maandag 14 juni 2021

Zelfliefde

Zelfliefde
Z

Wat is zelfliefde? Ik ben Nynke Nijman en ik deel graag, als relatietherapeut en seksuoloog, mijn gedachten met jou in deze podcast!

Zelfliefde! Als er een term is die we het afgelopen jaar veel hebben gehoord, dan is het wel zelfliefde. Maar wat is het eigenlijk?

Zelfliefde omschrijft de liefde die je voor zelf hebt, in al haar glorie. Jij met alles wat je bent: de putjes in je billen, die gekke voeten, die brede schouders, je haar dat kroest en je speeltje tussen je tanden. Jij met al je onzekerheden en twijfels, je angsten en valkuilen. Je accepteert alles wat je bent zonder dat jij je daarvoor hoeft te verontschuldigen. 

Veel mensen kunnen ervaren dat ze blij met zichzelf zijn, maar dat gaat vaak vooral over hun sterke kanten. Hun mooie eigenschappen en hun schone uiterlijke kenmerken. Maar als het echt gaat om zelfliefde, zit de kunst hem juist in het kunnen omarmen van al die dingen van jou waar je misschien in eerste instantie, of ooit eens, niet zo blij mee was. 

En hoewel zelfliefde voor veel mensen een belangrijk thema is, leven we ook in een wereld van de snelle aandacht: de quick and dirty way to selflove. Het gaat over vluchtige aandacht. Massa aandacht. Likes en volgers. Voor het moment kan dit bijdragen aan het gevoel van zelfliefde, maar blijft het even uit, dan zal het gelijk een gevoel van gemis met zich meebrengen. Jij bent namelijk niet zelf verantwoordelijk voor dat gevoel van zelfliefde, maar je bent daarin afhankelijk van anderen als je het op de quick and dirty manier doet. 

Investeer je nu echt in zelfliefde, dan leer je jezelf te omarmen en leer je ook dat jij zelf verantwoordelijk bent voor die liefde. En niemand anders. Het mag wel bevestigd worden door anderen, maar een ander mag het je niet afnemen. Het is namelijk van jou. Hiervoor is het nodig dat je zowel je mindset als je gedrag verandert. En dat is wat je kan beschrijven als de slow and steady way to selflove: het duurt misschien wat langer voordat je op dat punt bent dat je oh zo snel tijdelijk kan bereiken met massa aandacht, maar het is veel duurzamer. Bovendien zorgt een basis van zelfliefde ervoor dat je telkens betere keuzes gaat maken voor jezelf. En dat zorgt er vervolgens weer voor dat die zelfliefde groeit en bloeit. 

Wat je kan doen om nu direct te investeren in de slow and steady way to selflove?

  1. Zorg voor je zelf in de basis elementen: slaap goed, eet goed en beweeg voldoende.
  2. Wees niet zo streng voor jezelf. Voor anderen kunnen we heel vaak compassie hebben, maar voor onszelf is dat vaak een stuk lastiger. Vergeef jezelf voor dingen die je hebt gedaan en liever anders had aangepakt. Het is oke, je bent een mens en doet het volgende keer anders.
  3. Kies met wie je omgaat: zorg ervoor dat je oprechte en liefdevolle mensen om je heen hebt die jou energie geven in plaats van dat ze stiekem energie kosten. Je omgeven met goede mensen is key! Liever een paar dierbare mensen om je heen verzamelen dan een hele groep die afbreuk doen aan jou. 
je hebt op ilvy.com gelezen:

Zelfliefde

AANRADERS

Papa en mama hebben geen seks!

Preuts Nederland Dat er een taboe op seksualiteit rust is algemeen bekend. Dat Nederland bovendien er de afgelopen decennia preutser op is geworden, dat mag een feit zijn. In vergelijking met de tijden vlak na de seksuele revolutie, is het op de televisie maar wat braaf geworden. Seks voor de...

Ongezonde / Destructief Relaties, met Bram Bakker

Relaties waar je inzit en blijf, terwijl de relatie helemaal niet zo goed voor je is. Relatietherapeut drs. Nynke Nijman (@nynkenijman) gaat in deze aflevering in...

De toys van juni 2021

What’s new pussycat!?Iedere maand krijg je van mij een overzichtje van de nieuwste speeltjes.Wat is nieuw en helemaal hot en wil je absoluut hebben?...

Een home movie bij vrienden (Deel 3)

Ik houd het schermpje van onze camera voor het gezicht van Marc, om hem de laatste beelden te laten zien. Hij knikt goedkeurend. Het...

Acceptatie

Ieder mens is uniek, zo blijkt maar uit de diversiteit van gedachten en gevoelen die mensen in beweging zetten. Daarom is het ook zo...

Seks & geloof met Lotta Ross

In deze podcast aflevering van Op Zoek Naar Seksualiteit praten Linda de Munck en Nynke Nijman met Lotta Ross over seks & het geloof....

VOLG JIJ ONS AL?

advertisment

KIJK JIJ WEL EENS PORNA?

Het grote verschil tussen porno en porna is de vrouwvriendelijkheid. En daarmee bedoelen we niet dat het veel braver is, of soft (integendeel…) of dat er altijd een goed verhaal in zit (er wordt wél beter over nagedacht) of dat er alleen maar vrouwen bevredigd worden.

Kijk maar eens op: pornakijken.com