maandag 26 oktober 2020

Verbazingwekkend beroep

Verbazingwekkend beroep
V

Als ik vroeger vertelde dat ik seksuoloog wilde worden, werd er vol verbazing gereageerd. Gek scherend zei ik dan dat ik van seks mijn werk zou gaan maken. 13 jaar later heb ik het voor elkaar gekregen om daadwerkelijk van seks mijn werk te maken en de verbazing is er niet minder om. En dat verbaasd mij dan weer.

Seksualiteit blijft een onbesproken onderwerp, hoezeer een ieder ook anders beweerd, en zo bleek ook toen ik in het gezelschap van een aantal Nederlanders verkeerde op een feestje op Ibiza. Te midden van het feestgeruis werd Nick Schilder (op vakantie zonder Simon) ingefluisterd dat ik seksuoloog ben. Hij keek mij aan, (ik ben 1,64 en hij ruim een aantal koppen groter) zocht naar bevestiging en gaf mij vervolgens een van de meest unieke opmerkingen terug: “Gefeliciteerd!” Vanuit het puntje van zijn tenen klonk een vreugde kreet, omdat ik iets mag doen in het dagelijks leven wat anderen alleen zouden willen kunnen of durven: over seks kunnen praten alsof je het over de boodschappen hebt. En zelfs Armin van Buuren zocht even contact om te kijken of het heus waar was.

Nog opvallender: Iedereen heeft ineens een verhaal over iemand die hij of zij kent die iets heeft meegemaakt op seksueel gebied. Daar waar normaliter nauwelijks wordt gesproken over seksuele problemen of afwijkende verhalen, komen dan ineens alle verhalen naar voren. En wat blijkt? Het gros van de mensen heeft wel eens een seksueel probleem gehad, of een seksuele ervaring die hem of haar heeft doen verbazen. Om er een paar te noemen: Er is een seksuele voorkeur voor skippyballen, een derde persoon wordt toegelaten binnen de relatie of alleen in het openbaar wordt seksuele opwinding ervaren. De behoefte om er over te praten is er wel, alleen is lang niet altijd duidelijk tegen wie we kunnen praten.

Een seksuoloog is gewoon iemand die er is om mee te praten en die jou vervolgens wil helpen of simpelweg dat ene luisterend oor kan zijn. Door heel Nederland zijn er behandelaars die gespecialiseerd zijn om over seksualiteit te praten met een gemak alsof ze het dagelijks doen, maar guess what: ze hebben het er ook dagelijks over. Het is vleiend om de reacties op mijn beroepskeuze te horen, maar het zou nog vleiender zijn als er een klimaat ontstaat waarin we het gewoon over seksualiteit kunnen hebben.

Verbaas jij je wel eens over je eigen seksualiteit en heb jij ook wel de behoefte om met iemand er over te praten? Zoek en gij zult iemand vinden!

je hebt op ilvy.com gelezen:

Verbazingwekkend beroep

Home Lezen Achtergrond Verbazingwekkend beroep

VOLG JIJ ONS AL?

advertisment

AANRADERS

Wat is Seksualiteit?

Wat is seksualiteit nou eigenlijk? Wat verstaan we onder seks in onze samenleving? Is er verschil tussen seks en seksualiteit? Hoeveel seks is normaal? En is seks wel echt zo belangrijk in een relatie? Linda de Munck (@linnndademunck) en Nynke Nijman (@nynkenijman) praten er samen over, in de podcast Op Zoek...

Relatieproblemen, angst of klachten door Covid-19?

Covid-19 heeft een impact gehad op een ieders leven en relaties. Voor sommigen is de relatieve rust heel goed geweest om opnieuw...

25. Vriendinnen over ‘Daten Met Haar Ex’

Relatietherapeut drs. Nynke Nijman (@nynkenijman) gaat in deze ilvy podcast in gesprek met drie van haar beste vriendinnen: Jenn, Lies en Daan.

Coming out, het feest van lesbisch zijn.

Het is Coming Out Day. De feestdag, jaarlijks op 11 oktober, waarop mensen uit de LHBTI-gemeenschap vieren dat ze voor hun geaardheid...

Nieuwsgierig naar een ander.

‘Als je mij dit 2 jaar geleden had gevraagd, had ik me niet voor kunnen stellen het hier überhaupt over te kunnen...

Trio op Texel (deel 2)

Hiervoor: Eva en David liggen in bed. David fantaseert voor haar een erotisch verhaal over Aisha, de hotelbediende die handdoeken was komen...

KIJK JIJ WEL EENS PORNA?

Het grote verschil tussen porno en porna is de vrouwvriendelijkheid. En daarmee bedoelen we niet dat het veel braver is, of soft (integendeel…) of dat er altijd een goed verhaal in zit (er wordt wél beter over nagedacht) of dat er alleen maar vrouwen bevredigd worden.

Kijk maar eens op: pornakijken.com