Genieten. Wat is dat eigenlijk? In de van Dale staat genieten omschreven als: genot hebben, zich vermaken. Het betekent dat je iets als aangenaam ervaart en er plezier aan beleeft. Maar wie bepaalt of je ergens van kan genieten? Sommige mensen kunnen genieten van de kleine, intieme momenten, terwijl anderen grootste en meeslepende situaties nodig hebben om ervan te kunnen genieten. Seksualiteit is voor de een zo’n klein en intiem moment. Voor de ander is het nodig om er een groots en meeslepend festijn van te maken voordat ervan genoten kan worden.

Gek genoeg zijn er ook ontzettend veel mensen die niet kunnen genieten van seks. Nouja, gek genoeg.. Terugkijkend naar hun persoonlijke geschiedenis of ontwikkeling is het helemaal niet gek of verrassend. Sterker nog, het is een logisch gevolg van bijvoorbeeld bepaalde gebeurtenissen of boodschappen die iemand over seksualiteit mee krijgt.

Genieten van seks is helemaal niet simpel, zo blijkt. Veel mensen hebben geen problemen met seks en zij handelen er ook naar, maar ervan genieten lijkt weer van een heel ander niveau te zijn. Om ergens van te kunnen genieten is het nodig dat iets prettig aanvoelt: wanneer er bijvoorbeeld pijn of angst in het spel is, lijkt genieten onmogelijk (tenzij het zelf gekozen pijn is). Maar, in veel gevallen is er helemaal geen pijn of angst in het spel en is het veel meer de vraag of jij het jezelf gunt om van seks te genieten. Gun jij jezelf de verleiding, de spanning, de opwinding, het verlangen, het spel, het genot en de aanrakingen? Of wordt je tegengehouden door angst, schaamte, schuldgevoelens of een ander stukje van je verleden?

Uiteindelijk is ergens wel of niet van kunnen genieten een kwestie van je mindset: jij bepaalt of je ergens van geniet. Jij bepaalt of je van seks, intimiteit of van de ander in het algemeen geniet. Jij bepaalt of je van de kleine dingen kan genieten, of wanneer het een groots en meeslepend verhaal moet worden. Weten dat jij dit zelf kan bepalen is vaak al genoeg om het simpelweg te doen: ervaar het aangename, beleef het plezier, sta je zelf toe om het genot te beleven.

Het is niet voor iedereen even eenvoudig om van een onprettig geladen mindset ineens om te schakelen naar een ‘seks mag er zijn’ mindset te switchen. En het is ook zeker niet raadzaam om jezelf te dwingen deze switch te maken. Maar houd je ogen eens open en probeer jezelf eens toe te staan om ervan te genieten. Zie eens wat er gebeurt en misschien bevalt het je wel.