Waarom zou je jouw relatie open maken?

Iedereen heeft er wel eens over gefantaseerd, veel mensen hebben er serieus over nagedacht. Sommigen hebben het erover gehad met hun geliefde, en enkele mensen doen het echt: een open (of polyamoreuze) relatie. Seks, liefde en intimiteit met meer dan één partner. Hoe zou dat zijn?

In je gedachten en gesprekken over hoe dat zou zijn kom je onvermijdelijk de voor- en nadelen tegen. De hamvraag is altijd: wegen ze tegen elkaar op? Dat weet je natuurlijk pas echt als je eraan begint, maar ik wil je hier graag een realistisch overzicht geven van die pro’s en con’s. Doe er je voordeel mee!

De mogelijkheden zijn eindeloos

De diversiteit van verbindingen is uniek aan open relaties. In een open relatie heb je de mogelijkheid om op verschillende manieren contact aan te gaan met anderen en dat is verrukkelijk! Een systeem waarin er op magische wijze aan verwachtingen moet voldoen zodra je interesse hebt in iemand, is er niet. Je maakt je eigen systeem.

Als dat betekent dat je één vaste partner hebt en als je op zakenreis bent heb je one night stands? Prima. Meerdere connecties die je ieder eens per week ziet en jij woont lekker op jezelf? Kan ook. Jij en je partner in een driehoeksverhouding met een andere vrouw? Tricky, maar zeker mogelijk. Je hoeft niet iets in iemand te zien wat diegene niet is en je hoeft zelf niks te doen wat je niet voelt. Samenwonen, financiële vervlechting, kinderen krijgen: jij kiest zelf.

Je leert meer dan in tijden.

‘Met meerdere liefjes heb je meer mensen dichtbij je die niet alleen het beste, maar ook het slechtste in je naar boven halen.’

Van seksstandjes tot je eigen grenzen, van nieuwe hobby’s tot de weg naar het huis van je nieuwe vlam. Meer geliefden betekent een rijker leven met meer verschillende smaken. En die kruisbestuiving levert vaak weer interessante ingangen op in je andere relaties. Je beleving wordt rijker.

Als het goed is gaat ook je zelfontwikkeling in de lift. Want met meerdere liefjes heb je meer mensen dichtbij je die niet alleen het beste, maar ook het slechtste in je naar boven halen. Jaloezie, bindingsangst of -drang, onzekerheid, schaamte, je komt ze allemaal tegen, en is ’t niet bij jezelf, dan wel bij een partner (en hoe ga jij daar dan mee om?). Duik je er vol in, dan is polyamorie een snelkookpan en dat is wel degelijk een voordeel. Vroeg of laat kom je jezelf tegen en dit is nu toevallig die manier: een mooie (door)start van je zelfontwikkeling dus!

Je wordt jezelf en je hebt lak aan anderen

Dat klinkt hoogdravend en hard, “jezelf worden” en “lak hebben”. Ik bedoel het volgende: vaak worden we gedefinieerd wat we zijn ten opzichte van anderen. Ouder, partner, zoon/dochter, werknemer… Allemaal rollen die we ten opzichte van een ander hebben. We leven ons leven ten gunste van anderen, omdat we geliefd willen worden. Onbewust maken we anderen daarmee verantwoordelijk voor of er van ons gehouden wordt.

In open relaties komt er onvermijdelijk een punt dat je je niet meer in een rol kunt passen. Wat je voelt en wil in je liefdesleven laat zich niet in hokjes vangen en tegenwind vang je gegarandeerd vroeger of later, van je geliefden en/of de buitenwereld. De conclusie is uiteindelijk: ik ben wie ik ben, ongeacht mijn relateren tot anderen. Kunnen mensen in je omgeving daar, na uitleg en wennen, niet mee omgaan? Dan heeft verder contact met hen op de lange termijn geen zin. En dat is oké. Zij hun leven, jij het jouwe.

Het kost tijd

Veel tijd. Nog meer tijd. Meer tijd dan je eigenlijk hebt. In het begin kan je open relatie je nachtrust verstoren en je hele leven op z’n kop zetten. Deze grote verandering in denken en doen schudt jou en je relatie(s) op. Ook het daarvan bekomen kost tijd. Ik zie in mijn praktijk dat, vanaf het eerste gesprek dan partners met elkaar hebben, het ongeveer anderhalf jaar duurt voor er een nieuwe balans is ontstaan. Die balans zoeken kost dus veel tijd.

Daarna, op de lange termijn, wil je iedereen de aandacht geven die ze verdienen. Kost ook tijd. Je moet er dus maar net plek voor hebben. In mijn praktijk zie ik mensen daarom regelmatig bewust even wachten. Tot de kinderen wat ouder zijn, totdat (een) partner(s) zijn bekomen van hun depressie, tot ze hun professionele leven op de rit hebben.

Je komt weerstand tegen

‘De wereld is niet ingericht op alternatieve relatiestijlen.’

Zoals eerder gezegd: niet iedereen, inclusief jezelf, je partner(s) en je omgeving, is blij met het feit dat jij je relaties anders dan anders vormgeeft. Of het bij hen nou voortkomt uit afgunst of onzekerheid, jij krijgt te maken met dat jij je anders gedraagt dan zij. Je kiest er zelf voor en dat willen anderen je inwrijven. Uit ervaring van mijzelf en anderen kan ik je vertellen dat dat zeer doet. Gelukkig is er hulp: een community van gelijkgestemden helpt je op het moment dat het even tegenzit. Je hoeft dan even niet het perfecte plaatje omhoog te houden, maar kan oprecht ervaringen uitwisselen en advies inwinnen bij mensen met ervaring. Precies om die reden ben ik ooit mijn praatgroepen gestart. Het werkt nog steeds en het voelt nog elke keer warm en vrij.

Daarnaast is de wereld niet ingericht op alternatieve relatiestijlen. Hypotheken afsluiten, bankrekeningen openen, echtelijke verbinding en voogdij, daar hebben koppels van twee het makkelijker mee. Het vinden van goede professionals (notarissen, advocaten, hypotheekadviseurs) die houden van een creatieve uitdaging is onontbeerlijk. Die community waar je je in onderdompelt heeft vast tips.

Niets wordt meer zoals het was.

Dat kan ook een voordeel zijn, want uiteindelijk mag je ervan uitgaan dat je uiteindelijk een mooie balans vindt met sociale, emotionele en seksuele voldoening. Maar ben je eenmaal begonnen aan een non-monogaam leven, dan beleef je iets wat je niet meer kunt ont-beleven. Of het nu helemaal je smaak is of niet, of je bij je huidige partner blijft of niet, een verandering in je perceptie van wat “normaal” is en wat niet is onvermijdelijk.

Roos Reijbroek is relatiecoach en expert op het gebied van open relaties en polyamorie. Onder de naam De Meerminners organiseert ze praatgroepen, inloopspreekuren, geeft ze personal coaching en treedt ze op als publiek spreker.