maandag 26 oktober 2020

Agendaseks

Agendaseks
A

Is agendaseks oké? Ik ben Nynke Nijman en ik deel graag, als relatietherapeut en seksuoloog, mijn gedachten met jou in deze podcast!

Agenda seks, ook wel seks die is opgenomen in de planning in de agenda: voor de een is het de uitkomst, voor de ander is het een nachtmerrie. Geplande seks, ‘maar daar is toch niets spontaans meer aan’. Toch is het voor veel mensen ook een handige manier om ervoor te zorgen dat de seks niet verloren gaat in de prioriteiten van de dag. 

Om te beginnen kan ik je vertellen dat seks nooit helemaal spontaan is. Er is altijd wel iets, een geur, gedachte, aanraking, herinnering, iets, dat jouw seksuele systeem aanzet. En vaak neemt de een initiatief, terwijl de ander nog niet ‘aan’ stond. Er wordt dus altijd een moment gecreëerd, waarbij het soms lijkt alsof het spontaan is, omdat je er weinig moeite voor hoeft te doen, maar de werkelijkheid ligt net even iets genuanceerder. Je moet ontvankelijk zijn voor een prikkel als seksueel te interpreteren, open staan voor de mogelijkheid om seks te hebben, om vervolgens een seksueel contact te creëren. Nogmaals, het kan soms voelen als spontaan, maar dat heeft er dan meestal mee te maken dat je op bewust niveau heel weinig hoeft te doen om ontvankelijk te zijn om een prikkel als seksueel te interpreteren. 

Agenda seks klinkt absoluut niet sexy, maar toch is het voor sommige stellen een ideale manier om ervoor te zorgen dat ze de seks niet kunnen vergeten. Alles in het leven is namelijk tegenwoordig gepland. We hebben bomvolle agenda’s, verplichtingen die we moeten nakomen en zaken die toch echt prioriteit krijgen boven seks. En dan is agenda seks, dan wel een moment waarin er tijd is geblokkeerd om eventueel seks te hebben, best wel handig. Tevens kan het erg helpend zijn voor stellen waarbij de spanning rondom de seksuele relatie hoog liggen en een van beide er dagelijks mee bezig is om het te vermijden, terwijl de ander voortdurend op zoek is naar mogelijkheden om initiatief te nemen. Als het op de agenda staat, weten beide waar ze aan toe zijn en zorgt het voor veel rust op de dagen daartussen.

 Nu kan een seksueel contact gecreëerd worden, maar het is natuurlijk best mogelijk dat je niet altijd zin hebt, ook al staat het wel in de agenda. Zie het agenda punt dan vooral als een moment waarin je tijd voor elkaar hebt: zit bij elkaar aan tafel, naast elkaar op de bank, en heb aandacht voor elkaar. Maak contact en zoek de verbinding op. Want dit soort momenten zijn er doorgaans bij stellen ook te weinig. Zie dat ene moment dat er seks op de agenda staat als een moment voor jullie. Waarin al die andere prioriteiten en verplichtingen er even niet zijn. Zoek de intimiteit op en wellicht ontstaat er vanuit die intimiteit wel een moment waarin je wel ontvankelijk bent voor seks. 

 Voor elk stel zal het anders werken. Voor de een werkt het perfect, voor de ander is het enorm beklemmend. Maar het is een optie, een mogelijkheid om tijd voor elkaar te creëeren in een week die doorgaans aan je voorbij vliegt zonder dat je je er bewust van bent.  

je hebt op ilvy.com gelezen:

Agendaseks

VOLG JIJ ONS AL?

advertisment

AANRADERS

Wat is Seksualiteit?

Wat is seksualiteit nou eigenlijk? Wat verstaan we onder seks in onze samenleving? Is er verschil tussen seks en seksualiteit? Hoeveel seks is normaal? En is seks wel echt zo belangrijk in een relatie? Linda de Munck (@linnndademunck) en Nynke Nijman (@nynkenijman) praten er samen over, in de podcast Op Zoek...

Relatieproblemen, angst of klachten door Covid-19?

Covid-19 heeft een impact gehad op een ieders leven en relaties. Voor sommigen is de relatieve rust heel goed geweest om opnieuw...

25. Vriendinnen over ‘Daten Met Haar Ex’

Relatietherapeut drs. Nynke Nijman (@nynkenijman) gaat in deze ilvy podcast in gesprek met drie van haar beste vriendinnen: Jenn, Lies en Daan.

Coming out, het feest van lesbisch zijn.

Het is Coming Out Day. De feestdag, jaarlijks op 11 oktober, waarop mensen uit de LHBTI-gemeenschap vieren dat ze voor hun geaardheid...

Nieuwsgierig naar een ander.

‘Als je mij dit 2 jaar geleden had gevraagd, had ik me niet voor kunnen stellen het hier überhaupt over te kunnen...

Trio op Texel (deel 2)

Hiervoor: Eva en David liggen in bed. David fantaseert voor haar een erotisch verhaal over Aisha, de hotelbediende die handdoeken was komen...

KIJK JIJ WEL EENS PORNA?

Het grote verschil tussen porno en porna is de vrouwvriendelijkheid. En daarmee bedoelen we niet dat het veel braver is, of soft (integendeel…) of dat er altijd een goed verhaal in zit (er wordt wél beter over nagedacht) of dat er alleen maar vrouwen bevredigd worden.

Kijk maar eens op: pornakijken.com