zondag 12 september 2021

Communicatieproblemen voorkomen in je relatie?

Communicatieproblemen voorkomen in je relatie?
C

Slechte communicatie is één van de grootste oorzaken van relatieproblemen, lezen we als we ook maar even rondneuzen in de krochten van het internet. Dat lijkt niet zo gek: in een wereld waarin we meer uit het leven willen halen dan ooit, ambities hebben op werk, willen reizen maar óók mindful willen zijn, krijgt ons liefdesleven soms veel te verduren. Hoe zorg je dat je relatie niet in de problemen komt in tijden van social media, prestatiemaatschappij en torenhoge eisenlijsten?

Is communiceren moeilijker geworden dan het vroeger was?

Communiceren vinden veel mensen lastig. Ik zie niet per se een shift in dat het nu erger is dan vroeger eigenlijk. Een telefoon gebruiken kan het communiceren voor veel mensen juist makkelijker maken. Ga maar na: mensen die het face to face moeilijk vinden om te praten, krijgen nu online de kans om te zeggen wat ze bedoelen.

Maakt dat de kwaliteit van communicatie minder?

Bij veel mensen zijn die contacten er anders gewoon niet. Voor veel mensen is het een extra manier van communicatie. Het is natuurlijk wél zo dat veel mensen vaak op hun telefoon zitten. Ook in het bijzijn van hun partner en dat kan een onderdeel worden van slechte communicatie.

Waarom zijn we zo slecht in communiceren?

Wat ik veel voorbij zie komen is dat er slecht gecommuniceerd wordt wanneer er bijvoorbeeld een verschil is in aandacht voor persoonlijke groei, ambitie of presentatie. Als de één daar meer mee bezig is dan de ander, kan het zijn dat de ander daarop afgerekend wordt omdat ‘ie dat niet belangrijk vindt. 

Als de één meer geïnteresseerd raakt in persoonlijke ontwikkeling, kan oud gedrag bij de ander ineens niet meer getolereerd worden. Dan ontstaat er ineens frictie.

Kan dat, een goede relatie waarin de één bezig is met persoonlijke groei en de ander niet?

Het gebeurt heel veel, maar je kan wachten op spanningen en frictie. De ‘ontwikkelde’ persoon wil ineens nieuwe dingen doen, terwijl de ander ziet hoe z’n partner zich ontwikkeld en ineens niet meer de persoon ziet die ‘ie kende en daar niet meer zo blij mee is. Het werkt dus twee kanten op.

Hoe kan je in zo’n situatie het beste omgaan met ruzie of discussie?

Ik denk dat het belangrijk is om de intentie te hebben om geen ruzie te hoeven maken. Dat je je er niet in laat meeslepen en per se je gelijk wilt halen, maar dat je oké bent met ‘agree to disagree’. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn. Probeer te begrijpen dat jij het op jóuw manier ervaart. Er zijn veel stellen die ruzie maken uit gemakzucht of omdat ze denken dat het erbij hoort. Een meningsverschil is natuurlijk iets anders dan een ruzie.

Heb je twee koppige partners, dan is dat geheid een recept voor ruzie en conflicten. Als je dat weet van elkaar, en dus weet dat jullie allebei temperament hebben en graag jullie punt willen maken, dan kan je samen ‘besluiten’ wanneer je ruzie maakt. Dat hoeft niet af te doen aan de liefde aan elkaar.

Er is overigens een wezenlijk verschil tussen je punt willen maken of gewoon lelijk doen tegen elkaar. Als er dingen worden gezegd als ‘ik ga bij je weg’, dan ben je gewoon aan het uithalen naar de ander en wil je de ander pijn doen. Waarom zou je dat doen? Waarom vind je dat nodig? Daar ligt altijd iets achter. Misschien voel je je wel gekwetst of klein op zo’n moment en wil je dat je partner zich ook zo voelt.

Wat als die ruzies niet stoppen?

Vraag jezelf af waar de ruzies meestal over gaan. Vaak is een ruzie een escalatie gebaseerd op primaire gevoelens. Het doet iets met de ander en die reageert er direct op en voor je het weet raak je verstrikt in een ruzie en weet je niet eens meer waar het over ging. Die primaire reacties en heftige gevoelens wil je eigenlijk laten rusten. Tot tien tellen helpt daarom echt om die hele intense emotie te laten afnemen.

Wanneer weet je dat je beter moet communiceren?

Het is grappig dat veel mensen naar mijn praktijk komen en denken al goed te kunnen communiceren terwijl dat vaak helemaal niet het geval is. Er lijkt vaak een blinde vlek te zijn van wat goed communiceren is en hoe dat moet.

Voel jij je vrij om alles tegen je partner te zeggen, kan je moeilijke gesprekken voeren en emotionele dingen bespreken? Veel mensen dénken dat ze goed communiceren, maar die zijn vooral goed in overleggen of afspraken maken.

Je kan elkaar volledig kwijt raken in een relatie. Communicatie gaat niet alleen over praten, maar om elke vorm van contact. Met fysiek contact communiceer je ook van alles. Bijvoorbeeld hoe je iemand aankijkt, of je aandacht hebt voor de ander wanneer die iets wilt zeggen en zelfs zuchten is een vorm van communicatie. We staren ons blind op woorden, maar communicatie zit nog in zoveel meer…

je hebt op ilvy.com gelezen:

Communicatieproblemen voorkomen in je relatie?

Home Lezen Achtergrond Communicatieproblemen voorkomen in je relatie?

AANRADERS

Ik voel mij soms een Seksgodin!

De vriendinnen gaan tijdens deze aflevering in gesprek over hoe ze zich zelfverzekerd voelen tijdens sex, en of de vriendinnen zich in het dagelijks leven ook sexy voelen. Hoe zit je lekker in je vel en hoeveel heeft dat te maken met je seksualiteit? Tijdens de opnames gebruikte de...

Vanilleseks

Mark, die van mij, werkt in de bouw als metselaar. Het is zwaar werk. Sjouwen met stenen, kuipen specie, ladder op en ladder af....

Het ultieme verraad

Het was tijdens een congres in het buitenland, dat hij met een andere vrouw zoende. Ietwat aangeslagen belde hij zijn vriendin op, diezelfde avond...

De toys van september 2021

What’s new pussycat!?Iedere maand krijg je van mij een overzichtje van de nieuwste speeltjes.Wat is nieuw en helemaal hot en wil je absoluut hebben?...

Bijna dood, door siliconen borsten! Met Jamie Crafoord.

Jamie Crafoord liet op 22 jarige leeftijd eindelijk haar borsten vergroten, nadat ze al jaren met deze wens liep. Een aantal jaren later werd...

(H)eerlijkheid duurt het langst

“Mevrouwtje, waar zijn wij zoal mee bezig?”. Ik kijk in de ogen een grote man in een smetteloos donkerblauw pak. Op de revers van...

VOLG JIJ ONS AL?

advertisment

KIJK JIJ WEL EENS PORNA?

Het grote verschil tussen porno en porna is de vrouwvriendelijkheid. En daarmee bedoelen we niet dat het veel braver is, of soft (integendeel…) of dat er altijd een goed verhaal in zit (er wordt wél beter over nagedacht) of dat er alleen maar vrouwen bevredigd worden.

Kijk maar eens op: pornakijken.com