Eindeloze opwinding of volledige onthouding? Seks tijdens en na je zwangerschap!

Seks.. Voor de meeste stellen geldt dat je het nodig hebt om zwanger te worden, maar voor de meeste stellen geldt ook dat het daarna nooit meer helemaal hetzelfde wordt. Lastig, want dat maakt dat het voor sommige stellen juist ook een lastigere keuze wordt om wel of niet voor die kinderwens te gaan.

Magazine WIJ deed een onderzoekje onder 800 moeders en vroeg hun naar seks! Hier de resultaten met een mooie aanvulling van andere weetjes.

Voor

Zijn jullie gaan vrijen voor jullie kinderwens, of waren jullie sowieso al actieve bedtijgers? Dit kan een ontzettend groot verschil uitmaken in de verwachtingen over seks tijdens de zwangerschap en na de bevalling. En vooral ook in de mogelijke teleurstellingen achteraf. Vrijen voor een kinderwens gaat namelijk gepaard met maandelijkse initiatieven tot seks, gevolg door een aantal weken van onthouding. Het vrijen dient namelijk een nut, in plaats van genot. Tijdens en na de zwangerschap heeft het vrijen dan ook geen nut meer en zal het worden vergeten. Als dit zo is, betekent het trouwens niet dat het door beide partners zo geaccepteerd wordt. Vaak is het in deze de vrouw die het nut er niet meer van ziet, dan wel onbewust, terwijl de man niets liever wil dan die maandelijkse initiatieven blijven zien.

Heb je een gezond en goed seksleven voorafgaand aan de kinderwens en heb je bij voorbaat in ieder geval de intentie om dit vol te houden? Dan heb je een grote kans dat dit ook zal lukken, maar hier is wel wat inzet en toewijding voor nodig!

Kijkend naar de cijfers van WIJ, heeft 63% voorafgaand aan de zwangerschap twee keer per week seks, 23% een keer per week, 12% een keer per twee weken, en 2% een keer per maand of minder.

Tijdens

De eerste drie maanden van de zwangerschap moet je lijf wennen aan alle zwangerschapshormonen. Dit betekent dat je lijf nogal eens van alles doet zonder dat je hier direct invloed op kan uitoefenen. Seks heeft tijdens deze periode dan vaak ook niet de prioriteit voor vrouwen, terwijl er bij je partner wel die prioriteit blijft. Lastig!

Niet iedere vrouw reageert hetzelfde op hormonen. Sommigen hebben er vooral last van, terwijl andere genieten van hun grotere borsten en: een enorme toename in opwinding! Daar waar bij sommige vrouwen de zin in seks spontaan verdwijnt, neemt deze bij andere juist exponentieel toe.  Doordat je tepels, schaamlippen en clitoris beter doorbloed zijn kan je sneller seksueel geprikkeld raken. Seksuele dromen en fantasieën zijn hierbij ook bekende fenomenen die frequent voorkomen.

Naarmate je buik groeit wordt het lastiger om ‘gewoon’ seks te hebben: Je moet wat creatiever worden en kijken wat jouw lijf aan kan. Hierbij zal het waarschijnlijk wat rustiger aan gaan en zullen jij en je partner misschien bang zijn om de baby te beschadigen. Wees gerust! De baby is goed beschermd, mits je blijft luisteren naar wat je lijf aangeeft. Voelt het fysiek niet goed, dan kan je altijd rustiger aan doen, een andere positie aannemen of stoppen. Voel jij je niet meer lekker in je vel doordat je lijf zo is veranderd? Voor jou is je verandering vaak ingrijpender dan voor je partner. Spreek je onzekerheden uit en luister naar je partner als hij/zij je geruststelt.

Heb je last van licht bloedverlies? Dit kan komen doordat de bloedvaatjes bij je baarmoedermond oppervlakkiger liggen. Hierdoor kan het zijn dat deze knappen tijdens de seks. Niets om je zorgen om te maken! Blijft het bloeden, of is het teveel voor jouw gevoel? Bespreek het dan met je verloskundige.  Heeft je partner een soa? Pas dan op, of vrij liever niet! Doordat jouw bloedbaan in verbinding staat met de baby kan een soa ook schadelijk zijn voor de baby. Ga je richting het einde van de zwangerschap en heb je risico op vroeggeboorte, ben je voorbij je uitgerekende datum of zijn je weeën al begonnen? Dan kan een stevige vrijpartij de bevalling bespoedigen.

Het grotendeel van de vrouwen lijkt seksualiteit toch heel anders te beleven gedurende de zwangerschap. Tenminste, als we afgaan op het cijfer dat die 800 vrouwen in het onderzoek van WIJ geven. Voor de zwangerschap krijgt de seks een gemiddelde score van 7,1, maar tijdens de zwangerschap daalt dit naar een 5,5!   De frequentie daalde bij de meesten, waarbij van de 63% er nog maar 26% twee keer per week of vaker seks had, 25% een keer per week, 21% een keer per twee weken en 27% een keer per maand of minder. Redenen om geen seks te hebben waren voornamelijk omdat ze er niet van konden genieten of omdat de partner bang was om de baby te beschadigen. Maar ook omdat haar hoofd er niet naar stond of er zwangerschapskwaaltjes waren.

Na

Het lastigste gedeelte voor veel vrouwen komt na de bevaling. Veel mannen hebben zich dan al zo’n 9 maanden aangepast aan de behoeften van de vrouw en verheugen zich op het moment dat alles weer ‘normaal’ wordt. Maar, na de geboorte van je kindje is nog lang niet alles ‘normaal’. Sterker nog, het is maar de vraag of het ooit weer ‘normaal’ wordt! Naast het nodige herstel van je lijf, waarbij hechtingen, inscheuren, een keizersnede of inknippen vragen om een langere herstelperiode, heb je ineens een kind! Slapeloze nachten zijn eerder regel dan uitzondering en waar vind je dan de tijd om lekker met elkaar te vrijen? Als je graag weer een actief seksleven wil zullen zowel jij als je partner je hier actief voor moeten inzetten. Je moet er tijd voor vrijmaken en er zin in maken. Maar wanneer begin je hier dan weer aan? Op advies van de verloskundige is er in de eerste 6 weken na de bevalling geen seks. Dit is om je lijf wat tijd te geven om te herstellen. Probeer je hier ook aan te houden. Wil je wel eerder seks? Luister dan goed naar je lijf! Wilt je partner eerder seks? Luister dan nog beter naar je lijf en durf je grenzen aan te geven!! Jullie hebben er beide niets aan als je toch te snel seks hebt en er pijnklachten optreden. Voordat je het weet zit je in een cirkel van pijn- en angstklachten en is seks iets wat je tegen gaat staan. Mocht het wel zover komen, zoek dan vooral hulp bij een bekkenfysiotherapeut of een seksuoloog NVVS. Zij kunnen je dan helpen om weer pijnvrij te vrijen.

Dat het advies staat op 6 weken geen seks, betekent natuurlijk niet dat je 6 weken geen intimiteit hoeft te delen. Juist de intimiteit tussen jou en je partner kan jullie tijdens en na de zwangerschap dichter bij elkaar brengen. Het gevaar ligt namelijk op de loer dat jullie vervallen in jullie ouderrol en vergeten dat jullie ook elkaars geliefden zijn.

Volgens WIJ wacht 40% tot de 6 weken. 40% heeft dan ook tussen de 6 weken en 3 maanden voor het eerst seks. Helaas zeggen ze niets over de overige 60%. Hebben zij eerder dan die 6 weken seks? Hebben zij na 3 maanden weer seks? Of hebben zij helemaal geen seksueel contact meer met hun partner?

Na de bevalling heeft 20% twee keer per week seks, 31% een keer per week, 20% een keer per twee weken en 28% een keer per maand of minder. Over het algemeen zijn het aantal keren dat stellen seks hebben dan ook aanzienlijk minder dan voor de bevalling. Het opvallende is dat een derde van de moeders niet tevreden is met aantal keren seks dat zij hebben: het voldoet niet aan hun behoefte. 94% wil graag vaker seks hebben! Hoe dan vaker seks te hebben? 51% gaat vroeger naar bed om vervolgens seks te hebben en 38% doet aan vluggertjes als de baby slaapt, maar helaas is dit nog lang niet voldoende om de frequentie voldoende omhoog te brengen!

Mijn advies? Zie mogelijkheden om even samen te zijn, ga niet te vroeg van bil om zo pijnklachten te voorkomen, geef je grenzen aan, geniet en herontdek je eigen seksualiteit weer! Zowel voor je hoofd als voor je lijf is er een boel veranderd en hier mag je best met zorg mee omgaan!