Eén plus één is vier!

Leon komt alleen naar het gesprek. Hij vertelt sinds jaren getrouwd te zijn met Lida en beiden hebben ze de laatste jaren weinig in hun relatie geïnvesteerd. Er wordt apart geslapen door het snurken van Leon en er is nog nauwelijks sprake van een seksuele relatie. ‘We hebben ons er eigenlijk al jaren bij neergelegd dat het is zoals het is’, aldus Leon.

‘Geen reden dus om een gesprek te plannen met een seksuoloog’, vervolg ik. Leon vertelt dat hij een paar weken geleden heeft ontdekt dat Lida sinds enkele maanden vreemdgaat. Ontrouw binnen een relatie komt vaak voor en het geeft eigenlijk altijd een behoorlijke crisis. Het is vaak niet eens het feit dat de ander seks heeft met een derde of een eventuele verliefdheid op die ander, maar de grootste pijn zit vooral in het geheim van een affaire en het geschonden vertrouwen. Wantrouwen blijft dan ook jarenlang een belangrijk item als de relatie het redt. En zoals velen maakte ook Leon en Lida de afspraak dat zij zou stoppen met haar affaire. Tot dusver hadden ze het samen afgelopen weken allemaal gered.

Maar nu kwam het probleem: het lukte Lida niet haar buitenechtelijke relatie te stoppen. Ze was al weken chagrijnig, verdrietig, snel geïrriteerd en het hele gezin had daar last van. Ze wilde haar minnaar niet kwijt. Omdat Leon zijn vrouw niet kwijt wilde, bespraken ze dat Lida de ruimte kreeg met beide mannen een relatie te hebben. Eén plus één werd drie. Toen Leon na enkele weken aangaf ook de ruimte te willen met andere vrouwen te daten en seks te hebben, kon Lida daar moeilijk mee omgaan. Ze vond het goedkoop dat Leon ‘het’ zomaar met andere vrouwen deed, terwijl hij ze net had ‘gescoord’ op een datingsite. Dat was totaal anders dan de liefde die zij voor haar minnaar voelde. En toen één plus één vier werd kwamen er verwijten, ontstond er onbegrip en veel gedoe.

‘Waar ik vooral last van heb, is mijn erectieprobleem en ik kan moeilijk tot een orgasme komen’. Leon zit inmiddels in elkaar gedoken in de stoel tegenover mij. ‘Ik voel mijn seksuele opwinding toenemen, maar dan ervaar ik een blokkade’, legt Leon mij uit. ‘Lida en ik slapen weer samen, we hebben heel veel seks en ik ben gestopt met masturberen, maar mijn erectie verdwijnt tijdens het vrijen en het lukt niet tot een hoogtepunt te komen’.

Leon vervolgt dat de seks met Lida hem heel veel energie kost, omdat er hoge verwachtingen van haar zijn. Ze heeft hele intense seks met haar minnaar en verwacht dit ook van Leon. Ze vergelijkt haar twee sekspartners en Leon komt steevast negatief uit die vergelijking. Dit maakt hem onzeker en er is inmiddels een negatieve cirkel ontstaan. Ook in de ‘seks buiten de deur’ merkt hij erg onzeker te zijn over zijn kwaliteiten.

‘Het hebben van een open relatie kan voor sommige geliefden prima werken, maar het is wel belangrijk een open communicatie te hebben en duidelijke afspraken te maken’, gaf ik hem terug. Het kan erg ingewikkeld zijn en partners kunnen uit elkaar groeien.

Werk aan jullie relatie en lees verhalen over open relaties is mijn advies. Zorg dat jullie samen een manier vinden met deze situatie om te gaan en maak afspraken hoe jullie open relatie vorm te geven. Ik ben benieuwd of ze het samen hebben gered.

Inger Tempels-van Zetten is Seksuoloog NVVS en heeft haar eigen praktijk Leif.