Initiatief nemen…

Dagelijks hoor ik het wel: ‘ mijn man wil dat ik meer initiatief neem’, of ‘ mijn vriendin neemt nooit initiatief’.  Als ik vervolgens vraag wat ze daar mee bedoelen, hebben ze eigenlijk geen flauw idee wat het inhoudt. Dit geldt zowel voor degene die het verwijt krijgt als voor degene die het verwijt maakt. Het is een gemakkelijk woord om in de mond te nemen en om het een ander te verwijten, maar wat het precies inhoud en hoe het eruit zou moeten zien, is lang niet altijd duidelijk.

Volgens de Van Dale betreft het de eerste stap of aanzet. Het duidt hier dus op een eerste beweging naar een bepaalde situatie toe. Naar seks vertaald kan het gezien worden als een eerste aanraking, een eerste opmerking, een eerste beweging welke vervolgens zou kunnen leiden tot seksuele handelingen. Het is belangrijk om hierbij op te merken dat het initiatief, die eerste aanraking, opmerking of beweging, geen garantie is op seks. Het is afhankelijk van hoe de ontvanger het initiatief oppikt en welke betekenis hij of zij eraan geeft, of dat er seks of een andere vorm van intimiteit zal volgen.

Wanneer het om de seks gaat, zou het mooi zijn als beide partners met een regelmaat het initiatief kunnen nemen, dat daar een balans in is. Helaas is dat lang niet altijd zo. In sommige relaties is het een keer besproken en weten ze wat ze van elkaar kunnen verwachten. In andere relaties is er ondanks dat 1 van beide partners altijd het initiatief neemt, wel een gezond evenwicht. Dit komt dan vaak doordat er op een prettige manier betekenis wordt gegeven aan het initiatief. Er is een evenwicht in de vraag en het aanbod binnen de seksuele relatie.

Veel vaker is er echter sprake van een disbalans. Dit komt voort uit een verstoring in dat evenwicht in vraag en aanbod. De een vraagt heel vaak om intimiteit of seksualiteit, maar de ander is veel minder vaak bereid om dit aan te bieden. Het klinkt wat hard, maar het is wel wat er gebeurt. Vanuit deze verstoring komt vaak de wens van het initiatief nemen naar voren.

Maar als je tussen de regels doorleest kom je erachter dat het er niet om gaat wie het initiatief neemt, maar dat het veel vaker gaat om de reactie op het initiatief. Niet iedereen voelt zich even comfortabel in het nemen van initiatief, of weet hoe ze dit op een leuke manier kunnen invullen. En in hoeverre moet je hen dan in een positie dwingen om initiatief te gaan nemen. De reactie die op het initiatief volgt is veel belangrijker en maakt vaak dat een partner zich onzeker gaat voelen. Door niet in te gaan op het initiatief wijs je iemand af. Soms wordt het gevoel van afwijzing minder als je het dagelijks hoort, of biedt de relatie genoeg basis om bevestiging uit andere aspecten te krijgen. Maar meestal wordt het gevoel van de afwijzing niet minder en wordt de onzekerheid en het verlangen naar bevestiging alleen maar groter. En terwijl de vraag groter wordt, wordt het aanbod afwijzender. Tussen de regels door hoor je dus ook ‘laat zien dat je me aantrekkelijk vindt’ ‘ik heb nodig dat je opgewonden raakt van mij’, ‘ ik heb nodig dat je laat zien dat je seks wil met mij’.

En eerlijk gezegd, wie heeft deze bevestiging nou niet nodig? Wie wil nou niet horen of voelen dat de ander je begeerd? Vrouwen hebben wat dat betreft vaak een prettigere positie dan de man: mannen nemen over het algemeen toch vaker het initiatief, laten op die manier weten dat ze zin hebben in hun vrouw, dat hij naar haar verlangt. En gek genoeg weten vrouwen dat vervolgens een negatieve betekenis te geven. In plaats van het zien als compliment, hebben ze een oversekste man die aan niets anders denkt dan seks! Probeer het initiatief eens een andere betekenis te geven. Ontvang het met liefde en aandacht, en wie weet krijg je er wel een heleboel liefde en aandacht voor terug!

Liefs,
Drs. Nynke

Ps: Je kan het natuurlijk altijd met je partner bespreken. Wat wordt er van jou verwacht? Wat verwacht jij van de ander? Vind jij het misschien wel heel fijn dat je partner juist het initiatief neemt zodat jij daarop in kan haken? Bespreek het! Dat mag namelijk best in een relatie.