De Rode Zee: Seks tijdens menstruatie

Schipper, bevaert Gij oock den Rooden Zee?

Een taboe. Dat waar men niet over spreekt. En al zeker niet in het openbaar. Schaamte, gêne, etiquette, dat wat men tot de beschaving rekent, ze dragen allemaal bij aan het taboe rondom seksualiteit. De menselijke activiteit, die zo sterk tot de persoonlijke levenssfeer wordt gerekend, dat velen daar liever geen woord aan willen besteden. Enerzijds begrijpelijk, anderzijds is openheid daarover in een relatie van cruciaal belang. Pas als afkeuren en wensen zijn uitgesproken, kunnen partners echt met elkaar onderhandelen en de seksualiteit op elkaar afstemmen. Daarbij is het goed om op ontdekkingsreis te gaan, door grenzen aan te geven, wensen uit te spreken en ruimte te geven om elkaar te leren kennen. Dat daar taboes bij opduiken ligt voor de hand. De besproken onderwerpen dwingen tot nadenken. Partners overleggen met elkaar, maar dan wel enkel in de veilige omgeving van het eigen huis. Niet daarbuiten.

Hormonen spelen een rol

Een typerend onderwerp, dat tot de privésfeer wordt gerekend, is de menstruatie. Op zich opvallend, daar de helft van de wereldbevolking het aan den lijve ervaart en de andere helft er rekening mee moet houden (voor het gemak even gedacht in hetero-termen). Zeker als die periode gepaard gaat met klachten als buikpijn, een zere rug, hoofdpijn, pijnlijke borsten en/of stemmingswisselingen. Waar de ene vrouw probleemloos door die ene week heen vlindert, zegt de ander het werk af om op bed te kunnen blijven liggen. Naast deze problematiek, waarbij behandeling soms niet uit kan blijven, is er echter ook een verschijnsel waar niet iedereen bij stil staat. Tijdens het ongesteld zijn is het percentage progesteron, het hormoon dat de zin in seks onderdrukt, laag. Het gehalte van het andere hormoon, oestrogeen, wordt juist dan hoger. Tijdens de menstruatie krijgen sommige vrouwen daardoor meer zin in seks. Anderen voelen zich echter geremd. Door taboes of de angst voor teveel bloedverlies (dat het tijdens het vrijen een kliederboel wordt), of een onprettige geur.

Mensen die seks tijdens de menstruatie afwijzen zien voor zich hoe het zal zijn. Dat beeld schrikt af. Bovendien rijzen er vragen over hoe onhygiënisch dat samenzijn dan zal zijn. Toch is daar wel het één en ander aan te doen. Bij penetratie seks is het belangrijk dat er een condoom wordt gebruikt. Niet dat een man tijdens het binnendringen in de vagina tegen een ontsteking of iets dergelijks aan kan lopen, daar menstruatiebloed niet met ziektekiemen is besmet. Sterker nog: het wordt gezien als natuurlijk glijmiddel. Maar hygiëne is niet alleen een fysiek verschijnsel, het werkt ook mentaal door. De gedachte dat de man in kwestie het condoom na de daad eenvoudig weg kan doen en hij daarna schoon is, doet veel goed. Om de hygiëne te bevorderen is vrijen onder de douche ook een mogelijkheid die uitkomst biedt. Gebeurt het op een bed, dan brengt een stapeltje handdoeken uitkomst. Na het heerlijk samen zijn gaat de boel de wasmachine in en klaar.

De Rode Zee

Er bestaat rond dit onderwerp een hardnekkige misvatting, samengevat onder de uitspraak: “echte mannen varen ook door de Rode Zee”. Er zijn evenwel ook genoeg mannen (net als vrouwen) te vinden die van seks tijdens de menstruatie niets moeten hebben. Althans van penetratieseks. Zij vinden het beeld dat er seks plaatsvindt tijdens het bloeden geen erotiserende omstandigheid. Daarbij komt ook dat ze zoiets niet eens aan hun partner zouden willen vragen, uit respect en liefde voor haar. Mogelijk is dat anders als zij daarin het initiatief neemt, bijvoorbeeld omdat een orgasme een natuurlijke pijnstiller is. Echter: een hoogtepunt is ook te bereiken met andere seksuele handelingen, zoals strelen, vingeren en orale seks. Als een vrouw voorafgaand aan die handelingen een tampon inbrengt, ondervindt haar partner bij bijvoorbeeld het stimuleren van de clitoris geen enkele belemmering. Overigens bestaan er ook culturen en religies, waarbij menstruerende vrouwen zich tijdelijk van de mannen apart houden.

Het mag duidelijk zijn; zoveel mensen zoveel zinnen. Waar het ene stel volop geniet van bijzondere seksvarianten, daar is recht toe recht aan voor het andere koppel voldoende. Een paar is al heel aardig op weg in de seksuele ontwikkeling, als er nooit met tegenzin wordt gevreeën. Dat het altijd draait om consent van twee kanten is een open deur, echter er bestaat ook nog zoiets als de ander een plezier willen doen. Als een orgasme bijvoorbeeld de buikpijn verlicht dan zou het een daad van liefde zijn als haar partner haar dat geven wil. De openheid van met name porno doet mensen nog wel eens het idee aan de hand, dat alles kan en dus alles moet. Dat is zeer zeker niet zo! Hou je van seks tijdens het ongesteld zijn: laat je nergens door weerhouden. Maar trekt het je niet? Zeg het dan? Kom op voor jezelf! Liefde is immers het beste voor de ander wensen, maar ook voor jezelf. Seks is de ander een heerlijk moment gunnen. Je bent het waard dat dan ook terug te ontvangen. Door iets wel te doen, of juist iets na te laten.