vrijdag 19 augustus 2022

Een relatie met extra veel aandacht: als ADHD een rol speelt.

Een relatie met extra veel aandacht: als ADHD een rol speelt.
E

ADHD, oftewel attention deficit hyperactivity disorder. Vrij vertaald naar het Nederlands staat het voor concentratieproblemen en hyperactiviteit. Combineer dat met impulsiviteit en problemen in het onder controle houden van hun acties en je hebt op papier een partner die uitdagingen met zich mee brengt. Gek genoeg wordt er veel bekend gemaakt over de belemmeringen die ADHD met zich mee kan brengen op school, in de sport of in het zakenleven. Maar zelden wordt er stil gestaan bij de invloed van ADHD op iemands rol als geliefde, als partner.

Een partner met ADHD betekent namelijk over het algemeen een partner die je mag herinneren aan zijn of haar afspraken, aan jullie afspraken, aan de boodschappen, aan de trouwdatum of aan de kinderen die opgehaald moeten worden. Een partner die je met een regelmaat moet corrigeren, en met wie veelal een scheve relatie ontstaat. In plaats van geliefden met een gelijkwaardige positie, lijkt het ineens veel weg te hebben van een ouder kind relatie. En een ouder kind relatie is een stuk minder romantisch of opwindend dan een relatie tussen geliefden.

Wat de relatie tussen geliefden interessant maakt ten opzichte van andere relaties, is seks. Seks vraagt nogal wat van je concentratievermogen. Eigenlijk is je aandacht erbij houden een voorwaarde om lekkere seks te ervaren. Het verlies van aandacht betekent voor veel vrouwen het wel bekende uitblijven van een orgasme, en voor veel mannen heeft dit als gevolg dat de erectie niet in stand blijft. Voor zowel mannen als vrouwen is het dus erg vervelend als je aandacht uitgaat naar de spin op de muur, een nummer op de radio, of de oplichtende telefoon naast het bed.

Maar niet alleen dwaalt de aandacht af, er moet ook meestal naar gehandeld worden! Niet denken, maar doen! Dus ineens is de spin vangen belangrijker, moet de radio harder, of moet de telefoon beantwoord worden. Redelijk onschuldig, maar dit impulsieve gedrag kan ook worden gezien in telkens opnieuw geprikkeld moeten worden, veel wisselende seksuele partners, vreemdgaan, of ander grensoverschrijdend seksueel gedrag. En niet omdat ze hiervoor kiezen, maar vaak omdat ze nou eenmaal in situaties terecht komen waarin hun aandacht wordt getrokken en ze de mogelijkheid hebben om hierop te reageren.

Het kan ontzettend hard werken zijn, een relatie met iemand met ADHD. Maar weet het, herken het gedrag, begrens het, en zorg ervoor dat er genoeg aandacht blijft voor jullie als geliefden. Merk je dat jouw geliefde behoefte heeft aan wat extra prikkeling om de aandacht bij jullie relatie te houden? Probeer het binnen jullie relatie te brengen, voordat de prikkeling ergens anders wordt gevonden.

je hebt op ilvy.com gelezen:

Een relatie met extra veel aandacht: als ADHD een rol speelt.

HomeILVY MagazineAchtergrondEen relatie met extra veel aandacht: als ADHD een rol speelt.

AANRADERS

Als sorry zeggen niet lukt

Ze is boos, boos omdat hij niet wil inzien dat zij degene was die dit keer verdrietig mocht zijn. Zij was degene die van alles voelde, nadat ze drie jaar lang niets had gezegd. En toch lukt het hem om het om hem te laten draaien. Hij was degene...

Liefdesverdriet

Singles Day!

Liefde leer je

VOLG JIJ ONS AL?

advertisment

KIJK JIJ WEL EENS PORNA?

Het grote verschil tussen porno en porna is de vrouwvriendelijkheid. En daarmee bedoelen we niet dat het veel braver is, of soft (integendeel…) of dat er altijd een goed verhaal in zit (er wordt wél beter over nagedacht) of dat er alleen maar vrouwen bevredigd worden.

Kijk maar eens op: pornakijken.com