donderdag 21 januari 2021

Seksuele identiteit ontdekken

Seksuele identiteit ontdekken
S

Je seksuele identiteit ontdekken? Wat is dat? Hoe doe je dat? Elke vrijdag een nieuw korte verhaal met een antwoord op een relatievraag óf een erotische wijsheid van relatietherapeut en seksuoloog drs. Nynke Nijman.

Steeds vaker horen we dat je in staat zou moeten zijn om je seksuele verlangens te delen met je partner. En dat je de tijd moet nemen om te ontdekken hoe je seksuele identiteit eruit ziet. 

Het is ontzettend belangrijk dat het belang van jezelf kennen, juist op seksueel vlak, zo toeneemt. Maar er ontstaan hierdoor ook vragen over hoe dit dan moet. Hoe moet je ontdekken wat jouw verlangens zijn? Hoe moet je weten wat het is dat je nodig hebt? Hoe kun je onderzoeken wat jouw fantasieën zijn? Hoe moet je weten tot wie jij je aangetrokken voelt?

Er is geen eenvoudig antwoord op een van deze vragen. Of misschien is dat er wel: neem je tijd, wees open minded en weet dat je altijd nee mag zeggen. 

Seksualiteit is nog steeds een onderwerp dat vragen oproept, gevoelens van schaamte en onzekerheid. Het zorgt ervoor dat mensen gaan giechelen en fluisteren. En op de een of andere manier denken we allemaal dat anderen precies weten wat ze doen als het op seks aankomt. Maar ik kan je zeggen dat de meeste mensen geen flauw idee hebben van wat ze doen als het op seks aan komt, of ze doen gewoon wat ze al jaren doen. 

Gedurende je adolescentie, zouden we moeten leren over seksualiteit, zonder dat iemand ons de juiste tools geeft: seksuele voorlichting op scholen is matig, het internet toont ons van alles dat we niet zouden moeten zien totdat we een idee hebben van hoe seks eruit kan zien, en ouders, verzorgers en docenten praten nauwelijks over het onderwerp. 

Aan het einde van onze adolescentie, weten we dat we condooms moeten gebruiken zodat we veilig kunnen vrijen. Maar veilig vrijen is zoveel meer dan alleen het gebruik van een condoom om een zwangerschap of een SOA te voorkomen. 

Veilig vrijen is een beetje als verstandig vrijen: het verstand hebben om beslissingen te maken voor jezelf, over je eigen wensen, verlangens en behoeften, maar ook over je grenzen. Veilige en verstandige seks hebben betekent dat je een bepaalde kennis hebt, om veilige, verstandige seksuele keuzes te maken, omdat je weet dat je een keus hebt. 

Maar in plaats van dat die kennis wordt aangeboden, gaan we ervan uit dat we gewoon wel klaar zijn om seks te hebben als we 17 of 18 worden. En raad eens: de meeste van ons zijn tegen die tijd helemaal nog niet klaar om om te gaan met de volledige omvang van seksualiteit. En dat is helemaal oké. 

Misschien is dat nog wel de belangrijkste boodschap die ik hierover wil meegeven: het is oké om niet volledig voorbereid te zijn wanneer je begint met het ontdekken van je seksualiteit. En om heel eerlijk te zijn: sommige mensen zullen nooit helemaal voorbereid zijn. En dat ook dat is helemaal prima. 

Wees je bewust van het idee, of misschien wel van het feit, dat het ontdekken van je seksualiteit een leven lang duurt. En het lijkt er misschien op alsof je weet hoe je seksuele identiteit er gedurende een periode in je leven uitziet, maar er zal altijd weer een transitie periode komen wanneer je een andere levensfase in treedt. Seksualiteit is fluïde, hetgeen betekent dat het verandert met de tijd. Gedurende verschillende fases in je leven kan je verschillende verlangens en behoeften hebben. Je kan verlangen naar andere dingen, misschien zelfs tot aan het punt dat je even helemaal niets meer verlangt gedurende een periode in je leven. 

Om te ontdekken wat je seksuele verlangens en behoeften zijn, om uit te zoeken wat jouw verwachtingen en grenzen zijn, is het belangrijk om een open mind te houden. Probeer om jezelf niet te veroordelen. En verdiep je vervolgens in alles dat er is over seksualiteit: luister naar podcasts, lees artikelen, interviews en boeken. Praat erover met je bedpartners, je vrienden, je therapeut en jouw geliefde. Heb een open gesprek over de veelzijdigheid van seksualiteit. Heb seks! Met jezelf en met anderen. Wees nieuwsgierig, zonder je te schamen. Wees oké met je zelf, omarm je eigen lichaam en investeer in het idee van zelfliefde. 

Er zijn trainingen die je kan doen en workshops. Vergeet alleen niet om de referenties te checken van wie de training of workshop geeft. Luister naar je onderbuik gevoel, elke keer dat je voelt dat je ergens niet in wil deelnemen. Maar probeer jezelf ook uit te dagen: probeer nieuwe dingen, ontdek de volledige omvang van seksualiteit. En, dit kan zomaar eens de meest belangrijke zijn: geef jezelf de tijd om te ontdekken hoe jouw seksualiteit eruit zou kunnen zien. Dit gebeurt niet in een dag. Dit kan jaren duren, zeker als het je niet lukt om er een behoorlijke hoeveelheid aandacht aan te geven, terwijl je ook aan het werk bent, je moet studeren, een moeder moet zijn, het huishouden moet doen, een vriendin moet zijn, naar de sportschool moet gaan, en je eigenlijk gewoon je leven moet leiden. 

Je eigen seksuele ik identificeren, en weten wat het is dat je verlangt, wat je seksuele behoeften zijn en wat voor waarden en verwachtingen je hebt, vraagt de nodige aandacht. En het kan een geweldige reis zijn. Je moet alleen wel de tijd nemen om de reis te maken. 

En om daar tenslotte nog aan toe te voegen: je eigen seksuele ik identificeren kan er ook toe leiden dat seks niet zo belangrijk voor jou is. En dat is ook helemaal prima.

#010: S01 EPISODE 10

je hebt op ilvy.com gelezen:

Seksuele identiteit ontdekken

Home Luisteren Erotische Tips & Relatievragen Seksuele identiteit ontdekken

VOLG JIJ ONS AL?

advertisment

AANRADERS

Vriendinnen over ‘Kerstmis’

Relatietherapeut drs. Nynke Nijman (@nynkenijman) gaat in deze ilvy podcast in gesprek met drie van haar beste vriendinnen: Jenn, Lies en Daan. In deze aflevering praten Nynke en haar vriendinnen over: Kerstmis! En de uitdagingen, teleurstellingen, moetjes en mooie momenten die daarbij komen kijken.

Seks met: Mignon Nusteling!

Relatietherapeut drs. Nynke Nijman (@nynkenijman) gaat in deze aflevering in gesprek met Mignon Nusteling (@mignonnus) over Seks, Relaties en Liefdes!

Sextoys binnen je relatie

In deze aflevering bespreken we alles op gebied van sextoys binnen je relatie. Hoe begin je erover en maakt het je seksleven...

Vluggertjes

Vluggertjes, de ramp van het huwelijk, enkel voor stiekeme romances, of een heerlijk intiem momentje dat ook binnen goede relaties prima mag?...

Seksspeeltjes Testen als Job

Relatietherapeut drs. Nynke Nijman (@nynkenijman) gaat in deze aflevering in gesprek met de Vlaamse professioneel seksspeetjes tester Miss Poppie (@miss-poppiess_poppie_reviews) .

De toys van november 2020

Iedere maand krijg je van mij een korte samenvatting van de meest opvallende seksspeeltjes die er momenteel op de markt zijn. Wat...

KIJK JIJ WEL EENS PORNA?

Het grote verschil tussen porno en porna is de vrouwvriendelijkheid. En daarmee bedoelen we niet dat het veel braver is, of soft (integendeel…) of dat er altijd een goed verhaal in zit (er wordt wél beter over nagedacht) of dat er alleen maar vrouwen bevredigd worden.

Kijk maar eens op: pornakijken.com