om samen een kunstproject aan te gaan. Deze expositie is regelmatig te bezichtigen op diverse locaties in Nederland.

je hebt op ilvy.com gelezen:

De erotische kunst van Jan Scholtus

HomeILVY MagazineAchtergrondDe erotische kunst van Jan Scholtus

AANRADERS

Als sorry zeggen niet lukt

Ze is boos, boos omdat hij niet wil inzien dat zij degene was die dit keer verdrietig mocht zijn. Zij was degene die van alles voelde, nadat ze drie jaar lang niets had gezegd. En toch lukt het hem om het om hem te laten draaien. Hij was degene...

Liefdesverdriet

Singles Day!

Liefde leer je

VOLG JIJ ONS AL?

advertisment

KIJK JIJ WEL EENS PORNA?

Het grote verschil tussen porno en porna is de vrouwvriendelijkheid. En daarmee bedoelen we niet dat het veel braver is, of soft (integendeel…) of dat er altijd een goed verhaal in zit (er wordt wél beter over nagedacht) of dat er alleen maar vrouwen bevredigd worden.

Kijk maar eens op: pornakijken.com