zaterdag 24 oktober 2020

&Juliet, dé musical van nu over identiteit, diversiteit en liefde.

&Juliet, dé musical van nu over identiteit, diversiteit en liefde.
&

Wat als een onverwacht avondje uit begon, eindigde in een avond waarvan ik nog steeds onder de indruk ben. De omschrijving luidde ‘wat zou er gebeurd zijn als Juliet niet haar leven had beëindigd? Met muziek van Kate Perry, de Backstreet Boys en Britney Spears’. Op alle fronten was dit het recept voor een verschrikkelijke musical waarin afbreuk werd gedaan aan het klassieke verhaal van William Shakespeare. 

Maar vanaf het moment dat &Juliet begon, was het goed. Althans, als je niet had gerekend op een iets modernere variant op het klassieke stuk. Ik kan me namelijk goed voorstellen dat het voor veel mensen té overweldigend is en de muziek is ongetwijfeld een stuk minder sentiment oproepend als je de originele nummers niet kent. 

Maar aangezien ik een schaamteloze liefde voor de Backstreet Boys heb, ben opgegroeid in de jaren dat Britney Spears booming was, ik intens kan genieten van goede zang én thema’s rondom seksualiteit en relaties helemaal aan mij besteed zijn, was dit stuk op mijn lijf geschreven. 

Het begon met een prachtige lange slanke, afro Amerikaanse Juliet, Miriam-Teak Lee, met een kort, hip kapsel. En wát een stem. Wat een uitstraling. Het was alsof je naar een concert keek van een wereldster. Juliet besloot nadat ze wakker werd van haar slaapdrankje en dus niet dood was, dat er nog zoveel meer uit het leven te halen viel, ook al was Romeo nu dood. Female empowerment (of girlpower aangezien Juliet 13 is als ze in het oorspronkelijke stuk komt te overlijden). 

Ze wil leven, de liefde vinden en van haar ouders loskomen. 

Ondertussen zien we van alles om haar heen gebeuren: spelers die worstelen met hun homoseksualiteit, schaamte ervaren en de verwachtingen van hun ouders willen naleven. Genderdiversiteit, waarin een prachtig statement wordt gemaakt over Shakespeare die zijn mannelijke spelers toen al in vrouwenkleren hulde, ‘so who are we to judge?!’ als we zien hoe een ogenschijnlijke mannelijke speler zich ‘not a girl, not yet a woman’ voelt. 

Ook worden er oude liefdes en partners vanuit verschillende sociaal economische klasse getoond. 

Én wat zo fijn is om te zien: de diversiteit onder de spelers is immens. Zowel in huidskleur als in fysieke verschijning. En niet omdat ze zogenaamd de hokjes moeten afvinken om te moeten voldoen aan diversiteit, maar omdat het klopt. 

Als ze met zijn allen zingen hoor je helemaal dat het klopt. De liedjes die ze zingen zijn perfect geïntegreerd in het stuk waarbij ze zingen alsof ze in gesprek zijn: zinnen als ‘show me the meaning of being lonely’, ‘I kissed a girl and I liked it’, en ‘what do you want from me’ krijgen ineens een veel duidelijkere betekenis. En ik denk dat de nummers van Britney Spears, gezongen door Miriam-Teak Lee (Juliet), regelrechte nummer 1 hits zouden worden als zij ze nu zou uitbrengen.

Mijn eerdere ervaringen met Musicals in Londen, leerde me dat je gek aangekeken werd als je klapte of vooral joelde tijdens de musical. Maar hier volgde er elk nummer weer een daverend applaus. En terecht! Aan het einde stond iedereen mee te dansen na een eindeloos staand applaus. 

Nu is &Juliet alleen nog in Londen te zien, dus ga er vooral heen als je er bent. Mocht hij naar het Nederlands vertaald worden, dan ben ik heel benieuwd of het ook zo sterk blijft: De Engelse humor is in grote mate aanwezig waardoor je voortdurend met een grote glimlach op je gezicht zit en de Nederlandse vertaling van de nummers zal sowieso afbreuk doen aan het sentiment dat de nummers oproepen. 

Shaftesbury Theatre – West End, London

je hebt op ilvy.com gelezen:

&Juliet, dé musical van nu over identiteit, diversiteit en liefde.

Home Lezen Events &Juliet, dé musical van nu over identiteit, diversiteit en liefde.

VOLG JIJ ONS AL?

advertisment

AANRADERS

Wat is Seksualiteit?

Wat is seksualiteit nou eigenlijk? Wat verstaan we onder seks in onze samenleving? Is er verschil tussen seks en seksualiteit? Hoeveel seks is normaal? En is seks wel echt zo belangrijk in een relatie? Linda de Munck (@linnndademunck) en Nynke Nijman (@nynkenijman) praten er samen over, in de podcast Op Zoek...

Relatieproblemen, angst of klachten door Covid-19?

Covid-19 heeft een impact gehad op een ieders leven en relaties. Voor sommigen is de relatieve rust heel goed geweest om opnieuw...

25. Vriendinnen over ‘Daten Met Haar Ex’

Relatietherapeut drs. Nynke Nijman (@nynkenijman) gaat in deze ilvy podcast in gesprek met drie van haar beste vriendinnen: Jenn, Lies en Daan.

Coming out, het feest van lesbisch zijn.

Het is Coming Out Day. De feestdag, jaarlijks op 11 oktober, waarop mensen uit de LHBTI-gemeenschap vieren dat ze voor hun geaardheid...

Nieuwsgierig naar een ander.

‘Als je mij dit 2 jaar geleden had gevraagd, had ik me niet voor kunnen stellen het hier überhaupt over te kunnen...

Trio op Texel (deel 2)

Hiervoor: Eva en David liggen in bed. David fantaseert voor haar een erotisch verhaal over Aisha, de hotelbediende die handdoeken was komen...

KIJK JIJ WEL EENS PORNA?

Het grote verschil tussen porno en porna is de vrouwvriendelijkheid. En daarmee bedoelen we niet dat het veel braver is, of soft (integendeel…) of dat er altijd een goed verhaal in zit (er wordt wél beter over nagedacht) of dat er alleen maar vrouwen bevredigd worden.

Kijk maar eens op: pornakijken.com