maandag 26 oktober 2020

Laten we seks ont-ernstigen

Laten we seks ont-ernstigen
L

Lieve Jemma,

George R. R. Martin schreef: ‘I have lived a thousand lives, and I have loved a thousand loves. I’ve walked on distant worlds and seen the end of time. Because I read‘.

Zo voel ik me als het om seksualiteit gaat. We hebben nog niet zoveel geprobeerd buiten de wereld van vanilleseks. Zo weet ik nog niet of ik ooit opgebonden wil worden om daarna gepegd te worden. Maar ik weet wel dat het tot de mogelijkheden behoort, zoals zoveel andere vormen van seks waarvan ik hiervóór niks afwist. Dankzij de openheid van duizenden anderen voor mij – die artikelen, gesprekken en verhalen hebben gedeeld – heb ik mee kunnen ‘kijken’ in privé-slaapkamers, sexclubs, knuffel-party’s, bordelen, et cetera. Ik heb geluisterd naar mensen die uitleggen waarom ze geïnteresseerd zijn in vuisten, scatseks, clownseks en nog veel meer, ook dankzij de ruimte die jij me gaf om er vervolgens openlijk over te praten.

Ik wil niet dat seks iets is dat gedaan moet worden, omdat het ‘gedaan moet worden’.

In het afgelopen jaar is er veel gebeurd. Na een jaar ‘in theorie’ hebben wij onze relatie nu praktisch opengesteld. Ik ben na drie maanden uit Los Angeles teruggekomen, en jij na twee maanden uit Indonesië. Ik ben afgestudeerd, jij bent begonnen aan een master. Ik heb mezelf afgezonderd in Zuid-Frankrijk, en jij hebt mij overgehaald om terug te komen. Nu zijn we weer samen, dicht bij elkaar, wat betekent dat we ook lichamelijk weer aan elkaar moeten wennen.

Het voelt nu alsof we in een overgangsfase zitten. Er zijn altijd kleine golven die dingen ‘anders’ maken, zoals de eerste keer seks, op vakantie gaan, de familie ontmoeten … kleine golven. Zeldzamer is een vloedgolf, geboren uit diepe, krachtige veranderingen, die klein, bijna onzichtbaar, beginnen en langzaam maar zeker groeien, totdat alles is weggevaagd en er opnieuw gebouwd kan worden. Er is een vloedgolf in de verte. Zij is nog niet aangekomen, maar we hebben de sirenes gehoord. Zij komt. Het enige dat we kunnen doen is ons zo goed mogelijk voorbereiden en het over ons heen laten komen, in de hoop dat we daarna samen door willen bouwen.

Door de afgelopen jaren steeds meer met seksualiteit te werken is seks ook ernstig geworden, en bijna alles wat ernstig is, is moeilijk. Ik wil voorstellen dat we seks proberen te ont-ernstigen. Laten we plezier benadrukken, door verschillende standjes te proberen (we hebben boeken die we nooit gebruiken), meer te communiceren: vallen en opstaan, sensualiteit boven bevrediging, avontuur boven eindpunt, spanning boven ontlading, de volgende stap, niet de bestemming …

‘Ik wil voorstellen dat we seks proberen te ont-ernstigen.’

Dit betekent dat ik langzamer zal moeten gaan en dat we soms pauzes moeten nemen om de spanning te doorbreken. Maar ik denk dat het op lange termijn zal resulteren in meer lol, minder verontrusting, en meer experimenteren. Het gaat mij niet om ‘altijd maar meer voor mezelf’ te regelen. Ik wil vooral jou niet vervelen en jou goed laten voelen. Ik wil niet dat seks iets is dat gedaan moet worden, omdat het ‘gedaan moet worden’. Ik zou ons, samen, willen omtoveren tot erotische verkenners en scheppers. Er zijn zoveel dingen die we niet alleen kunnen. Laten we samen spelen om dat waar we geïnteresseerd in zijn, te ontdekken.

Ik snap dat er morgen nog een dag is, dat we beiden onze rust nodig hebben. Zo wil ik dus ook niet neuken omdat het moet, maar omdat we dat willen. Misschien helpt het om seks meer te integreren in ons dagelijks leven, want de slaapkamer, na het avondeten, is niet altijd de standaard.

Seks is niet iets wat ik ‘erbij wil doen’ wanneer het goed uitkomt. Ik wil sensueel zijn, omdat wij sensueel zijn. Niet omdat het moet of omdat we nog niet moe zijn. Ik zou seks graag meer onderdeel van het leven willen maken en ik zou dat graag met jou willen delen.

Wanneer ik seks mis, dan mis ik eigenlijk alles waar seks toegang tot biedt: intimiteit, contact, geven, ontvangen, zorg, plezier, spel, liefde. Wij staan nog zo jong in het leven en zijn in de seks nog zo onervaren. Dat hoeft niet zo te blijven. Ons leven is een bijna onuitputtelijke bron van tijd, het is eindeloos totdat het ineens over is. Laten we daar gebruik van maken. Wij doen alles samen, maar alles is niet altijd alles. Seks is geen externe ervaring die wij delen, zoals een film, een wandeling of een concert. Nee, door seks kunnen we juist het meest dicht bij elkaar zijn, binnen en buiten, het puurste samen dat er bestaat.

Veel liefs,

Hector, 26

Benieuwd naar andere persoonlijke verhalen? Onder Stories kan je de komende maanden de brieven lezen van anderen, afkomstig uit het boekje ‘Dit gaat niet over SEKS’ van Daan Borrel en Peter Leusink. 

je hebt op ilvy.com gelezen:

Laten we seks ont-ernstigen

Home Lezen Laten we seks ont-ernstigen

VOLG JIJ ONS AL?

advertisment

AANRADERS

Wat is Seksualiteit?

Wat is seksualiteit nou eigenlijk? Wat verstaan we onder seks in onze samenleving? Is er verschil tussen seks en seksualiteit? Hoeveel seks is normaal? En is seks wel echt zo belangrijk in een relatie? Linda de Munck (@linnndademunck) en Nynke Nijman (@nynkenijman) praten er samen over, in de podcast Op Zoek...

Relatieproblemen, angst of klachten door Covid-19?

Covid-19 heeft een impact gehad op een ieders leven en relaties. Voor sommigen is de relatieve rust heel goed geweest om opnieuw...

25. Vriendinnen over ‘Daten Met Haar Ex’

Relatietherapeut drs. Nynke Nijman (@nynkenijman) gaat in deze ilvy podcast in gesprek met drie van haar beste vriendinnen: Jenn, Lies en Daan.

Coming out, het feest van lesbisch zijn.

Het is Coming Out Day. De feestdag, jaarlijks op 11 oktober, waarop mensen uit de LHBTI-gemeenschap vieren dat ze voor hun geaardheid...

Nieuwsgierig naar een ander.

‘Als je mij dit 2 jaar geleden had gevraagd, had ik me niet voor kunnen stellen het hier überhaupt over te kunnen...

Trio op Texel (deel 2)

Hiervoor: Eva en David liggen in bed. David fantaseert voor haar een erotisch verhaal over Aisha, de hotelbediende die handdoeken was komen...

KIJK JIJ WEL EENS PORNA?

Het grote verschil tussen porno en porna is de vrouwvriendelijkheid. En daarmee bedoelen we niet dat het veel braver is, of soft (integendeel…) of dat er altijd een goed verhaal in zit (er wordt wél beter over nagedacht) of dat er alleen maar vrouwen bevredigd worden.

Kijk maar eens op: pornakijken.com