Denken is Voelen

Dr. Douglas Rosenau zegt in zijn boek ‘A celebration of sex’: “Seks is 80% voorstellingsvermogen en 20% frictie.” We hebben het over onze hersenen, het commandocentrum voor alles wat met seks te maken heeft. Men schat dat onze hersenen 12 biljoen cellen heeft en deze cellen hebben 120 triljoen verbindingen met elkaar. Vergeef me als ik er een verbindinkje naast zit. Geen wonder dat alle denken is voelen activiteiten van onze hersenen zo’n 25% van al onze energie gebruikt.

Denken en nog eens denken

Met onze hersenen denken we en dan hebben we het vermoedelijk over zo’n tienduizend gedachten per dag. Hoe meten ze dat toch allemaal vraag ik mij af. Maar deze gedachten bepalen wie we zijn, wat we doen en wie we gaan worden. Het behoeft daarom geen betoog dat onze seksuele gevoelens en seksueel gedrag bepaald worden door ons denken.

Joods-Christelijke geschiedenis

Het is precies dat denken van ons dat in hoge mate is beïnvloed door de Joods-Christelijke geschiedenis. En dan heb ik het over de hele westerse cultuur. Vroeger was alles religieus. Van voor Christus tot ver na Christus. Goden, goden en nog eens goden. Kerk en staat waren niet gescheiden. Deze twee-eenheid komt o.a. tot uiting in de vele oorspronkelijke wetten van westerse landen. Zelfs sommige ziektebeelden zijn afgeleid van wat de kerk vroeger voorschreef als niet-normaal. Voorbeeld: Het internationaal gebruikte ‘diagnostisch en statistisch handboek voor psychische stoornissen’ (kortweg DSM) beschreef vanaf 1950 b.v. homofilie als een stoornis. In 1973 werd dit overigens weer geschrapt.

Rotonde

Ik vergelijk de seksualiteit van een mens regelmatig met een grote rotonde met tientallen afritten. Midden op die rotonde staat een kerk en alle afritten, op één na, zijn vakkundig gebarricadeerd. Die ene toegankelijke afrit is de functionele seks. Seks met als doel het verwekken van nageslacht. Alle andere afritten zoals seksueel genot, seksueel plezier, seksuele prikkels, seksuele verlangens, seksuele fantasieën, seksuele creativiteit en seksuele geaardheden zijn afgesloten, verboden en tot zondig gebied verklaard. Vrouwen werden in dit krachtenveld nog eens extra onderdrukt, ook weer mede door het Joods-Christelijke verleden. Alle ‘ellende’ is immers bij Eva begonnen volgens kerkvader Augustinus (4de eeuw na Chr.) wiens theorieën in hoge mate de negatieve kijk op seks hebben veroorzaakt? Vrouwen zijn verleidsters. Zij hoeven seksueel niet te genieten, zij zijn er om kinderen op de wereld te zetten. Vrouwen horen geen seksuele initiatieven te ontplooien, al waren zij prostitués. Vrouwen mogen tijdens de seks niet boven op de man zitten om de natuurlijke orde dat de man de baas is niet te ondermijnen.

‘Wat wil je ook als er minimaal 15 eeuwen lang negatief over seks gesproken is en de hele westerse cultuur waarin wij wonen met die negativiteit doordrenkt is.’

Gedachtepatronen

Ik kom tijdens mijn coaching bovenstaande gedachtepatronen regelmatig in een of andere vorm tegen. Ik heb het dan niet per se over actieve christelijke mensen. De hele westerse cultuur is geïnfecteerd. Ben je zelf niet meer religieus dan waren je ouders dat wel. En als ook je ouders niet meer religieus zijn dan waren je grootouders dat zeker nog wel. Het hierboven beschreven negatieve gedachtegoed over seksualiteit zit dan ook diep in onze familiaire afstammingslijn, heel diep. Wat wil je ook als er minimaal 15 eeuwen lang negatief over seks gesproken is en de hele westerse cultuur waarin wij wonen met die negativiteit doordrenkt is.

Het goede nieuws is dat jij zelf gaat over je eigen gedachten. Hoewel je gedachten gevormd zijn door je ouders en je grootouders, en in breder verband door de Joods-Christelijke geschiedenis, NU ben jij aan zet. Jij kunt zelf je gedachten bepalen en controleren. Je gevoelens zijn een gevolg van wat je denkt. Deze gevoelens kun je beïnvloeden door je denken.

Besluit om positief te denken en te praten over jouw seksualiteit, jouw seksuele verlangens, jouw seksuele mogelijkheden en jouw seksuele relatie. Open een voor een een afrit vanaf je religieuze rotonde. Neem dan stappen om die afrit in te slaan en deze nieuwe positieve richting te verkennen en zo je seksuele persoonlijkheid te vervullen.

Marc Angenent is voorganger en oprichter van De Passiecoach, een online platform dat zich richt op het christendom en seksualiteit. Hij wil zijn boodschap over seksualiteit overbrengen en schaamte, zwijgen en angst veranderen in kwaliteit, creativiteit en passie. Zijn boodschap: Intimiteit, erotiek en seksueel genot zijn geschapen door God.