Relaties, Intimiteit & Autisme

491
Relaties, Intimiteit & Autisme
Relaties, Intimiteit & Autisme

The Rosie Project en The Rosie Effect, naar mijn idee twee geniale boeken die de zoektocht van een man met het syndroom van Asperger (een autismespectrum stoornis) naar een levenspartner weergeven. Een aanrader voor iedereen die weet of vermoedt van hun partner dat zij dit hebben.

Het syndroom van Asperger gaat veelal gepaard met onhandige bewegingen, het ervaren van moeilijkheden in sociale situaties, het gebrek aan inlevingsvermogen, behoefte aan structuur en vaste patronen, en een uitzonderlijke interesse in bepaalde onderwerpen. Het aangaan van een relatie met iemand die Asperger heeft is een uitdaging. Of het een leuke of lastige uitdaging is verschilt per persoon, maar het is schrikbarend om te zien hoe weinig erover bekend is. Zelfs bij de personen met Asperger zelf!

Dit blijkt wel wanneer ik op een ouderavond voorlichting geef over de seksuele ontwikkeling van jongeren met autisme of aanverwante stoornissen. Autisme is erfelijk en dus besef ik me dat ik voor een klas sta met ouders die hoogstwaarschijnlijk ook autisme hebben. Op die avond zijn er 5 vrouwen die erachter komen dat zij getrouwd zijn of waren met een autistische man, of een man met Asperger.

5!

5 vrouwen die tot voorheen niet konden begrijpen waarom hun man nooit spontaan zei dat hij van haar hield, waarom hij compleet in de war raakte toen zij zwanger bleek te zijn, waarom hij standaard elke vrijdag bloemen meenam van de markt ook als ze op vakantie gingen de dag erna.

Mensen met Asperger hebben vaak een normaal tot zeer hoge intelligentie, en weten zich in hun eigen wereld prima te redden. Ze bouwen ritmes in hun dagen en hebben een systeem voor alles. Zolang ze deze ritmes en systemen kunnen volgen zullen ze zich prima kunnen redden. Wordt dit echter verstoord, zal er als het ware een kortsluiting ontstaan in hun hoofd.

Het aangaan van een relatie is daarin 1 van de grootste verstoringen die een mens maar kan ervaren. Ook als je niet gehinderd wordt door sociale ongemakkelijkheden. Je wordt verwacht om een ander te gaan geven, om spontane acties te ondernemen en om samen levens veranderende beslissingen te nemen. Of dit nu gaat om het aanschaffen van een huis, een andere baan, het aangaan van een huwelijk, of een kind willen!

De ‘Rosie’ boeken omschrijven hierin zo mooi hoe je van deze belemmeringen met een gezonde dosis humor mooie uitdagingen kan maken. Vooral even lezen dus, ook al verdenk jij je partner nergens van.